Gázolt, továbbment, majd elaludt

  • Cserbenhagyta áldozatát egy részegen vezető teherautós
  • Elaludt a volán mögött, rendőrök ébresztették fel
  • Két héttel korábban jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték

A kép illusztrácó

Letartóztatta a Kecskeméti Járásbíróság azt a férfit, aki Kecskeméten négy napja teherautójával részegen elgázolt egy kerékpárjával szabályosan közlekedő nőt, aki a baleset következtében súlyos sérüléseket szenvedett – olvasható a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleményében.

Az eset múlt szombaton késő este fél tizenegy tájában történt lakott területen belül. A tehergépkocsi vezetője, egy 29 éves helyi férfi sávváltás közben járműve visszapillantótükrével elsodorta a kivilágított kerékpárjával szabályosan közlekedő asszonyt. A nő az ütközés következtében az úttestre zuhant és eszméletét vesztette.

Az elsődleges orvosi vizsgálatok szerint a gázolás miatt súlyos sérüléseket szenvedett.

A tehergépkocsi vezetője a helyszínről fékezés nélkül elhajtott, semmiféle segítséget nem nyújtott áldozatának. Még csak kísérletet sem tett arra, hogy megállapítsa, túlélte-e vagy sem a gázolást az áldozata.

Rövid idővel később a rendőrök egy közeli utcában találtak rá balesetet okozó autóra és annak ittas vezetőjére. A sofőr – feltehetőleg az előzőleg elfogyasztott alkohol hatására – békésen aludt a volán mögött.

A rendőrök ébresztették fel, majd „segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és ittas járművezetés bűntette” elkövetésének gyanújával őrizetbe vették. Később gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrségen.

Mint azt a főügyészségen érdeklődésünkre elmondták, a 29 éves gyanúsított ellen korábban folyt már büntetőeljárás ittas vezetés miatt. De nemcsak amiatt. Két héttel a mostani baleset előtt lett jogerős egy másik büntetőeljárásban kiszabott tíz hónapos, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetése, amit kábítószerrel visszaéléséért kapott.

Az ügyészség épp azért kezdeményezte a letartóztatását, mert szombaton visszaeső ittas vezetőként és egy felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el az újabb bűncselekményt. A Kecskeméti Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adva 30 napra letartóztatta az ittas gázolót. A döntés ellen a gyanúsított és védője enyhébb kényszerintézkedést kérve fellebbezést jelentett be.

F.Gy.A.