Kétszeresen örökre eltilthatják a gépjárművezetéstől a kokainos gázolót

  • Újabb vádemelés a halálos gázolásért jogerősen öt és fél évre elítélt nő ellen, amiért a büntetőeljárás hatálya alatt is bedrogozva vezetett
  • Kokain hatása alatt halálra gázolt és cserbenhagyott egy idős embert, majd tíz hónappal később újra bedrogozva vezetett, amikor elkapták
  • Az ügyészség az újabb eljárásban is indítványozta, hogy a bíróság véglegesen tiltsa el T. Klára Petrát a járművezetéstől
  • T. Klára Petrának valamikor a március 15. utáni napokban kell börtönbe vonulnia és megkezdeni a már jogerős öt és fél éves büntetését

T. Klára Petra 2016. november 7-én kora délután Budapesten, a XIV. kerületi Füredi úton kokain hatása alatt vezetett és fékezés nélkül átgázolt egy 85 éves férfin, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe. [Az esetről közölt korábbi cikkünk itt olvasható.]

T. megállás nélkül tovább hajtott. Később, amikor a rendőrök összetört orrú Audiját egy szépségszalon közelében megtalálták, majd őt magát a szépségszalonban – ahol éppen új műszempilláit tettette fel – elfogták, azzal védekezett, hogy azt hitte, egy nagytestű kutya futott neki a kocsijának, azért nem állt meg. Ezzel gyakorlatilag beismerte, észlelte, hogy „valamit” elgázolt, mégsem állt meg, hogy meggyőződjön arról, mi történt valójában!

Hamar kiderült azonban, hogy nem véletlen nem állt meg. T. Klára Petra kokaint fogyasztott. A rendőrségi gyorsteszt, majd később a szakértői vizsgálatok eredménye  is egyértelműen kimutatták a kokaint a szervezetében. Ő azonban ekkor azt állította, hogy a szépségszalonban szippantott fel két csík kokaint, azaz már a baleset után, tehát nem a drog hatása alatt vezetett.

Ha így történt volna, a felszívott kokain nyomot hagyott volna a szépségszalonban. Ám ott a rendőrök semmiféle kábítószer-fogyasztásra utaló nyomot nem találtak. A bíróság végül a szakértői vizsgálatok alapján azt állapította meg, hogy T. Klára Petra kábítószer hatása alatt vezetett, amikor halálra gázolta az áldozatot.

Jogerősen öt és fél év börtönre ítélték. Információink szerint a március 15-ét követő héten kell megkezdenie letölteni a büntetését. Addig házi őrizetben marad, miután a halálos gázolás miatt ellene indított eljárás alatt közben újra drogok hatása alatt vezetett.

A Fővárosi Főügyészség közleménye emlékeztet rá, hogy 2019. szeptember 10-én Zuglóban egy rutinszerű rendőri igazoltatás során derült ki, hogy T. Klára Petra ismét bódult állapotban vezetett. Ráadásul, mint arra a közlemény is rámutat, T. Klára Petra jogosítvány nélkül vezetett, mivel a fennemlített halálos gázolása miatt indított eljárásban a vezetői engedélyét bevonták.

A főügyészség tájékoztatása szerint aznap többféle drogot, amfetamint, marihuánát és pszichotrop anyagot vásárolt. Ezek egy részét még az előtt elfogyasztotta, hogy autóba ült volna, a többit az őt igazoltató rendőrök a kocsijában találták meg.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség T. Klára Petra ellen bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége és kábítószer birtoklásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. Letöltendő fogházbüntetést, valamint közügyektől eltiltást indítványoztak vele szemben.

Attól függően, hogy T. Klára Petra az előkészítő tárgyaláson beismeri-e, hogy az ellene korábban, bódult állapotban elkövetett halálos gázolás miatt indult büntetőeljárás alatt ismételten bedrogozva vezetett, vagy sem, a már jogerősen kiszabott öt és fél éves szabadságvesztés büntetéséhez még egy-két évet kaphat.

Információink szerint az ügyészség azt is indítványozta, hogy a bíróság örökre tiltsa el a vezetéstől. Ez azért érdekes, mert a halálos gázolása ügyében eljáró bíróság az öt és fél éves szabadságvesztés kiszabásakor ezt már megtette. Azonban az  ügyészségnek az ilyen esetekben hivatalból indítványoznia kell a járművezetéstől végleges eltiltást, akkor is, ha ez egy korábbi eljárásban már megtörtént.

A látszat ellenére az indítvány mégsem felesleges. Ha ugyanis a most emelt vád alapján a bíróság ismét örökre eltiltja T. Klára Petrát a vezetéstől, akkor sem vezethet autót többé, ha a halálos gázolás miatt egy esetleges perújításban megmásítják a pillanatnyilag jogerős ítéletet.

De más szempontból is lehet jelentősége annak, hogy a bíróság ismételten tiltsa el örökre T. Klára Petrát a gépjárművezetéstől. A végleges eltiltás ugyanis nem örök időre szól. Elvileg tíz év elteltével lehetőség van a végleges eltiltás felülvizsgálatára. Azaz a most 28 éves nő 38 évesen akár vissza is kaphatná a jogosítványát. A kétszeres végleges eltiltás után azonban ennek az esélye valószínűleg jóval kisebb, mintha csak egyszer tiltották volna el örökre a vezetéstől.

F.Gy.A.