Kérem, tegye le a telefont, hadd intézkedjek önnel szemben

 • Meglepte a gyalogosokat, hogy a rendőrök már nem nézik el nekik (sem), ha fütyülnek a KRESZ szabályokra
 • A rendőrség mostantól hetente kétszer akciózik a legforgalmasabb csomópontokban, de egyelőre csak figyelmezteti a szabálysértő gyalogosokat
 • Nem félt az egyenruhától, még azután is telefonált, miután átsétált a piroson és megállította egy rendőr
 • A gyalogos balesetek felét maguk a gyalogosok okozzák a fővárosban, országosan tízből négyet

Megtörtént az, amit a legtöbb autós alighanem mindeddig elképzelhetetlennek tartott: Akciót indított a rendőrség a szabálytalankodó gyalogosok közlekedési moráljának javítására. Igaz, egyelőre csak hetente kétszer, a főváros legforgalmasabb csomópontjain, de már legalább megállítják a piroson átszaladókat, a telefonálás közben magukról megfeledkezve körültekintés nélkül az úttestre lépőket. Egyelőre megússzák figyelmeztetéssel a szabálysértő gyalogosok, azt azonban nem lehet tudni, hogy meddig tart a rendőrség türelme, és mikor kezdik el büntetni is az ön- és közveszélyes gyalogosokat.

A rendőrség türelme a gyalogosok szabálytalankodásaival szemben azért fogyott el éppen most, mert az idén (nem egészen másfél hónap alatt) kilenc halálos gyalogosgázolás történt az ország útjain és ebből hat esetben bizonyítottan a gyalogos hibájából.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy országosan tíz gyalogos balesetből négyért maguk a gyalogosok a felelősök. Budapesten fele-fele arányban okolhatók az ilyen balesetekért az autósok és a gyalogosok.

Az év elején azonban drasztikusan romlott a helyzet. Volt, hogy egyetlen hét alatt nyolcan haltak meg közlekedési balesetben és közülük öt gyalogos volt. Három embert a fővárosban gázoltak halálra. Mindhárom esetben a gyalogos figyelmetlensége miatt történt halálos a baleset. [Korábbi írásunk itt olvasható.]

Az m1 Híradója a napokban bemutatta azokat a felvételeket, amelyeket térfigyelő kamerák vagy éppen más arra járó autók fedélzeti kamerái készítettek Budapesten történt halálos gázolásokról. Azokban az esetekben, amikor a gyalogos miatt történt a baleset, jól látható, hogy a (későbbi) áldozatok körültekintés nélkül léptek az úttestre vagy éppen a közeledő villamos elé.

Egy hölgy megállt a lámpa piros jelzésére, de aztán hirtelen tovább indult. Egyik kezében esernyő, a másikban telefon, a felvétel alapján úgy tűnik, éppen beszélt valakivel, amikor körültekintés nélkül elindult és a halálba gyalogolt. Az őt elgázoló autó épp akkor ért a gyalogátkelőhelyhez, amikor a nő körültekintés nélkül lelépett az úttestre. Esélye sem volt elkerülni a balesetet.

A rendőrség adatai szerint a gyalogosok által okozott balesetek hátterében döntően három ok áll.

A figyelmetlenség

 • Telefonálnak, csetelnek, üzeneteket írnak vagy éppen rövid videókat néznek, és közben körültekintés nélkül gyalogolnak féktávon belül a közeledő autók elé.
 • Ott, ahol nincs felfestett zebra, ugyancsak körültekintés nélkül lépnek az úttestre, noha ott még jobban körül kellene nézniük, mielőtt elindulnak az út másik oldala felé.

A kapkodás

 • Mindenki siet, fejben mindenki máshol van és mással foglalkozik, mint amit éppen csinál. Emiatt fordul elő igen gyakran, hogy ha közeledik a villamos, sokan azonnal nekiindulnak, hogy biztosan elérjék, s közben nem törődnek azzal, hogy a gyalogosoknak éppen piros a lámpájuk és már csak néhány méterre van tőlük egy közeledő autó.

Nem a kijelölt helyen kelnek át az úttesten

 • Olykor olyan nagy forgalmú többsávos utakon is látni két zebra és/vagy útkereszteződés között poroszkáló gyalogosokat, mint a Váci, a Rákóczi, vagy a Szentendrei út. És nemcsak bohém fiatalokat, hanem időseket is, gurulós szatyorral. És még ott sem igyekeznek a lehető legrövidebb úton (merőlegesen az út vonalára) és a leggyorsabban átjutni a túloldalra, hanem az esetek jelentős hányadában toronyiránt mennek, mert ott van dolguk.

Pedig a szabályok egyértelműek és nem is túl bonyolultak. Ennek ellenére igen gyakran sem az autósok, sem a gyalogosok nem tartják be azokat. A gyalogosok szabálykövetésének kikényszerítésére elrendelt akcióban néhány óra alatt több tucat szabálytalankodót állítottak meg és figyelmeztettek a rendőrök. Volt olyan gyalogos, aki még akkor is folytatta volna a telefonbeszélgetést, amikor a rendőr megállította, és csak akkor szakította meg a vonalat, amikor a járőr rászólt, hogy hagyja abban a beszélgetést, mert intézkedni kíván vele szemben.

Hogy mit kellene tudniuk gyalogosoknak és autósoknak (és persze a más járművekkel közlekedőknek is) a biztonságos közlekedés érdekében? A rendőrség az alábbiakat.

 • A zebrán a gyalogosoknak elsőbbséget kell adni!
 • Gyalogos az úttestre csak akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről, azaz, hogy ha lelép az úttestre az éppen arra haladó autó biztonságosan meg tud állni.
 • A gyalogosok győződjenek meg arról minden esetben, hogy az elsőbbséget megkapták-e! Ennek főleg ott és akkor van különösen nagy jelentősége, amikor a gyalogátkelő forgalmát nem szabályozza közlekedési lámpa.
 • Ha 50 méteren belül van felfestett zebra, ott kell átkelni az úton, akkor is, ha az út túloldalán éppen szemben áll azzal az üzlettel, ahová be kíván térni.
 • Tegyen meg mindent a gyalogos a saját észlelhetősége érdekében! Viseljen feltűnő, jó láthatóságot biztosító ruhát, lakott területen kívül, éjszaka, és rossz látási viszonyok mellett fényvisszaverő mellényt, ami persze lakott területen belül nappal is életet menthet.
 • Ne rutinból, hanem mindig körültekintően és figyelmesen közlekedjenek! (Ez gyalogosra és autósra egyaránt vonatkozik.)

Magyarországon évente több mint 800 gyalogost gázolnak el zebrán. Szerencsére a többségük megússza kisebb-nagyobb sérülésekkel, olykor karcolásokkal. Ez azonban sok esetben csak a vak szerencsén múlik. Már csak ezért is érdemes körültekintően közlekedni – mindenkinek.

F.Gy.A.