Tiltsunk ki vagy szabályozzunk?

Tihany kitiltotta az Apátság elől és a kikötőből az elektromos eszközöket

„Túl gyors és hangtalan”, „félelmetes”, sokan még nem is láttak ilyet

Biztos, hogy a tiltás a legjobb megoldás? Más megoldás nem lehetséges?

Tihany Önkormányzata kitiltotta az „önegyensúlyozós” elektromos eszközöket az Apátság környékéről és a kikötőből. Ezentúl 150 ezer forintos bírságot kell fizetnie annak, aki a tiltás ellenére elektromos rollert, -gördeszkát és a ma oly divatos hasonló önegyensúlyozó járgányokkal közlekedik a település védett övezeteiben.

Tihany az első település, ahol önkormányzati rendeletben korlátozták az újfajta elektromos eszközök használatát. De ennél még tovább is mentek. A helyi rendelet értelmében ugyanis a jövőben ugyancsak 150 ezer forintra büntethetik a szóban forgó eszközök kölcsönzőit is, amennyiben bebizonyosodik, hogy szóban és feliratokkal nem tájékoztatták a bérlőket, hogy a védett övezetekben csak tolni vagy kézben cipelni lehet az efféle eszközöket, vagy arról, hogy melyek a védett övezetek.

Tihany polgármestere az ATV és az RTL Klub Híradójának nyilatkozva azzal indokolta a döntést, hogy az Apátság és a kikötő a település legkedveltebb turistacélpontjai. Ezeken a helyen mindig sok turista fordul meg, köztük sok kisgyermekes család.

Tosóki Imre szerint a sokszor 20-25 kilométer/ órás sebességgel és lényegében hangtalanul „száguldó” elektromos gördeszkák és a többi úgynevezett önegyensúlyozó eszközök veszélyeztetik a turisták biztonságát. Márpedig az ő biztonságuk Tihanynak mindennél fontosabb, ezért döntöttek a korlátozás és a szigorú bírságolás bevezetése mellett.

Tosóki aggályait osztották a híradó által megszólaltatott turisták is, aki – mint mondták – otthon nemigen találkoznak „szerencsére” ilyen eszközökkel, és szerintük azok veszélyesek. Azért veszélyesek, mert nem hallani őket és mert gyorsak.

Megértem Tihany első emberét és a turistákat is. Még akkor is, ha ilyen alapon – gyorsan haladnak és hangtalanok – kitilthatnák az elektromos autókat, a kerékpárosokat, sőt, még a kocogókat is! Nem! Nem ironizálók. Vannak futók a családban, tőlük tudom, hogy a zsúfolt helyeken ők is futócsengővel kocognak. Ez az ujjukra rögzíthető kis eszköz hasonlít a kerékpárcsengőre. Amikor utolérnek egy lassabban haladó másik futót vagy egy sétáló csoportot, azzal hívják fel magukra a figyelmet. Senkinek nem kell így hirtelen irányt változtatnia, senkinek nem kell folyamatosan árgus szemekkel figyelnie, senki nem fog megijedni.

Csak remélni merem, hogy Tihany döntése újra feléleszti a régi vitát az újfajta elektromos közlekedési eszközök használatának szabályozásáról. Bár, ha jobban belegondolunk, még az is vita tárgya, hogy mik is ezek az önegyensúlyozó elektromos eszközök. Sporteszközök? Közlekedési eszközök? Egyáltalán egy kalap alá lehet venni a sok elektromos meghajtású akármit?

Nem véletlen a ködös meghatározás: jogilag az „izék” talán a legpontosabb kifejezés rájuk.

Tény, hogy hangtalanok – de, hisz nem a közlekedés okozta zajterhelés csökkentése a cél? Tény, hogy gyorsak – de, hisz a Porsche is gyors, a legtöbb Porsche-tulajdonos mégis képes betartani lakott területen az 50-es sebességkorlátozást, ha muszáj.

Ugyanakkor az is tény, hogy az újfajta eszközök divatot teremtettek, sőt, hóbortot. A nem egyértelmű szabályozás és az ellenőrzések hiánya (amúgy az is kérdés, hogy ki és hogyan igazoltathat egy semmiféle azonosítóval el nem látott járgányon álló fiatalt, aki 20-25 kilométer/órás sebességgel is képes száguldozni még a legszűkebb utcákban is a turisták között?) sokakat elkapatott. Ők azok, akik valóban ön- és közveszélyesen használják az elektromos holmijaikat. És őmiattuk kiáltanak sokan és egyre többen tiltásért.

Mint korábban írtunk róla, Európa-szerte megkezdték az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik és társaik használatának a szabályozását. Jellemzően 12-14 éves kor alatt nem engedélyezik a használatukat, 18-25 kilométer/óra között korlátozzák a sebességüket, kötelező rájuk biztosítást köni, és több városban is a kerékpárutak használatára kötelezik a használóikat. Léteznek olyan megoldások is, amikor egy GPS alapú kütyüvel egyszerűen korlátozzák az elektromos jármű maximális sebességét.

Nálunk egyelőre csak a tiltásra van példa. Kitiltották már a szóbanforgó eszközöket a várból, a Parlament környékéről. Lényegében ugyanazokkal az indokokkal, mint Tihany tette. Külön-külön valamennyi tiltás indoka érthető és elfogadható. Nem kérdés, hogy az eszement száguldozókat meg kell rendszabályozni, akár elektromos rollerrel veszélyeztetik mások életét, biztonságot, akár hagyományos autóval, vagy bármi mással. De az sem lehet kérdés, hogy ezek az eszközök léteznek, sokan, és nemcsak a száguldozók, és nemcsak a fiatalok, szeretik használni az efféle holmikat, a tiltás tehát önmagában nem lehet megoldás.

Legalábbis addig nem, amíg más lehetőségek is vannak. Például az ilyen eszközök sebességének GPS alapú „lekorlátozása” már egy ma is létező technika. Ott, ahol a nagy tömeg ezt indokolja, elő lehetne írni például, hogy csak olyan, helyben kölcsönözött elektromos eszközökkel lehet közlekedni, amelyek használójuk minden erőfeszítése ellenére sem képesek bizonyos sebességnél nagyobb tempót diktálni. Vagy azt, hogy ne lehessen egyáltalán olyan eszközöket kölcsönözni, forgalomba hozni, aminek egyáltalán nincs semmi hangja, és amin olyan eszköz sincs, amivel a vezetője figyelmeztetni tudná a környezetét. Csak óvatosan mondanám: elvileg, még ha az utcán ez nem is látszik, a kerékpárnak is kötelező tartozéka a csengő – mert, hogy képes nagy sebességgel haladni és mert különben hangtalan.

Akik száguldozni szeretnének, nyilván nem kérnek az efféle korlátozásokból. De vélhetően, sőt, szinte biztosan, nem ők a többség. Azonban például azok az idősek, akik számára nem mindegy, hogy gyalogolniuk kell két látványosság között vagy szép csendesen akár át is gurulhatnak oda, nyilván örülnének a lehetőségnek.

Ezek az eszközök léteznek. S ha már a sebességük és hangtalanságuk miatt tartják őket veszélyesnek sokan, jegyezzük meg: ezek a veszélyforrások nemcsak a belvárosban és nemcsak a turisták által kedvelt látványosságok környékén állnak fenn, hanem mindenütt. Akkor pedig meg kell hozni a döntést: vagy az ország egész területéről kitiltják ezeket a holmikat – sokan ezt tartanák a legkézenfekvőbbnek –, vagy egyértelmű, szigorú és ellenőrizhető szabályokat alkotnak az arra illetékesek mindenki védelmében.

Ettől persze még lehetnek olyan településrészek, olyan védett területek, ahol csak bizonyos napszakokban és csak bizonyos típusú eszközöket lehetne használni.

F. Gy. A.