Jármű műszaki vizsgabiztosi továbbképzéssel indult a KTI új oktatási portfóliója

Fotó: Iró Zoltán

A képzés színvonalának, minőségének és szervezettségének növelését várja a szaktárca attól a döntéstől, amelynek révén a jövőben a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) végzi:

  • a műszaki vizsgabiztosok,
  • járművezetői vizsgabiztosok,
  • a szakoktatók,
  • az iskolavezetők,
  • az utánképzési foglalkozásvezetők

szakmai képzését és továbbképzését. A törvény március 15-től sorolta a KTI feladatai közé a képzést. Elsőként – 2019. április 9-10-én – a jármű műszaki vizsgabiztosi továbbképzés hallgatóinak tartottak előadást a KTI újonnan kialakított oktatási központjában. A keddi bemutatkozás felvezetésében dr. Erb Szilvia, a KTI ügyvezetője elmondta, hosszú időszak után került a képzés az intézményhez, ami új helyszínt, a későbbiekben pedig új képzési formát is jelent. A KTI az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a mindenkori szaktárca háttérintézményeként folyamatosan bővíti feladatkörét: a képzés mellett az intézményhez tartozik a vasúti területen a tanúsítás, míg a kutatásfejlesztés hagyományosan az intézmény zászlóshajójának tekinthető, mutatta be a KTI jelenét dr. Erb Szilvia. Elmondta, az intézmény életében a legújabb innovációt az autonóm járművekkel kapcsolatos fejlesztések, kutatások jelentik, „ebben az irányban óriási lépést tettünk.” A KTI-nek van még vasúti vizsgaközpontja, illetve a közlekedésbiztonsággal, illetve az ezzel járó kutatásokkal foglalkozó területe. A hagyományos szakértői tevékenység mellett újabb kihívást jelent az intézmény életében a közösségi közúti közszolgáltatási terület előtt álló jelentős változás, vagyis az autóbuszos piacnyitással járó feladatok ellátása.

Kíváncsiak a hallgatói visszajelzésekre

Fotó: Iró Zoltán

„Kollégáimmal igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy megfelelő körülmények között várjuk az első hallgatókat. Ezzel együtt kíváncsiak vagyunk a szakmaiságot, a körülményeket, vagy akár a kényelmet illető visszajelzésükre, mert ezek alapján finomhangolható a képzés” – mondta a hallgatóknak az ügyvezető asszony.
„A jogalkotó a KTI szakmai múltja miatt találta alkalmasnak az intézményt arra, hogy ide helyezze a szaktanfolyami képzési csomagot. Ennek igyekeztünk megfelelni. Az a cél, hogy a korábbi képzés színvonalát túlszárnyaljuk, ami nem lesz könnyű, mert magasan van a léc” – összegezte a feladatokat és az elvárásokat Oláh Gábor, a Képzési, Vizsgáztatási Igazgatóság vezetője.
Dr. Erb Szilvia ügyvezető szerint a képzést korábban bonyolító BME is jól látta el a feladatát, de kollégáival együtt hisz abban, hogy a KTI rugalmasabb keretei között jobban tud fókuszálni a képzés fejlesztésére. Ezért hoztak létre a Képzési Igazgatóságon belül a Szaktanfolyami Képzési Központot, amelyik a jövőben induló újabb képzésekhez kapcsolódó feladatokat is koordinálja. A végcél pedig, hogy a KTI mind a négy közlekedési ág tekintetében képes legyen hatékony háttérintézményként funkcionálni, és a képzéseket integrálni.

S.V.A.