Veszélyek a parkolókban

Szerencsére az a probléma, amelyet most megosztok az olvasóval, még nem nevezhető általánosnak, de úgy vélem, hogy még azelőtt kell róla beszélni, mielőtt súlyos tragédiákról kellene hírt adnunk.
Sokszor elborzadva nézem, amit egy multiáruház parkolójában, mélygarázsában művelnek egyes autóstársak. Ha valahol lehet relatív gyorshajtásról beszélni, akkor az minden bizonnyal ez a helyszín, hiszen itt egy 30 km/órás sebesség is óriásinak tűnik, főként azért, mert ezeken a helyeken az emberek egy kicsit más tudatállapotban vannak. Eleve frusztráló a folyamatos helykeresés, kifelé jövet pedig a legtöbben a pakolással vannak elfoglalva. Ilyenkor aztán a gyerekek is magukra maradnak, és elég egy óvatlan pillanat ahhoz, hogy csemeténk egy sietősen hajtó autó elé kerüljön. Az ő esetükben már az is komoly veszélyforrás, hogy magasságuknál fogva nem látszanak az autók visszapillantó tükrében, így a parkolóhelyekről kitolató autósoktól külön figyelmet igényelnek.
Az igazság az, hogy elnézelődve a parkolók környékén, a szereplők egyikét sem értem igazán. Nem értem azt az autóst, aki éppen egy mélygarázs második szintjén döbben rá arra, hogy sokkal jobb sofőr ő annál, hogy lépésben haladjon, ha már vásárolni, moziba menni volt vagy lesz ideje. Mi vesz rá embereket arra, hogy olyan helyeken száguldozzon, ahol az autók között bújócskázó gyerekek, a vásárlásba belefeledkező emberek folyamatos kockázatot jelentenek?
Ugyanakkor nem értem egyes szülők hozzáállását sem. Nem egyszer láttam már, hogy az autójukba pakolászó szülők egyszerűen elfeledkeznek a tébláboló gyerekeikről, néhány másodpercre fogalmuk sincs, hogy merre lehetnek. Ha akkor éppen arra jár egy imént jelzett száguldó idióta, már be is következik a tragédia. Mondom, a dolog még nem általános. De, ahogy elnézem, csak a véletlennek köszönhetően nem az.
S hogy ne is legyen az, azt tanácsolnám minden érintettnek, hogy egyfelől ne a parkolók környékét tekintsék versenypályának, másfelől pedig a parkolások közben legyenek körültekintők. Napjainkban már sok segítséget adnak a különböző vezetéstámogató rendszerek, többek között a holttérfigyelők, tolatókamerák, oldalirányú forgalmat jelző kamerák, mégis azt mondom, a saját szemünket és a józan eszünket is használhatjuk. Az általában be szokott jönni.

S.G.