Minden letarolt a Mitsubishi a Károly körúton

  • Egy 17 éves fiú szörnyethalt a vasárnap hajnali budapesti balesetben.
  • A sofőrnek nem volt jogosítványa, az autónak érvényes forgalmija.
  • Egyelőre a szakértők is találgatják mi okozhatta a szörnyű tragédiát.

Fotó: police.hu

Szörnyethalt az a 17 éves fiú, aki vasárnap hajnalban egy öreg Mitsubishivel a szó szoros értelmében felcsavarodott egy út menti kandeláberre a Károly körúton. A térfigyelő kamerák tanúsága szerint a fiatalember nagy (az első becsléseket szerint nem zárható ki, hogy 100 kilométer/óra feletti) sebességgel hajtott a külső sávban, amikor eddig tisztázatlan okból elveszítette uralmát a járműve felett.

Az öreg Mitsubishi Lancer ez után néhány másodpercig elszabadult hajóágyúként mindent letarolt, ami csak az útjába került. Kidöntött egy közlekedési lámpát, egy fát, egy mázsányi súlyú parkolást akadályozó kúpot száz méterre repített, végül a kocsi megpördült és a menetiránnyal szemben, egy kandeláberre felcsavarodva állt meg.

Az ütközés ereje akkora volt, hogy az autó a felismerhetetlenségig összeroncsolódott. A sofőrülést fél ülésnyire balra tolta, közben átszakította és ripityára törte a sebességváltó konzolját, s még az anyósülést is kitörte a helyéről.

Pont a sofőrülésnél csapódott a kocsi a kandelábernek, az autót vezető 17 éves fiúnak így gyakorlatilag esélye sem volt túlélni a példátlan erejű ütközést. Mellette ülő utasa, egy 14 éves fiú (akit csak órákkal később sikerült azonosítani, mivel semmiféle igazolvány nem volt nála) életveszélyesen megsérült.

Fotó: police.hu

„Már az is csoda, hogy élve el tudták szállítani a helyszínről”, mondta a mentésben résztvevők egyike. Az orvosok még egy nappal a baleset után sem tudták megmondani sikerülhet-e megmenteni  az életét.

Az autót vezető 17 éves fiúnak a rendőrség tájékoztatása szerint nem volt jogosítványa, ahogy az autónak sem volt érvényes műszaki vizsgája. S amennyire az szemre megítélhető, biztosra vehető, hogy az autó gumijainak a bordamélysége sem felelt meg az előírásoknak. Egyelőre az általunk megkérdezett szakértők is csak találgatják, hogy mi történhetett.

„Meglehet túl gyorsan hajtott, s már nem volt képes az úton tartani a kocsit. Azután már elég volt egy túl erős kormánymozdulat, hogy az autó önálló életet kezdjen élni”, mondta egyikük.

„Nem zárható ki, hogy a hajnali pára miatt nedves volt az út, és ha már valóban nem tapadtak megfelelően a gumijai, akkor már önmagában a nagy sebesség miatt is elszállhatott a kocsi”, jegyezte meg egy másik.

„Ráhajthatott valamire, ami megbillentette a nagy sebességgel haladó autót, ami aztán az amúgy is rutintalan sofőr számára irányíthatatlanná vált”, mondta a harmadik.

Fotó: police.hu

Ma még azt sem lehet tudni, hogy a sofőr ivott- vagy drogozott-e mielőtt autóba ült, s hogy az autó tulajdonosa tudott-e arról, hogy elvitték az autót egy kis éjszakai kocsikázásra. A rendőrség érdeklődésünkre azt közölte, semmi nem indokolta, hogy az áldozat soron kívüli boncolását kérjék. Amíg az meg nem történik, ők sem tudnak semmi biztosat arról, hogy befolyásolta-e bármi is a fiú vezetési képességét.

Egyelőre az is kérdéses, miként jutott az autóhoz a jogosítvánnyal nem rendelkező fiú.

Az ugyanakkor már szinte biztos, hogy a fiatalok nem versenyeztek senkivel. Közel s távol nem volt olyan autó, amivel rivalizálhattak volna, vagy ami elől menekülniük kellett volna. Úgy tűnik nem mások kergették a halálba.

F.Gy.A.