Keresztben állt az utánfutó a tréleren

  • Roncsderbizőket fogtak a Komárom-Esztergom megyei rendőrök
  • Három autó között az utánfutó egy méterrel lógott túl a tréleren
  • Folytatódik a haltóvadászat a sztrádáinkon roncsderbizők ellen

Forrás: police.hu

Egy méternyire túllógott a tréler szélétől oldalirányba az az utánfutó, amelyet egy román rendszámú Mercedes Spinterrel szállítottak három személygépkocsi között szombaton az M1-esen. A veszélyes járműszerelvényt Komárom-Esztergom megyében  szúrták ki és állították félre a rendőrök, akik azonnal megtiltották a balesetveszélyesen rögzített rakomány továbbszállítását, a sofőr ellen pedig a tréler rakományának szabálytalan elhelyezése miatt szabálysértési eljárás indítottak.

Alig egy hónapja írtunk arról, hogy a rendőrség hajtóvadászatot indít a magyar utakon, elsősorban az M1-es, az M5-ös és az M6-os autópályákon zajló roncsderbik résztvevői ellen. Azokat a döntően román és bolgár honosságú járműszerelvényekkel közlekedőket akarják a törvények tiszteletére kényszeríteni, akik szemmel láthatóan veszélyesen megpakolt járművekkel közlekednek az utakon.

A Komárom-Esztergom megyei rendőrök szombati fogása tipikusnak mondható. Három autó és egy utánfutó, ahogy fér. De láttak már ennél elképesztőbb trélereket is a rendőrök és az autópályákon közlekedők. Nemrég egy mindenféle limlommal megpakolt tréler tetejére, a lomokat rögzítő ponyvára „dobtak fel” még egy személygépkocsit. Az autó ferdén állt a rakomány tetején és finoman szólva sem volt szabályos a rögzítése. Csoda, hogy nem hagyták el út közben.

Sokan látnak a képeken láthatóhoz hasonló veszélyes szállítmányokat. Vannak, akik fotó- vagy videofelvételeket is készítenek róluk, olykor élőben közvetítik a roncsderbit a Facebookon. Jóval kevesebben vannak, akik mindeközben, vagy még a fotózás, filmezés előtt a rendőrséget is értesítenék.

Pedig, mint azt Óberling József ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője szerint, ha valaki előbb telefonálna és csak aztán videózna, kis szerencsével azt is rögzíthetné, amit a hívása nyomán riasztott rendőrök levezetik az autópályáról a veszélyes szállítmányokat.

A roncsderbik persze nem Magyarországról indulnak, ahogy a rakományaikat sem nálunk kívánják értesíteni. A magyar rendőrség azonban csak a magyarországi sztrádaszakaszokért felel. Azokon, ha a járőrök észlelik, vagy ha a sztrádákon közlekedőktől bejelentést kapnak, mint a szombati eset is bizonyítja, azonnal kiállítják őket.

Forrás: police.hu

Sok veszélyes szállítóeszköz azonban még így is eljut a magyar-román határig. Ott nyilván fennakadnának a határellenőrzésen, épp azért a roncsderbik résztvevői helyi segítőkkel oldják meg a határátlépést. A határátkelők közelében trélert bérelnek, és arra pakolják át az addig szabálytalanul szállított holmikat, autókat, utánfutókat, akármiket.

A határátkelőn így már mindent rendben találnak a hatóságok. Mindkét tréleren csak annyi holmi van, amit azon szabályosan rögzíteni lehet. Néhány kilométerre a határtól aztán a kisegítő magyar trélerről visszapakolják a holmikat a többnyire Németországban szabálytalanul megpakolt trélerre, ami aztán ugyanolyan veszélyes szállítmányként folytatja tovább az útját, ahogy a határ előtti átrakóállomásig haladt.

Rendőrségi forrásaink sem cáfolták, hogy mára kisebb bűnszervezetek jöttek létra a román és bolgár roncsderbik átsegítésére a határon. Egyelőre azonban úgy tűnik, velük szemben tehetetlen a rendőrség. A roncsderbik magyar segítői ugyanis formálisan semmiféle jogsértést nem követnek el. Sőt, még javították is a közlekedésbiztonságot azzal, hogy legalább a határ közelében ne veszélyeztessenek senkit a trélerekről lelógó utánfutók és még ki tudja miféle holmik.

Valójában persze pontosan tudják ők, hogy egy fél Európán át tartó folyamatos szabálysértéshez, a közlekedésbiztonság veszélyeztetéséhez asszisztálnak. Azért bízzák meg őket a román és bolgár szállítók egy rövid kisegítő szállítmányozással, a köreikben csak túlsúly-túraként emlegetett, rövid, ám annál jobban fizető fuvarral, azaz, azért nekik kell átvinni a határon az addig szabálytalanul szállított áruk egy részét, hogy a hatósági ellenőrzésen ne derüljön ki semmi.,

A rendőrség azt ígéri, határozottan fellép a roncsderbizők ellen. Sejtetni engedték azt is, hogy a társhatóságokkal közösen előbb-utóbb megtalálják a módját annak is, hogy a roncsderbik hazai segítőinek ne érje meg a túlsúly-túra.

F.Gy.A.