Vegyes a kép a statisztikákban

Több mint tizedével csökkent a halálos kimenetelű és az ittasan okozott közúti balesetek száma 2019 első negyedévében – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kiadványából.

Az adatok szerint összesen 3063 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt a hazai közutakon, ez 1,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az összes baleset közül továbbra is a könnyű sérüléssel járók domináltak, arányuk 69, a súlyos sérüléssel járóké 27, a halálos baleseteké 3,2 százalék volt. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma 2,4, a könnyebb sérülésekkel járóké 1,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az év első három hónapjában 98 halálos közlekedési baleset történt, ez 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – állapította meg a hivatal. Mint írták, a legtöbb baleset a járművezetők hibájából történt, akik 2850 alkalommal okoztak balesetet. Ez az előző év azonos időszakához képest 2,4 százalékkal növekedett.

A KSH összesítése alapján a személysérüléses közúti közlekedési balesetek 93 százaléka szintén a járművezetők hibájából történt. A halálos balesetek legfőbb oka a nem megfelelő sebesség alkalmazása. A járművezetők hibájából az első negyedévben 7,4 százalékkal kevesebb halálos kimenetelű baleset történt, mint tavaly. A halállal végződő tragédiák közel felét a sebesség nem megfelelő alkalmazása okozta. Ezen belül a vezető ok a relatív gyorshajtás (a sebesség nem megfelelő megválasztása a körülményekhez, illetve az útviszonyokhoz képest) volt.

Jó hír azonban, hogy folyamatosan csökken az ittasan okozott balesetek száma. Az idei év első negyedévében ittas állapotban 234 balesetet okoztak, ami két százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Ezek közel kétharmadát személygépkocsi-vezetők, ötödét kerékpárosok okozták. A kerékpárosok – a forgalomban történő részvételükhöz képest – jóval nagyobb arányban járultak hozzá a balesetek kialakulásához ittasan, mint a személygépkocsi-vezetők. Tizennégy százalékkal mérséklődött az autópályákon okozott balesetek száma is: tizenegy baleset az M7-esen, tizenhat az M1-esen és szintén tizenhat az M5-ösön történt – áll a hivatal által közzétett adatokban.

 

(Forrás: KSH – Magyar Nemzet)