Megrovás és próbára bocsátás

  • Olcsón meg lehet úszni a mozgáskorlátozott parkolók jogtalan használatát
  • Egyetlen hónap leforgása alatt kilenc eljárás indult csak Kaposvárott
  • A kártya nem az autóé, nem is a családé, hanem a mozgássérültté

Bár egy-egy bűncselekmény elszaporodásának hatására általában szigorúbb ítéletekkel szokott reagálni az igazságszolgáltatás, ez nem minden bűncselekmény fajta esetében érvényes és nem mindig van így. Idén júniusban csak a Kaposvári Járási Ügyészség előtt kilenc büntetőeljárás indult közokirat-hamisítás bűntette miatt. Ezekben az ügyekben kivétel nélkül mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvánnyal éltek vissza a terheltek. Az ügydöntő határozatok aligha ejtik kétségbe az elkövetőket.

A kaposvári rendőrök több fokozott ellenőrzést tartottak az elmúlt hónapban, elsősorban a nagy bevásárló központoknál ellenőrizték, hogy az ott mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyeket valóban azok használják-e, akiknek azokat fenntartják.  Az emberek gyanakodva nézik a mozgáskorlátozottaknak ingyenes parkolást biztosító igazolványokat, főleg, ha azokat méregdrága autók szélvédője mögött látják. És sok esetben nem is ok nélkül gyanakodnak.

Számos visszaélést tártak fel a kaposvári rendőrök is. Tipikusnak mondható, hogy az ellenőrzésnél nem is voltak jelen azok, akiknek a nevére kiállították az ingyenes parkolásra, valamint a mozgássérültek részére fenntartott parkolóhelyek használatára jogosító okmányt.

Pedig a szabályozás ebben a kérdésben egyértelmű. A parkolási igazolványt tilos átadni jogosulatlan személynek. E tekintetben pedig jogosulatlan személynek minősül mindenki, ha nem az ő nevére állították ki a szóban forgó okmányt, vagy nem a jogosult személy szállítását végzi. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Szövetsége az elmúlt években számtalanszor leírta és nyilatkozta már, hogy a mozgásukban korlátozottakat szállító járművezetők csak akkor használhatják jogszerűen az igazolványt és csak akkor vehetik igénybe a részükre fenntartott parkolóhelyet, ha a jogosult is jelen van.

Évente és országosan száznál is több eljárás indul mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolókártyákkal elkövetett visszaélések miatt. Egy kimutatás szerint 2010 és 2015 között 500 büntetőügy indult mozgáskorlátozottaknak kiállított parkolási kártyákkal elkövetett jogsértések miatt.

A mozgáskorlátozottaknak kiállított parkolási kártya közokirat, ezért a kártyával elkövetett valamennyi visszaélés, ideértve az okmány hamisítását és annak jogosulatlan használatát is, bűncselekménynek számít, amiért akár három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság. De általában nem teszi. Azok viszont, aki visszaélnek vele, Budapesten például, akár több tízezer forintot is spórolhatnak havonta, nem beszélve arról, hogy a mozgássérülteknek fenntartott helyek jogtalan használatával másoknál kényelmesebben parkolhatnak, miközben jelentősen megnehezítik a valóban rászorulók parkolását.

A kaposvári esetekben – mint az a Somogy Megyei Főügyészség szerdai közleményében olvasható – a parkolási igazolványt a járási hivatal a terheltek mozgáskorlátozott hozzátartozói, a gyermekük, házastársuk vagy más közvetlen hozzátartozójuk részére állította ki. Mivel valamennyien büntetlen előéletűek voltak, az ügyészség a legtöbb esetben „megrovás intézkedést foganatosított”. Volt, akit bíróság elé állítottak, de végül őt is csak  próbára bocsátotta a bíróság.

Az általunk megkérdezett – e témában jártas – ügyvédek szerint ez a gyakorlat máshol is. Emlékezetes, néhány éve Liptai Klaudiát, az ismert színésznőt és televízióst másfélmillió forintra büntette a bíróság, amiért elhunyt édesanyja mozgáskorlátozott parkolási kártyájával parkolt. A művésznő minden bizonnyal az ismertségének köszönhette ezt a relatíve súlyos ítéletet. Többnyire azonban olcsón meg lehet úszni az efféle ügyeket. Legalábbis először. Arról nincsenek hivatalos információink, hogy a visszaesőkkel is így bánik-e az igazságszolgáltatás.

A hatóságok azonban nem adják fel. Azokban a városokban, ahol amúgy is nagy terhet jelent az autósoknak a parkolás, a jövőben is rendszeresek lesznek a visszaélések leleplezését célzó akciók. Az ellenőrök, jellemzően inkább a közterület-felügyeletek munkatársai, de olykor a rendőrök is, a sorszáma alapján ellenőrzik hol és kinek a nevére állították ki az igazolványt. Amennyiben a kártya nem hamis, megvárják az autó   utasait, hogy meggyőződhessenek arról, jelen van az, akinek a nevére a kártyát kiadták.

F.Gy.A.