Ivott, szívott, gázolt

Részegen, bekokainozva gázolt halálra egy idős férfit egy 28 éves BMW-s Érden tavaly novemberben. Most emeltek vádat ellene.

Ötven helyett 125-130 kilométer/órás sebességgel hajtott lakott területen belül az a 28 éves férfi, aki tavaly novemberben BMW-jével halálra gázolt egy idős férfit Érden, a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Az áldozat a patikából indult volna haza. Szemtanúk szerint körül is nézett mielőtt megkísérelt volna átkelni a Bajcsy-Zsilinszky úton, de miután elindult, csak pár lépést tudott megtenni.

Az autó, amely halálra gázolta, egy szempillantás alatt tűnt fel a semmiből. Mint az a Pest Megyei Főügyészség közleményéből kitűnik, az autót vezető 28 éves férfi észlelte ugyan az úttesten áthaladó idős férfit, de „az extrém nagy sebesség miatt” nem volt ideje arra, hogy reagáljon. Lényegében fékezés és mindenféle kikerülő manőver kísérlete nélkül gázolta el áldozatát.

Az idős férfi teste az elütésének helyszínétől 51 méterre ért földet. Már nem tudtak segíteni rajta. A helyszínen meghalt.

A BMW-t vezető férfi csak az idős férfi elgázolása után rántotta balra autója kormányát. Emiatt áttért az úttest menetirány szerinti baloldalára és frontálisan ütközött egy kisteherautóval. A tehergépkocsi sofőrje az ütközés következtében maradandó fogyatékossággal járó testi sérülést szenvedett.

A balesetet követő nyomozás megállapította: a BMW vezetője ittasan vezette az autóját és kokaint is szívott, mielőtt volán mögé ült volna. A Budakörnyéki Járási Ügyészség mindezek után halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolja a férfit.

A bíróság az eset összes körülményére tekintettel röviddel a baleset után letartóztatta a férfit, aki azóta is letartóztatásban van.

Az ügyészség börtönbe küldené az ittas-drogos gázolót és a vádiratban azt is indítványozza, hogy egy időre tiltsák el majd a közúti járművezetéstől. Arról, hogy hány év szabadságvesztést, illetve járművezetéstől eltiltást tart indokoltnak az ügyészség, az eljáró ügyész majd csak a bíróság előtt nyilatkozik.

A vádban nevesített bűncselekményt a Büntető Törvénykönyv kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, aminek a középértéke öt év. Nem valószínű, hogy ennél kevesebbel megússza az ittas-drogos halálos gázoló. Ahogy az sem valószínű, hogy a szabadulása után rövid időn belül visszakapja a jogosítványát.

F.Gy.A.