Két hónapi gondolkodásra ítélték

  • A rendőrök orra előtt veszélyeztette a kisiskolásokat
  • Egyes autósok egy hétig sem tudtak körültekintően vezetni az iskolák közelében
  • Részegen baleset okozott, elvették a jogosítványát, de ő tovább vezetett

Napokon keresztül a csapból is az folyt, hogy a rendőrség és a polgárőrség minden településen megszállta az iskolák környéki utakat. És persze, ahogy ilyenkor lenni szokott, nemcsak azokat. Minden lap megírta, minden portálon olvasható volt, minden tévé és rádió arról szólt, hogy bár a rendőrség célja elsősorban a figyelemfelhívás, a szabálysértőkkel szemben nem lesznek elnézők.

Mint megírtuk, a tanévkezdés első napja rendben lement. Szeptember 2-a azon ritka napok egyike volt, amikor senki nem halt meg az utakon és személyi sérüléssel járó közlekedési baleset is jóval kevesebb történt, mint más napokon szokott. Nem tudni, hogy ez a fokozott közterületi rendőri jelenlétnek volt-e köszönhető, vagy a nagy hírverés hatására az autósok maguktól is visszafogottabban közlekedtek volna.

Azonban ez az idilli, szinte balesetmentes állapot nem tartott sokáig. A múlt hétvége fekete péntekkel kezdődött, és a folytatás sem volt jobb. Egymást érték a halálos és súlyos sérülésekkel járó balesetek. Az esetek többségét a figyelmetlenség és a felelőtlenség okozta.

Sajnálatos, de iskolák környékén is lankadni kezdett a figyelem. Hétfőn, tehát napra pontosan egy héttel az iskolakezdés után, a Sárvári Rendőrkapitányság szabálysértési eljárást indított egy nő ellen, aki nem adta meg az elsőbbséget a kisiskolásoknak a Hunyadi utca – Iskola utca kereszteződésében lévő zebránál.

Az eset reggel fél nyolckor, kevéssel a tanórák kezdete előtt történt, a balesetmentes iskolakezdés érdekében az egyik helyi iskolához közeli zebránál fokozott ellenőrzést végző rendőrök orra előtt. A járőrök azonnal megállították az asszony, aki elismerte a szabálysértést – mi mást tehetett volna. Pénzbírságot kapott, és – na, erre ő sem számított – két hónapra eltiltották a járművezetéstől.

Lehet most azon elmélkedni, hogy nem túlzás-e a két hónapos eltiltás, de szerintem semmi értelme. Iskolakezdés idején, amikor minden médiumból az folyik, hogy vigyázzunk az iskolák környékén, mert a nyári hónapokhoz képest reggel és délután mostanában jóval nagyobb ott a forgalom, és vigyázzunk a gyerekekre, mert ők egy ideig még fejben tovább nyaralnak…, nos ilyenkor nem megadni az elsőbbséget a zebrán átkelő gyerekeknek…, ráadásul a rendőrök orra előtt…

Erre nehéz bármit is mondani. Talán nem túlzás, hogy örüljön a hölgy, hogy ilyen olcsón megúszta… Most lesz két hónapja végiggondolni, hogyan kell megközelíteni a kijelölt gyalogátkelőhelyeket, főleg az iskolák környékén, főleg a tanévkezdés idején és a rendőrök orra előtt!

Persze vannak, akiknek beszélhetnek a rendőrök, akiket figyelmeztethet a média, hogy mostanában jobb lesz a szokottnál is körültekintőbbnek lenni az utakon, mert a rendőrség most gyakrabban tart ellenőrzéseket… Falra hányt borsó. Még a legalapvetőbb szabályokat sem tartják be.

Ugyancsak hétfőn történt Vas megyében, a Sárvártól 16 kilométerre fekvő Káldon, hogy egy nő autójával nekiütközött egy, az út szélén parkoló autónak, a mellette álló nőt pedig elsodorta. A balesetben az elsődleges adatok alapján az elsodort nő súlyos sérüléseket szenvedett.

Mindez a közelben egy másik, szintén személyi sérüléses közlekedési balesetnél helyszínelő rendőrök szeme előtt történt. A járőrök azonnal intézkedtek.

Már az első pillanatban felmerült a gyanú a rendőrökben, hogy a balesetet okozó autó sofőrje ittas lehet. Gyanújukat később az alkoholteszter megerősítette, ezért a járőrök azonnal elvették a sofőr jogosítványát. Úgy tűnt, ezzel pont került az ügy végére, a férfi a megfelelő eljárásban majd megkapja jól megérdemelt büntetését. De nem így történt.

Mint tudjuk, nem a jogosítvány vezeti az autót… Késő éjszaka a járőrök újra összefutottak a korábban ittasan balesetet okozó férfival. Tudták, hogy nincs jogosítványa, hiszen azt pár órával korábban ők vették el tőle, ezért újra igazoltatták.

Kell-e mondani: már megint (vagy még mindig) részeg volt. A rendőrök ekkor már előállították, és járművezetés ittas állapotban vétsége elkövetése miatt büntetőeljárást indítottak ellene. Nyilván az eljárás során majd magyarázatot kell adnia arra, hogy miért ült volán mögé még az után is, hogy elvették a jogosítványát.

F.Gy.A.