„Lájk” az idiótáknak

„Őrizetbe vették hétfőn Romániában azt a 39 éves sofőrt, aki vasárnap délután három ember és egy magzat halálával végződött balesetet okozott egy Facebook-közvetítés kedvéért rendezett száguldozással.

Forrás: Pixabay

A Tulcea megyei férfi BMW sportkocsija képességeivel akart hencegni a kocsiban ülő két ismerőse, illetve egyikük Facebook-követői előtt, ugyanis a hátsó ülésen lévő utas a közösségi oldalon élőben közvetítette az ámokfutást, amelyre az elöl ülő utas is biztatta a sofőrt.

A LAKOTT TERÜLETEN IS HATALMAS SEBESSÉGGEL HALADÓ KOCSI VĂCĂRENIBEN EGYSZERŰEN LEREPÜLT AZ ÚTRÓL, ÁTSZAKÍTOTT EGY KERÍTÉST, ÉS HALÁLRA GÁZOLT EGY 79 ÉVES NŐT, EGY HÁROMÉVES GYEREKET, ÉS EGY 33 ÉVES, HETEDIK HÓNAPBAN LÉVŐ ANYÁT IS. A NŐT MÉG SIKERÜLT EGYSZER ÚJJÁÉLESZTENI, ÁM A GALACI KÓRHÁZBAN BELEHALT SÉRÜLÉSEIBE. AZ ORVOSOKNAK A MAGZAT ÉLETÉT SEM SIKERÜLT MEGMENTENIÜK.

A balesetet okozó sofőr könnyebben, két utasa súlyosabban sérült meg: mindannyian elmenekültek a helyszínről. Őrizetbe vételekor a sofőr vérében literenként 0,14 milligramm alkoholt mutattak ki.

Romániában a kormány éppen hétfői ülésén készül rendelettel megduplázni az okostelefonok autóvezetés közbeni használatáért kiszabható bírságot. Az országban ugyanis a tiltás és hatósági figyelmeztető kampányok dacára egyre gyakoribbak azok a súlyos balesetek, amelyek a vezetés közbeni Facebook-közvetítések rohamosan terjedő divatjával hozhatók összefüggésbe.”
Eddig az MTI híre, amellyel kapcsolatban bárkinek eszébe juthatott a kilenc ember halálát követelő hasonló magyarországi baleset is.
A rendőrség és a közlekedési szakemberek egybehangzó véleménye szerint a mobiltelefonokkal összefüggésbe hozható balesetek száma egyre magasabbra kúszik a tragédiákat előidéző okok toplistáján. Ez pedig önmagában is szörnyű képet vetít elénk, hogy az ittasságról már ne is beszéljek. Jómagam sajnos már ahhoz a korosztályhoz tartozom, amelynek képviselői számára minden egyes újkori kütyü megtanulása komoly kihívást jelentett. De, akik lépést akartak tartani a korral, ha nehezen is, elsajátították a legalapvetőbb ismereteket.

Forrás: Pixabay

Nem tagadom, hogy ez egyre nehezebb feladat, ráadásul az életkor előrehaladásával az ember mind több teljesen felesleges hülyeséget lát bele a tanulandók elemek közé. Vessenek meg, de én már a Facebook megjelenése előtt úgy éreztem, hogy elértem a technika, a technológia csúcsára, s bár tudom, hogy mi célt szolgál a közösségi média a szólamok és a háttérben megbúvó törekvések szintjén, nem éltem az általa felkínált lehetőséggel. Úgy gondoltam, hogy a barátaimmal, rokonaimmal, ismerőseimmel személyesen is tarthatom a kapcsolatot, ha akarom, nincs szükségem olyan „barátokra”, akik évtizedek múltán – gyakorlatilag ismeretlenül – bukkannak fel a feledés homályából. Nincsenek titkaim, de ahogy régen a családi papír fényképeket sem mutattuk meg minden szembejövőnek, úgy ma sem szeretném megosztani számomra érdektelen emberekkel a nyaralásom emlékeit. Hozzáteszem, cserébe máséra sem vagyok kíváncsi. Ez persze az én döntésem, ettől még nem fog romjaiba dőlni a Facebook meg a többi, már-már követhetetlen mennyiségű közösségi oldal, és ettől még mindenkinek a magánügye, hogy az életének a legapróbb mozzanatait ország-világ elé tárja.
Az azonban már – legalábbis szerintem – jóval túl nő a magánügyön, ha valaki egy-egy szabálysértés vagy bűncselekmény képeivel, videóival „reklámozza” elképesztő tehetségét, vagy ha úgy tetszik, a bunkóságát. Kíváncsi lennék, vajon hányan lájkolják a bevezetőben bemutatott román (bármely nemzet primitív képviselője tetszés szerint behelyettesíthető) fiatalember nem mindennapi mutatványát? Ő pedig minden jel szerint abban a hitben élt, hogy ezzel a kisfilmmel világhírre tesz majd szert, követői száma pedig ugrásszerűen emelkedik majd. És ami az egészben a kimondhatatlanul tragikomikus az az, hogy gyanítom, ő is és a követői is megkapják az elismeréseiket a közösségi médiában.
Általában nem rajongok a román hatóságok egyes ügyekben tanúsított hozzáállásáért, de ez esetben maximálisan egyetértek a kormányuk szándékával, amely az ilyen típusú szabálysértésekért kiszabható bírságok megduplázására irányul. Tudom, nem egyszerű egy-egy ilyen esetet tetten érni. De, ahogy különböző beszélgetésekből hallom, bőven lenne bizonyíték a közösségi oldalakon, amelyekből a magyar rendőrség is mazsolázhatna. A magunk részéről szívesen beszámolnánk olyan ügyekről, amikor a Facebook alapján a rendőrség „lájkolja” a közutak idiótáit.

S.G.