Visszatérnek a Pofátlan(TAN)ítók!

  • Eddig a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt kissé visszafogottabban dolgoztak a rendőrség Pofátlan(TAN)ítói.
  • Nemrég feltették a Facebookra a Pofátlan(TAN)ítás X. részét – a rendőrség ezzel szerette volna jelezni: kezdhetnek újra félni a gyakorta pofátlankodók.
  • A kijárási korlátozás alatt jelentősen nőtt az ittasan okozott balesetek aránya, a részeg sofőrök sem számíthatnak ezért semmi jóra.

A Pofátlan(TAN)ítás X. epizódját bő egy hete tette fel a Facebookra a rendőrség, a felvételek többsége azonban még a koronavírus-járvány belobbanása és a kijárási korlátozás elrendelése előtt készültek. Lehet, hogy a kijárási korlátozás vagy az előző rész óta eltelt viszonylag hosszú idő az oka, de a X. rész alig egy hét alatt közel 560 ezres nézettséget ért el.

A Pofátlan(TAN)ítók nem álltak le a koronavírus-járvány hazai belobbanása és a kijárási korlátozás elrendelését követően sem, noha azóta a közúti forgalom a töredékére esett vissza az utolsó szokványos hetihez képest. És, bár nem hivatalos forrásaink szerint az elmúlt hetekben az autóvadászok kissé visszafogottabban dolgoztak, nem mentek el a durva és a pofátlan szabálysértések mellett. Akadt filmezni valójuk így is bőven. És persze bírságolni és feljelenteni valójuk is.

A Pofátlan(TAN)ítás X. részében is van minden, akár a búcsúban. A záróvonalat átlépve a szembe jövők sávjában, majd a balra kanyarodóknak kijelöltben 155-ös tempóval hajtva előző autótól kezdve sok-sok piroson áthajtó, záróvonalon előző és a zebra előtt álló (a gyalogosokat udvariasan átengedő) autó mellett jobbról lassítás  nélkül elhaladó gépkocsiig minden.

Láthatunk szabálytalanul előző járműszerelvényt (nem pótkocsis Smartot, kamiont!) és klasszikus pofátlant, aki a körforgalom előtt álló, olykor lépésben haladó autósort a szembejövők sávjában végigelőzte, majd már a járműforgalom elől elzárt területen furakodott vissza a saját sávjába, közvetlenül a körforgalom előtt, és ott próbált meg a szabálykövető autósok elé befurakodni. Akkor azonban már mögötte volt a kéklámpás Pofátlan(TAN)ító autó.

A felvételek láttán túlzás nélkül kijelenthetjük, a szereplők egy része egyszerre mondhatják magukat pechesnek és szerencsésnek. Pechesnek azért, mert éppen egy civilnek látszó Pofátlan(TAN)ító autó előtt, mellett követték el a szabálysértést. Szerencsésnek pedig azért, mert végső soron egyik szabályszegéssel sem okoztak balesetet. Az egyik esetben nem sokon múlt, hogy a zebra előtt álló Pofátlan(TAN)ító civilnek látszó rendőrautó mellett tempósan elhaladó kocsi elüsse a gyalogátkelőhelyen átkelő gyalogosokat.

A Pofátlan(TAN)ítás-saga X. részében szinte kizárólag olyan szabálytalanságokat láthat az érdeklődő, amilyennel – túlzás nélkül – bármikor találkozhat az utakon, aki napi rendszerességgel vezet. Olyan pofátlanságokról készült kis videókat, amiket vele szemben is elkövetnek, meglehet naponta nem is egyszer. És előfordulhat, hogy csak a jó reflexeinek vagy éppen a szerencséjének köszönheti, hogy – mint a X. részben szereplők – megússza baleset nélkül a találkozást a pofátlanokkal.

A rendőrség tavaly év végén kezdte meg a Pofátlan(TAN)ítást. Eredetileg úgy hirdették meg az akciót, hogy azokra a sofőrökre fognak majd vadászni, akik az autósokat leginkább irritáló szabálysértéseket követik el, mint amilyen dugóban a szembe jövők sávjában végigelőzni a várakozókat, majd befurakodni legelől.

Ezt az intézkedést az autósok jó része nemcsak hallgatólagosan támogatta. Sokan fogalmaztak úgy a közösségi média különböző felületein, hogy épp itt volt már az ideje, hogy a rendőrség ne csak sebességméréssel foglalkozzon – amit sokan egyszerű pénzbehajtásnak tartanak –, hanem kapja el azokat is, akik másokat veszélyeztetve közlekednek az utakon nap mint nap.

Az óta már országosan 40 civilnek látszó nagy teljesítményű rendőrautót állítottak forgalomba a kifejezetten a Pofátlan(TAN)ító műveletekre. És természetesen nem mennek el a pofátlanságnál súlyosabb szabályszegések mellett sem – ha már ott vannak, és a kameráik úgy is mindent rögzítenek.

Úgy tudjuk, a rendőrség alig burkolt figyelmeztetésnek szánta a Pofátlan(TAN)ítás X. közzétételét. Így kívánták jelezni, hogy készülnek a kijárási korlátozás teljes feloldására. Az év első négy hónapja minden idők legbiztonságosabb időszaka volt a baleseti statisztikák szerint – és a szakemberek szerint nem csak a koronavírus-járvány miatti forgalom-visszaesés miatt.

Rendőrségi forrásaink leszögezték: mindent elkövetnek azért, hogy ha majd a kijárási korlátozások teljes megszüntetése után az élet (és a közúti forgalom) visszatér a megszokott kerékvágásba, ne szabaduljon el a pokol az utakon, azaz ne kezdjen gyors növekedésbe a  közlekedési balesetek száma.

Forrásunk arról nem beszélt, hogy miképpen kívánják mindezt elérni. Sejteni lehet azonban, hogy a Pofátlan(TAN)ítók felpörgetése lehet az egyik kézenfekvő lépés. Borítékolható továbbá, hogy azokra is csúnya világ vár, akik ittasan vezetnek. A koronavírus-járvány alatt jelentősen nőtt ugyanis az ittasan okozott balesetek aránya az összes baleset között, aminek nyilván meg lesznek a következményei.

F.Gy.A.