Zombiveszély a plázáknál

  • Ezen a héten és hévégén indul az utolsó nagy roham az iskolaszerekért
  • Még nyáriszünet-üzemmódban működő gyerek tömeges felbukkanása várható
  • Ne zárjuk ki, hogy esetleg nemcsak mások vannak fejben még szabadságon!

Tudom, a tanévkezdésig még van pár nap. Csak hétfőtől szállja meg a rendőrség és a polgárőrség az iskolák környékét, hogy jelenlétükkel, persze, ha kell bírságolással és feljelentéssel értessék meg a renitens autósokkal, hogy mostantól nem hajthatnak ugyanúgy a tanintézetek környéki utakon, mint az elmúlt hónapokban. Szeptember első pár hetében meg aztán végképp nem. Ilyenkor ugyanis egy ideig még a gyerekek, de még a nagyobbak is amolyan nyáriszünet-üzemmódban működnek, lazábbak, ha úgy tetszik felelőtlenebbek, mint azt a már koránt sem nyári forgalom még elviselni képes. Másképpen fogalmazva, sokan még zombibbak azoknál a zombiknál, akik fülhallgatójukban bömböltetve kedvenc slágereiket az év bármely szakában képesek a csendesnek éppen nem mondható HÉV elé gyalogolni.

Most (még) nem is emiatt kongatnám a vészharangot. Erre majd hétfőn visszatérünk. De addig se nyugodjanak meg az autósok. Van ugyanis egy másik veszélyforrás, egy másik, majdnem ugyanolyan veszélyes hely, mint amilyen hétfőtől az iskola lesz, ahol már most is tömegesen találkozhatnak nyáriszünet-üzemmódban működő gyerekekkel: ezek a plázák és általában a nagy bevásárlóközpontok környéke. Most zajlik az iskolai tanszerbevásárlás utolsó nagy rohama. A lélekben még nyaraló gyermekek agyban még szabadságon lévő szüleikkel most szerzik be azokat a holmikat, amiket eddig „hej ráérünk arra még” alapon – vagy mert az gondolták, közvetlenül a suli kezdés előtt majd úgy is akciós lesz – még nem vásároltak meg.

Ezek a helyek, a plázák és a bevásárló központok ezen felül a nagy őszi „jaj, de jó, hogy újra látlak” tinitalálkozások helyszínei is. És az efféle találkozások sohasem arról voltak híresek, hogy „alaposan körülnézünk mielőtt az úttestre lépünk”. Legyünk őszinték! A mai tinik szüleinek, nagyszüleinek a korában sem arról szóltak, legfeljebb akkoriban még nem voltak plázák és bevásárlóközpontok, vagy ha voltak, jóval kevesebb, mint mostanság. Mi, idősebbek, máshol veszélyeztettük a nyári szünet után a közlekedésbiztonságot.

A plázák és bevásárlóközpontok parkolói közcélú magánterületnek minősülnek, ahol a KRESZ szabályai szerint kell közlekedni mindenkinek, akár csak az utakon. De ha az utakon sem mindenki tartja be a szabályokat, miért gondolja bárki is, hogy ez majd másképp lesz a bevásárló- és szórakoztató-központok környékén. Ahol viszont ilyentájt nemcsak a gyermeksűrűség nagyobb más időszakokhoz képest, hanem az autóforgalom is.  És ahol sok az autó és sok a gyalogos, óhatatlanul megnő a balesetek kockázata is.

Érdemes lesz az elkövetkező napokban, egy-két hétben fokozott figyelemmel vezetnie mindenkinek még a jól ismert kedvenc bevásárlóközpontja környékén is, nemcsak az iskolák környékén, ahol a fokozott rendőri ellenőrzések miatt amúgy is tanácsos lesz betartani a szabályokat. Célszerűnek látszik egy ideig még nagyobb körültekintéssel jó parkolóhelyet keresni. Soha nem lehet tudni, mikor gurul ki egy labda két kocsi közül és penderül az autónk elő egy, a labda után rohanó apróság. Nem mellesleg, ahol sok gyerek van egy helyen, ott értelemszerűen megnő a zombikoncentráció is: tudják, azoknak a gyerkőcöknek a száma, akik olyan hangosan hallgatják a zenét gyaloglás, biciklizés közben, hogy észre sem veszik, ha átmennek a tiloson, ha a jön a vonat, a HÉV, a busz vagy bármi más, ami elgázolhatja őket.

Bár a zombiság ma már sajnos nemcsak a fiatalok létformája. Az idősebb korosztályokból is akadnak szép számmal, akik „se hall, se lát Töhötöm” módjára közlekednek az utakon és vérig sértődnek, ha rájuk dudál egy autós, vagy egy motoros, csenget vagy rájuk kiált egy biciklis, miután másodpercekkel korábban majdnem elütötte őket.

Nyilvánvaló, már csak a fizika törvényei szerint is, hogy nem védhetnek ki minden balesetet az autósok, de nem árt, ha törekszenek rá. Végül is a statisztikák szerint a személyi sérüléssel járó balesetek hatodát ők okozzák. Már csak azért is kívánatos, hogy – főleg most, az iskolakezdés időszakában – legyenek óvatosabbak. Ha már bekövetkezett a tragédia, majdnem mindegy kinek volt igaza. A csak fellökött vagy elütött és emiatt súlyosan megsérült gyermek képe és emléke évekig ott fog kísérteni a „gázoló autósban” még akkor is, ha utóbb kiderül, nem ő volt a hibás, nem ő volt a felelős a balesetért. Jobb az álmatlan éjszakákat megelőzni, ha lehet. Márpedig az esetek többségében kis odafigyeléssel lehetséges volna.

Tekintse minden autós az elkövetkező napokat és az előttünk álló hétvégét egy amolyan főpróbának, amikor tapasztalatokat szerezhet, mi vár rá hétfőtől az iskolák környékén. Persze az is kívánatos lenne, ha a gyermekek és szüleik is belegondolnának abba, vajon jót tesz az nekik és a gyermekük iskolai előmenetelének, ha gipszben kezdik a tanévet?

Vége a nyárnak, de még mindenki egy kicsit a nyárban él és az időjárás sem segít elfogadni, hogy a vakációnak vége. Figyeljünk jobban hát egymásra! Nemcsak a gyalogosokra, úgy általában egymásra. Nemcsak a gyalogosok és nemcsak a fiatalok működnek ugyanis nyáriszünet-üzemmódban. Meglehet, mi magunk is, csak nem valljuk be magunknak, még akkor sem, ha tudjuk, az a másik autós nem ok nélkül dudált és rázta az öklét…

Amíg át- avagy vissza nem áll mindenki a normál üzemmódra, jobb, ha mindannyian visszaveszünk egy kicsit a tempóból és mindannyian óvatosabban közlekedünk gyalog, biciklivel, motorral és autóval egyaránt. Ne feledjük: Mindenkit haza várnak!

F.Gy.A.