Felfüggesztett börtönt kért az ügyész a közlekedési hatóság ellenőrének támadójára

  • Engedély nélkül taxizott Zamárdiban, majd rátámadt a közlekedési hatóság ellenőrére.
  • Azt mondta, ő erre most nem ér rá, siet, és egyszerűen fellökte az ellenőrt, aki azonban nagy hagyta magát.
  • Métereken keresztül vonszolta taxis a kocsijába kapaszkodó ellenőrt, többször nagy gázt adott, majd hirtelen fékezett.
  • Utóbb kiderült, nemcsak utast, drogot is szállított a kocsijában az amúgy budapesti illetőségű 26 éves taxis.

A kép illusztráció.

Hivatalos személy elleni erőszak bűntettéért, valamint könnyű testi sértés és kábítószer birtoklása vétségéért emelt vádat április elsején a Siófoki Járási Ügyészség az ellen a 26 éves budapesti taxisofőr ellen, aki még tavaly nyáron autójával elsodorta és métereken keresztül az aszfalton maga után vonszolta a közlekedési hatóság vele szemben jogszerűen intézkedni akaró munkatársát – tudta meg lapunk. Ítélet még nem született az ügyben.

Miként arról az eset után beszámoltunk, az ITM Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztály központi régió ellenőrzési osztályának  munkatársai tavaly július elején azért tartottak visszatérő ellenőrzéseket Zamárdiban, mert a helyi taxisok jelezték: a Balaton Sound alatt sok olyan taxis jelent meg a térségben, akinek nincs Somogy megyére érvényes taxis engedélye.

A helyi személyfuvarozókat nemcsak az zavarta, hogy a többségükben fővárosi taxisok (akik között sokan az úgynevezett taxishiénák közé tartoztak) elvették a munkájukat épp abban az időszakban (a fesztivál alatt), amikor végre ők is kereshettek volna, hanem az is, hogy az „idegen személyszállítók” viselkedése, a fuvarvállalásoknál alkalmazott irreális áraikkal jelentősen rontották az ő hírnevüket és piaci esélyeiket is.

Az eset, amiből bűnügy lett, egy hétfő délután történt. A hatóság emberei kiszúrtak egy utassal érkező sárga taxit. A rendszáma alapján már tudták, hogy nincs Somogy megyére érvényes taxis engedélye – azaz biztosra mentek. Ám, ami ez után történt, arra nem számítottak. Ráadásul, amit a taxis tett nemcsak értelmetlen volt, de felesleges is.

A taxisofőr épp akkor pakolta ki utasa csomagjait a csomagtartóból, amikor az ellenőrök mellé léptek. Nyilvánvaló volt számukra, hogy az utas a Soundra érkezett. Ennek ellenére – az ilyenkor követendő protokollnak megfelelően – az egyik ellenőr a taxisofőrhöz lépett, a főnöke eközben megkezdte az utas kikérdezését, tisztázandó, honnan is indult a fuvar és mennyit fizetett érte.

Ha csak a sofőr nem oktatta ki előre az utasát, hogy ilyen esetben mondja azt, baráti fuvar volt, azaz nem kellett fizetnie, az utas válasza egyértelműen bizonyította volna, hogy a taxis „személyfuvarozási szolgáltatást végzett”, mégpedig engedély nélkül.

Nem ő lett volna az egyetlen abban az időben. A helyi taxisok és a hatóság egybehangzó becslései szerint a fesztivál alatt mintegy 200 sárga, azaz budapesti taxis dolgozik rendszeresen a Sound idején a balatoni településen – engedély nélkül.

Az ellenőrzés azonban nem a megszokott módon folytatódott. A taxis ugyanis  úgy tett, mintha rá nem vonatkoznának az előírások. Nemes egyszerűséggel közölte az ellenőrrel, hogy hagyja őt békén, most nem ér rá, siet, majd egyszerűen félrelökte, beugrott a volán mögé és elindult.

Azonban a hatóság ellenőre nem hagyta annyiban a dolgot. Belekapaszkodott a már mozgó autóba, és akkor sem engedte azt el, amikor rövid ideig tartó gyorsítás után a sofőr hirtelen fékezett, majd újra nagy gázt adott, és ezt még kétszer-háromszor megismételte.

Nem sikerült „leráznia” az ellenőrt, ezért megállt, kiszállt és fenyegetőzve a hatósági ember felé indult.

Közben azonban odaért a közlekedési hatóság egy másik egysége, akik szintén taxisokat ellenőriztek Zamárdiban. Az agresszív taxist a nyilvánvaló túlerő meggyőzte, hogy már nem érdemes izmoznia, esélye sincs elhagynia a helyszínt. Szemmel láthatóan akkor már beletörődött a sorsába.

Agresszivitása a későbbi vizsgálat fényében éppoly érhetetlen volt, mint amennyire érthető. Nem dőlt volna ugyanis össze a világ, ha csak azért indult volna eljárás ellene, mert engedély nélkül taxizott Zamárdiban. Bíróság elé legalábbis biztosan nem került volna az ügye.

Erőszakkal ellenszegült azonban a hatósági intézkedésnek (hivatalos személy elleni erőszak büntette), amivel ráadásul könnyű sérüléseket is okozott a közlekedési hatóság munkatársának (könnyű testi sértés vétsége). Teljesen értelmetlenül, hiszen a rendszám alapján előbb vagy utóbb úgy is megtalálták volna.

De, ami miatt végképp értelmetlen mindaz, amit a 26 éves sofőr tett, az csak később derült ki, amikor a rendőrök átkutatták az autóját. Kábítószert találtak benne. Akkor a lapunknak nyilatkozó illetékesek nem zárták ki, hogy a taxis az utasokkal együtt drogot is szállított a Soundra. (Valószínűleg épp azért próbált elmenekülni, hogy ne találják meg a kocsijában lévő drogot.)

A sofőr ellen a napokban a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádirat azonban csak a drog birtoklását rója fel neki, amiből az következik, hogy vagy nem is vizsgálták a szerepét, mint lehetséges szállítóét a fesztiválhoz kötődő drogkereskedelemben, vagy nem sikerült bizonyítani azt.

Bármelyik feltételezés is álljon közelebb a valósághoz az biztos, ha nem támadja meg a hatóság embereit, senki nem kutatta volna át az autóját és – akkor legalábbis – nem derült volna fény a drogbirtoklására sem.

A rendőrség március végén vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást. Az ügyészség vádirata lényegében pontról pontra azokat a megállapításokat és minősítéseket tartalmazza, mint a rendőrség vádemelési javaslata.

A Somogy Megyei Főügyészségtől megtudtuk: az ügyész az április elsején benyújtott vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével ítélje függesztett börtönbüntetésre az erőszakos taxist!

Az ügyben büntetővégzés az ügyészség tudomása szerint még nem született.

F.Gy.A.