Miért tiltották el két hónapra a vezetéstől a figyelmetlen sofőrt?

  • A veszélyes szabályszegésekért könnyen fiókba kerülhet a jogsi
  • Van, amikor a rendőr nem mérlegelhet, el kell vennie a vezetői engedélyt
  • Bizonyos esetekben lehet ittasan vezetni, de akkor sem tanácsos
  • Nem a plasztikkártya a fontos, hanem, hogy mit mond a nyilvántartó!

Nemcsak azoktól veszik el a jogosítványt hosszabb-rövidebb időre – olykor már a helyszínen, máskor csak később – a szabálysértési vagy a büntetőeljárás után, akik súlyos sérülésekkel járó, netán halálos balesetet okoztak. És nem is csak a nagyon ittas gépjárművezetőktől lehet vagy kell elvenni a vezetői engedélyt.

Többen is telefonáltak egyik múlt heti cikkünk kapcsán, amelyben azt írtuk, hogy a pénzbírság mellett két hónapra eltiltottak a vezetéstől egy sofőrt, mert nem adott elsőbbséget az iskola közelében a zebrán áthaladó gyerekeknek. Az eset egy héttel a tanévkezdés után történt, amikor már napok óta a csapból is az folyt, hogy „a rendőrség és a polgárőrség megszállta az iskolák környékét, fokozott közúti ellenőrzések zajlanak országszerte a tanintézetek környékén”, és a többi, és a többi.

A „megszállás” oka és célja évek óta ugyanaz: szeptember elején egyik napról a másikra közel 1,2 millió gyerek számára kezdődik meg az új tanév. Hirtelen megnő a forgalom az iskolák környékén, kell egy kis idő, amíg a két és fél hónapos nyári szünet alatti nyugalomhoz szokott autósok visszazökkennek az évközi valóságba. És persze a gyerekeknek is kell egy kis idő, hogy agyban is visszatérjenek a vakációról és visszakapcsoljanak iskolai üzemmódba.

A zebrán áthaladni készülő gyerekeknek az elsőbbséget meg nem adó autóst két okból is el lehetett marasztalni – ha jogilag nem is, de morálisan mindenképpen. Egyfelől azért, mert nem adott elsőbbséget a gyalogosoknak. Itt nincs kétség, jár a bírság. Egyébként ezt maga a vétkes sofőr sem vitatta, elismerte, hogy hibázott. Ettől függetlenül azért az mégiscsak elgondolkodtató, és büntetésért kiált, hogy valaki egy napok óta országos sajtóhírverés mellett tartó közlekedésbiztonsági kampány alatt, a zebrán áthaladók biztonságára vigyázó rendőrök orra előtt követ el egy ilyen veszélyes, épp ezért súlyosnak minősülő szabályszegést!

Olvasóink közül sokan megmosolyogták ugyan a szabályszegésen kapott sofőrt, pechje volt, rosszkor, rossz helyen nem adott elsőbbséget, mondták, nem ő az egyetlen, aki nem a KRESZ betűje szerint közelíti meg a zebrát. Azt azonban – legalábbis a minket megkeresők – nem értették, miért (ahogy többen fogalmaztak, „milyen alapon”) vonta be a rendőrség az illető jogosítványát két hónapra, amikor senki nem sérült meg, a híradások szerint még csak nem is veszélyeztette közvetlenül senkinek a testi épségét.

Nézzük akkor, mikor van joga elvenni a rendőrnek egy sofőr jogosítványát a helyszínen, s melyek azok a jogsértések, amelyekért szabálysértési vagy büntetőeljárásban a szabálysértési hatóság vagy a bíróság elveheti a vétkes sofőr vezetői engedélyét.

A főszabály: el lehet tiltani a járművezetéstől azt, aki az engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megszegésével bűncselekményt követ el, vagy bűncselekmények elkövetéséhez járművet használ. Ez utóbbi meghatározás főként az olyan esetekre vonatkozik, amikor például terroristák autóval a tömegbe hajtanak, vagy valaki úgy akarja megölni, megsebesíteni vagy akár csak megleckéztetni is a haragosát, hogy elgázolja, vagy úgy tesz, mintha ezt akarná tenni.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor sem a rendőrnek, sem a szabálysértési hatóságnak, de még a bírónak sincs mérlegelési joga. A Btk. ugyanis azt is kimondja, hogy a járművezetéstől el kell tiltani azt, aki ittas vagy bódult állapotban vezet, mivel bűncselekményt követ el. Az ilyen esetekben általában már a helyszínen, de legkésőbb a szabálysértési vagy a büntetőeljárás végén ugrik a sofőr vezetői engedélye. Azt, hogy mennyi időre, a jogdöntő határozatban kell rögzíteni.

Persze a törvény betűjét ez esetben sem kell mindig szó szerint venni. Egy, a Kúria oldalán található állásfoglalás szerint: „Különös méltánylást érdemlő esetben a járművezetéstől eltiltás kötelező alkalmazása mellőzhető. Nem minősül méltánylást érdemlő körülménynek, az, hogy „siettem, mert sírt otthon a gyerek, „elkéstem volna a munkából”, „lekéstem volna a repülőgépet”.

A Kúria Büntető Kollégiuma e témában kiadott iránymutató véleménye szerint az olyan esetekben mellőzhető csak az ittas sofőr esetében a járművezetéstől eltiltás, ha „váratlan és méltányolható ok készteti az alkoholt fogyasztó személyt arra, hogy a törvényi tilalom ellenére járművet vezessen”. A Kúria oldalán olvasható példálódzó felsorolás szerint olyan lehet, ha sürgős orvosi segítség kérése vagy nyújtása, egyéb szolgálati, esetleg családi kötelezettség teljesítésének kényszere, vagy a szolgálati érdek.

Azonban a bíróságnak minden esetben szigorúan ellenőriznie kell, hogy az ittas vezetés idején a sofőr által mentségként előadott kényszerek valóban fennálltak-e, és valóban nem volt-e más lehetőség, mint hogy a sofőr ittasan üljön a volán mögé. Nem mellesleg a bírói gyakorlat szerint az már nem számít bocsánatos bűnnek, ha valaki úgy okoz ittasan balesetet, hogy amúgy a legfőbb bírói fórum szerint is méltányolható okból ül alkoholos befolyásoltság alatt a volán mögé!

De nemcsak az ittas vezetőknek kell számítaniuk arra, hogy jó eséllyel már a helyszínen elveszik a jogosítványukat. Általában akkor is ez történik, ha a sofőr halálos tömegszerencsétlenséget okozott, vagy több ember halálát okozta, ha eltiltás hatálya alatt vezetett, vagy felmerül a gyanú, hogy a vezetői engedélye hamis.

Ilyenkor a rendőrség öt munkanapon belül értesíti az illetékes közlekedési hatóságot a vezetői engedély bevonásáról, ahol ezt rögzítik. Ez alatt az öt munkanap alatt sem tanácsos azonban vezetni. Nemrég volt rá példa, hogy pár órával az után, hogy a járőrök ittas vezetésen értek egy sofőrt és elvették a jogosítványát, újra találkoztak vele. Megint vezetett és újfent ittasan. Nyilván ennek súlyosabb következményei lesznek, mintha az első lebukása után letette volna a kocsiját.

Sokan úgy próbálják (még ma is) elkerülni, hogy a rendőrök a helyszínen „elvegyék a jogosítványukat”, hogy azt hazudják, otthon felejtették. Nem árt tudni: ha jogilag nem is, de gyakorlatilag akárhány jogosítványa lehet bárkinek. Ha azt mondja, elvesztette, csináltathat egy másikat. Aztán azt is „elveszítheti”, és akkor kaphat egy még újabbat, és így tovább.

Ha van pénze, akár minden napra csináltathat egy jogosítványt, nem számít. Amit „elvesztett” ugyanis letiltják és a bejelentés pillanatától körözni kezdik, így ha valahol azzal igazolná magát, lesz mit megmagyarázni.

De nem is csak ezért nem érdemes két vagy több jogosítványt tartani. Az intézkedő rendőr ugyanis nem a neki átadott plasztikkártya alapján dönti el, hogy valaki vezetheti-e az adott járművet, egyáltalán vezethet-e, vagy sem. Számítógépen vagy rádión lekéri a sofőr adatait a nyilvántartótól, ott pedig vagy az szerepel, hogy van érvényes vezetői engedélye, vagy az, hogy nincs, vagy, hogy bevonták. Ez utóbbi esetben csak tetézi a bajt az, aki előhúzza a letiltott jogosítványát.

Az azonnali jogosítvány elvétel mellett büntető és szabálysértési eljárásban is eltiltható a szabályszegő sofőr a vezetéstől akár önálló intézkedésként is, de szabadságvesztés vagy pénzbüntetés, illetve pénzbírság kiszabásával együtt is alkalmazható ez a büntetés. Általában a magas kockázatú szabálysértéseknél, közlekedési bűncselekményeknél élnek a hatóságok ezzel a lehetőséggel. Ilyen például az elsőbbségi és előzési szabályok megsértése.

Az eltiltás időtartama attól (is) függ, milyen eljárásban alkalmazzák az intézkedést. Szabálysértési eljárásban egy hónaptól három évig, büntetőeljárásban tíz év a felső határ, de ha a szakértők valamilyen okból vezetésre alkalmatlannak minősítenek valakit, véglegesen is eltiltható a törvényt sértő sofőr a vezetéstől. Persze a végleges eltiltás sem végleges. Tíz év múltán felülvizsgáltatható, s ha akkorra alkalmassá válik az illető a vezetésre, a bíróság dönthet úgy, hogy újra a volán mögé ülhet.

Fontos! Akinek hat hónapnál hosszabb időre vonták be a jogosítványát, csak akkor kaphatja vissza azt, ha előzőleg részt vesz egy számára előírt utánképzésen, majd sikeresen levizsgázik.

F.Gy.A.