Több mint ezren váltottak e-tanulásra

  • Kapósnak bizonyult az E-Educatio ingyen e-learning hozzáférést biztosító kuponja
  • A legtöbben „B” és „C” kategóriás jogosítványért iratkoztak be a tanfolyamra még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt
  • Újabb felajánlás az E-Educatio Zrt.-tól: már 180 napig érvényesek az e-learning tananyag elérhetőségi kódjai

92 autósiskola összesen 1395, az e-learning tananyaghoz ingyenes hozzáférést biztosító kupont igényelt március 16. és 26. között az E-Educatio Zrt.-től. Ezekből 1057 használtak fel a képzőszervezetek. Volt olyan iskola, amely csupán egyetlen egy tanuló részére igényelt kupont, de olyan is – ők a csúcstartók – ahol 95-nek.

Az igényelt ingyenes e-learning hozzáférések 64 százalékát „B” kategóriás jogosítvány megszerzésére jelentkező tanulóknak kérték, valamivel több mint minden ötödiket (21%-át) a „C” kategóriás, azaz a tehergépkocsi vezetésére jogosító okmány megszerzéséhez szükséges tanfolyamok résztvevői kérték. A fennmaradó, mintegy 50 kupon az összes többi (a hivatásos vezetők GKI tanfolyamai, valamint az „AM”, „A”, „CE”, és „D”  kategóriák között oszlik meg).

Mint arról korábban hírt adtunk, az E-Educatio Zrt. a korongvírusjárvány miatti veszélyhelyzet kihirdetését követően még március 16-én ajánlotta fel ingyenesen az autósiskoláknak a távoktatásra kifejlesztett teljes értékű elméleti tananyagot azon tanulóik számára, akik még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt tantermi foglalkozásokon kezdték meg tanulni a jogosítványhoz szükséges elméleti tudnivalókat.

Szőcs Károly vezérigazgató akkor azzal indokolta a felajánlást, hogy a járvány terjedésének lassítása érdekében a kormány és az egészségügyi hatóságok mindenkit otthonmaradásra szólítottak fel. S bár az általános, illetve a középiskolákkal és az egyetemekkel ellentétben az autósiskoláknak nem kellett bezárniuk (és más hasonló képzőhelyeknek sem), az érdeklődés drasztikusan csökkent a tantermi foglalkozások iránt.

„Senkinek nem ér annyit a jogsi, hogy megfertőződjön érte, vagy nem tudván, hogy már fertőzött, másokat is megfertőzzön”, mondta az egyik népszerű autósiskola vezetője, aki szerint az iskolák sem erőltették a tantermi jelenlétet.

Csakhogy a hatályos rendelkezések értelmében a tanfolyam megkezdésétől számított 9 hónapon belül jelentkeznie kell a tanulóknak az első elméleti vizsgára és 12 hónapon belül sikeresen abszolválni is kell azt. Emiatt pedig korán sem mindegy, hogy mikor tér vissza az élet a rendes kerékvágásba azok számára, akik már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt tantermi körülmények között megkezdték a KRESZ tanulást.

Erre a helyzetre reagált az E-Educatio Zrt. – az amúgy sok autósiskola által a tantermi foglalkozásokkal párhuzamosan is használt – e-learning tananyagok ingyenes felajánlásával. A diákok az e-learning tanfolyamra váltás lehetőségével élve ugyanis  – ha fél éven belül visszatérhet az élet a megszokott kerékvágásba – nem veszítenek időt, és több pénzükbe sem került az elméleti tanfolyam, az iskolák pedig elmondhatják magukról, mindent megtettek a diákjaik érdekében.

– Az elmúlt napokban jól vizsgázott az értékesítési rendszerünk – mondta Szőcs Károly, az E-Educatio vezérigazgatója. – Úgy tűnik sikerült minden igényt kielégítenünk. Sőt, az utóbbi időben hetente több tucat új igényt kell kezelnünk. Ez azt jelenti, hogy sokan igyekeznek hasznosan kihasználni azt az időt, amit a kijárási korlátozások miatt vagy csak józan megfontolásból kénytelenek otthon tölteni.

Az E-Educatio Zrt. most újabb gesztust tett a járművezetést e-learning rendszerben tanulók felé. 90-ről 180 napra emelte fel a programhoz való hozzáférés időtartamát. Szőcs Károly ezt azzal indokolta, hogy a meghosszabbított hozzáférési idő lehetőséget ad arra, hogy akik mostanában kezdik meg a tanulást, ne felejtsék el a tanultakat a vizsgáig.

– Ma még senki nem tudja, még csak megjósolni sem, hogy mikor indulhat újra a vizsgáztatás – magyarázta Szőcs Károly. – Ha csak hónapok múlva, könnyen megkophat azoknak a tudása, akik már most elkezdték a tanulást. Persze az eddigi gyakorlatban is volt lehetőség pénzért pót hozzáférési időt vásárolni, azonban a jelen helyzetben úgy döntöttünk, hogy a hozzáférési idő meghosszabbításával megkönnyítjük a tanulók életét. Így hosszabb ideig gyakorolhatnak, és talán jobban is megtanulhatják az anyagot, mint amikor csak három hónapnyi hozzáférést kaptak a rendszerhez.

F.Gy.A.