Megszállta a rendőrség az iskolák környékét

  • Hétfőn 1,2 millió diák számára megkezdődött a tanév, közlekedési dugók alakultak ki az iskolák környékén
  • Több ezer rendőr és polgárőr demonstratív akciója kezdődött a nagyobb figyelem érdekében
  • Az idén mintegy 3000 tanintézetnek lesz saját Iskolarendőre, de ha kell, máshol is segít a rendőrség
  • Hátizsák, munkafüzet, figyelem – az ORFK-OBB, a Magyar Autóklub és az OPSZ ajándéka a kicsiknek és szüleiknek

Fotó: Iró Zoltán

Hétfőn több mint 720 ezer általános iskolás és közel félmillió középiskolás számára megkezdődött a 2019-2020-as tanév. Emiatt már a kora reggeli csúcsforgalom is más volt, mint az elmúlt hetekben, annak ellenére is, hogy a nagy forgalomkorlátozásokkal  és terelésekkel járó útfelújításokkal gyakorlatilag mindenhol végeztek a tanévkezdésre.

Azonban a mintegy 1,2 millió diák iskolakezdése ennek ellenére, vagy ettől függetlenül is jelentősen átalakítja a települések közlekedését. Az iskolák környékén az elmúlt hónapokhoz képest jelentősen megnő a forgalom, ami nagyobb és speciális kockázatot jelent az autósok számára az év jelentős részéhez képest.

Ősszel, egészen pontosan az iskolakezdéskor más időszakokhoz képest több gyermek szenved közlekedési balesetet. Elsősorban mert „agyban még nyaral” a többségük; lássuk be, nekünk, felnőtteknek is beletelik pár nap, mire a szabadság után vissza tudunk térni a normál üzemmódunkba. A gyerekeknél ez egy kicsit tovább tart. Ráadásul az ő veszélyérzetük is alacsonyabb a felnőttekénél.

Fotó: Iró Zoltán

És persze az autósoknak is vissza kell szokni a nyári szünet előtti közlekedési állapotokhoz, ami nekik sem megy egyik napról a másikra. Ehhez nyújt segítséget az ezeknek a napokban az iskolák környékét megszálló, elsősorban figyelmeztető, de ha kell keményen bírságoló rendőrség.

Mindezek mellett persze külön gondot jelenthet, hogy sok elsős nebuló kapcsolódik be most először a közlekedésbe, olyan gyerkőcök, akik még nem túl magabiztosak, ha önálló közlekedésről van szó. De azok az idősebbek is okozhatnak kellemetlen meglepetéseket a többieknek, az autósoknak, motorosoknak és kerékpárosoknak, akik most kezdenek egy új iskolába, ezért még szokniuk kell az új közlekedési helyzeteket.

A rendőrség szerint azonban önmagában már a hirtelen megnövekedő tömeg is komoly közlekedési kockázatot és kihívást jelent a reggeli és a délutáni időszakban, azaz az iskolakezdés és a tanórák befejezésének időszakában. Nemcsak a sok gyalogosan (vagy – és ez tovább súlyosbítja a helyzetet – a mai modern elektromos rollerekkel, kerékpárokkal és hasonlókkal) közlekedő gyerek miatt főhet a fejük az iskolák környéki utakon autózóknak, hanem azért is, mert ilyenkor hosszabb-rövidebb ideig sok szülő autóval viszi a gyermekét az iskolába, tovább növelve ezzel a tanintézetek környékének amúgy is jelentős zsúfoltságát.

Fotó: Iró Zoltán

Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője hétfőn a mogyoródi Szent László Általános Iskola tanévnyitóján emlékeztetett arra, hogy a rendőrség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét. Ennek szellemében az idén is folytatódik Az iskola rendőre program, melynek célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése.

A területileg illetékes rendőrkapitányságok és őrsök a tanévkezdés előtt a korábbi gyakorlatnak megfelelően már áttekintették az iskolák környékének közlekedésbiztonságát, bűnügyi és közrendvédelmi helyzetét, mondta az ezredes, kidolgozták a konkrét intézkedési terveiket.

Szeptemberben – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – a rendőrség és a polgárőrség azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, kiemelt rendőri jelenlétet biztosít. A két szervezet demonstratív jelenléttel kívánja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására. És itt nemcsak arról van, illetve lesz szó, hogy kellő körültekintéssel (és a KRESZ előírásainak megfelelően) közelítik-e meg az autósok a iskolák környékén a zebrákat! A rendőrök külön is ellenőrzik majd a biztonsági öv és a gyermekülés előírásszerű használatát is.

Fotó: Iró Zoltán

Ebben a tanévben 3000 iskolában teljesítenek majd szolgálatot iskolarendőrök, de igény és meghívás esetén bárhol részt vesznek a rendőrök például a tematikus osztályfőnöki órákon és a jelentősebb iskolai rendezvényeken.

Az ORFK-OBB Az iskola rendőre programban résztvevő elsősöknek a „A biztonság útján” feliratú hátizsákot ajándékoz, amiben a Magyar Autóklub közlekedésrendészeti munkafüzetét is eljuttatják a gyermekekhez.

Óberling bejelentette, hogy az idén is folytatódik a SuliMoped program, és a hozzá kapcsolódó felmenő rendszerű iskolai közlekedésbiztonsági vetélkedő sorozat is. A SuliMoped keretében a tantervi órakereten kívül, jellemzően e-learning képzés keretében oktatják a 8.-osokat a kismotorvezetéshez szükséges ismeretekre.

Az iskolák környékének biztonsága érdekében a tanévkezdésre mozgósított az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) is.

Túrós András, a szervezet elnöke az OPSZ honlapján is közzétett levelében külön is felhívta a helyi vezetők és a polgárőrök figyelmét arra, hogy lehetőség szerint a rendőrséggel szorosan együttműködve, de ott, ahol kell, vagy ahol más lehetőség nincs, önállóan is tegyenek meg mindent a helyi polgárőr szervezetek az iskolások biztonsága érdekében.

Ilyenkor országszerte több ezer polgárőr vesz részt az iskolák környékén a forgalomirányításban, a gyermekek sérelmére elkövetett jogsértések megszakításával, feltárásában, az elkövetők elfogásában, de már a bűncselekmények megelőzésében is. Feladatuk továbbá az évek óta sikeres iskolarendőr program népszerűsítése is.

F.Gy.A.