Otthon lenni a legveszélyesebb a gyereknek

  • A lakás után az iskolában történik a legtöbb baleset
  • Közlekedési balesetben kevesebb gyerek sérül meg, mint sport közben
  • A traumatológusok betiltatnák a trambulint

Tudta ön, hogy a gyermekekre nem az utakon leselkedik a legnagyobb veszély? A baleseti sebészek tapasztalatai szerint a közlekedési baleset csak a negyedik a fiatalokat sérüléssel fenyegető események sorában. Annak ellenére, hogy mostanában a zombi jelenség egy újabb közlekedési balesettípust teremtett: a hangos zenét hallgatva körültekintés nélkül autó, villamos, HÉV vagy éppen vonat elé sétáló fiatalok típusát.

A legtöbb baleset – még nyáron is – a lakásban, a gyermek otthonában történik. A második a sorban az iskola, majd a sportpályák, sportklubok és más, úgymond a szabadidő hasznos eltöltésére szolgáló intézmények és létesítmények következnek a sorban. Csak ezeket követik a közlekedési balesetek.

Ha jobban belegondolunk, semmi csodálkozni való nincs ezen. A gyerek a nap felét az iskolában tölti, a többit otthon, vagy sportolással, netán az ezek közti utazással.  Nyáron és általában szünidőben az iskolai balesetek száma értelemszerűen hirtelen lecsökken, a sportpályákon, parkokban, nyaralóhelyeken és az otthonokban bekövetkezőké pedig hirtelen megnő.

Van azonban egy sporteszköz, bár sokan inkább csak szórakoztató-eszközként tekintenek rá, ami mindennél nagyobb veszélyt jelent a gyerekekre. Még a mostanság közlekedésbiztonsági szempontból az első számú közellenségnek kikiáltott újfajta elektromos meghajtású kütyüknél is több balesetet és esetenként súlyosabb sérüléseket is  okoz. Olyannyira veszélyes ez az eszköz, olyan sok és olyan súlyos, olykor halálos kimenetelű baleset oka és okozója egyszerre, hogy gyermektraumatológusok egy csoportja az eszköz betiltásának kezdeményezését fontolgatja.

Ez a rendkívül veszélyes eszköz nem más, mint a trambulin.

Többféle trambulin létezik. Elvileg a gyermek kora és a testsúlya alapján más és másféle trambulint kellene venni neki. Ezt azonban a legtöbben nem engedhetik meg maguknak, de sokan nem is tudnak erről. Márpedig, ha egy kamasz elkezd ugrálni egy kisgyerekeknek szánt trambulinon, annak következményei beláthatatlanok. Kiszakadhat például az háló, amin ugrál, ennek pedig láb-,vagy bokatörés lehet a vége, esetleg a kettő együtt.

Ráadásul a gyerekek sokszor egyszerre többen is ugrabugrálnak a trambulinon, ami egyszerre többféle baleset forrása is lehet. Szerencsés esetben csak összeütköznek a levegőben vagy egymásra esnek, és lesz pár kék-zöld foltjuk. Rosszabb esetben összefejelnek, aminek már súlyosabb következményei is lehetnek – orrcsont-törés, de akár agyrázkódás is. Arra is volt azonban már példa, hogy az egyik gyerek kirepült a trambulin ketrecéből, és úgy törte össze magát. Máskor egy kisgyerek bemászott a trambulin alá, a többiek nem vették észre és ugrálni kezdtek, és a trambulin alá bemászott kisgyerek a nyakát törte alattuk.

Az ismert esetek alapján úgy tűnik mintha mindenki természetesnek venné, hogy a gyerek úgy is tudja (magától), hogyan kell ugrálni rajta. S aki már egyedül is tud ugrálni benne, arra általában nem is figyelnek különösképpen – mi baja történhet? Pedig nem. Szabályosan, de legalább biztonságosan legalábbis nem tudnak.

A különböző sport és hobbieszközök használatára, az azokban rejlő veszélyekre  ugyanúgy meg kellene pedig tanítani a gyerekeket, ahogy a KRESZ-re és a szabályos kerékpározásra, motorozásra és hasonlókra. Sajnálatos módon azonban sok gyerek igen gyakran ez utóbbi eszközök használatát is csak a társaitól tanulja(?) meg, vagy inkább csak lesi el. És addig a legtöbbjükkel nem is foglalkoznak otthon, amíg nem történik meg a baj,

Az orvosok tapasztalatai szerint mindezek mellett az is komoly problémát jelent, hogy sok silány minőségű trambulin kerül kereskedelmi forgalomba. Olyanok, amelyek még a legkisebbek számára sem igazán biztonságosak, a nagyobbak alatt pedig olykor kártyavárként omlanak össze.

F.Gy.A.