Három hónap börtön minden egyes ütésért

  • Vasárnap verekedett, kedden elítélték az agresszív ukránt
  • Jogerősen hat hónap börtön egy buszsofőr bántalmazásáért
  • Ittasan Hatvanba, de csak a fogdáig jutott a részeg utas

A kép illusztráció

Gyorsított eljárásban állította bíróság elé a Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség azt a 29 éves ukrán férfit, aki vasárnap részegen nekiesett egy buszsofőrnek Budapesten. Közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett erőszak bűntettével vádolták. A vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróság megalapozottnak találta, és ezért bűnösnek mondta ki az ukrán verekedőt.

Fél év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték, az ítélet végrehajtását azonban egy év próbaidőre felfüggesztették. A bíróság döntéséről szerdai közleményében számolt be a Fővárosi Főügyészség.

A bűneset még vasárnap délelőtt történt Budapesten, a VIII. kerületi Verseny utcában. Az ukrán férfi erősen ittasan fel akart szállni egy ott várakozó, Hatvanba tartó buszra. Láthatóan felbőszítette, amikor a sofőr közölte vele, hogy az előírások szerint csak közvetlenül az indulás előtt szállhat fel a járműre. Hőbörögni kezdett, mire a sofőr közölte vele, hogy szerint ilyen állapotban, s ha ilyen agresszíven viselkedik még akkor sem, mert „részegen egyáltalán nem vehet részt a tömegközlekedésben”.

„Ha nem józanodik ki valamelyest az indulásig, és nem képes viselkedni, nem fogom felengedni a járatra”, figyelmeztette a sofőr.

A buszvezető leszállt, mert még bőven volt ideje az indulásig kinyújtóztatni a végtagjait. Ekkor azonban az ukrán fiatalember utána ment és kétszer megütötte.

A buszsofőr rendőrt hívott, a járőrök pár perccel később már a helyszínen voltak és elfogták az agresszív ukránt. Később őrizetbe vették és gyanúsítotti kihallgatásával egyidejűleg kezdeményezték az ügyészségnél a férfi bíróság elé állítását.

Mivel minden feltétel adott volt hozzá, az ügyészség eleget tett a kérésének.

Az ukrán férfi amúgy büntetlen előéletű és a kihallgatásán beismerte tettét. Ezeket a körülményeket is figyelembe véve ítélte fél éves (végrehajtásában egy évre felfüggesztett) börtönbüntetésre őt bíróság.

Az ítéletet az ügyész, valamint a vádlott és védője is tudomásul vették, így az még kedden jogerőre emelkedett.

F.Gy.A.