A Fővárosi Főügyészség már most rács mögött szeretné tudni M. Richárdot

  • Túlságosan enyhének tartja az elsőfokú ítélet az ügyészség, és még a minősítésével sem elégedett maradéktalanul.
  • Egy héttel az elsőfokú ítélet kihirdetése után újra engedély nélkül vezetésen kapták a Dózsa György úti gázolót.
  • Korrupcióval próbálta meg visszaszerezni a jogosítványát, ezért újabb eljárás indult ellene, amiben nemrég emeltek vádat.

Fotó: police.hu

Az elsőfokú ítélet súlyosítása mellett a Dózsa György úti gázoló letartóztatást is kérte a Fővárosi Főügyészség a Fővárosi Törvényszékre a múlt hét végén benyújtott fellebbezésében – derült ki a főügyészség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Mint lapunk is többször beszámolt róla, a Dózsa György úti gázolóként elhíresült büntetett előéletű M. Richárd 2017 májusában két halálos áldozatot követelő közlekedési balesetet okozott Budapesten a XIII. kerületi Dózsa György út és Kassai utca kereszteződésében. A megengedett sebesség közel háromszorosával hajtott, amikor a barátnőjének vásárolt luxus Mercedes-szel belerohant egy balra kanyarodó Citroenbe. Annak az autónak a két utasa vesztette életét a balesetben.

Az elsőfokú bíróság ítélete szerint a tragédiáért mindkét jármű vezetőjét felelősség terheli. M. Richárdot azért, mert a megengedett maximális sebességet jelentősen túllépte, a másik autó vezetőjét pedig azért, mert nem adta meg M. Richárdnak az elsőbbséget, és ráadásul szabálytalanul, kis ívben kanyarodott balra.

Az ügyben elsőfokon eljáró Pesti Központi Kerületi bíróság M. Richárdot, akit a Dózsa György úti baleset okozása mellett egy biciklis futárral történt közlekedési afférjával összefüggésben garázdasággal és testi sértéssel is bűnösnek mondott ki a bíróság, halmazati büntetésként négy év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és végleges hatállyal a járművezetéstől is. A Citroen sofőrjét egy év 10 hónap, a végrehajtásában három évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a bíróság és egy évre eltiltotta a járművezetéstől is.

M. Richárd vonatkozásában a vád és a védelem egyaránt fellebbezett. A vádhatóság jóval súlyosabb ítéletet kért rá, valamint annak megállapítását, hogy a futárral történt afférja valójában közúti veszélyeztetésnek minősült. Az ügyészség már az elsőfokú ítélet kihirdetésekor kezdeményezte M. letartóztatását is, ám az indítványt akkor a bíróság elutasította, sőt még az addig fennálló bűnügyi felügyeletét is megszüntette.

Ilyenkor a fellebbezés a másodfokon eljárni jogosult ügyészségen (itt a Fővárosi Főügyészség az) keresztül jut el a másodfokú bíróságra, azaz ez esetben a Fővárosi Törvényszékre. A Fővárosi Főügyészség egyetértett az alapeljárásban a vádat képviselő Budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség fellebbezésével. Indoklásukban felhívták a bíróság figyelmét arra, hogy M. Richárd ellen már az elsőfokú ítélet meghozatalakor nyomozott a Központi Nyomozó Főügyészség korrupció gyanújával.

A meglehetősen zavaros ügy lényege, hogy M. Richárd egy közvetítőn keresztül több százezer forintot ajánlott valakinek azért, hogy fizesse le, akit kell, és szerezze vissza a jogosítványát. Időközben abban az ügyben is vádat emeltek M. Richárd ellen, noha számos jel utal arra, hogy a közvetítő és a közvetítő által felbujtott harmadik személy is, átverte őt. (Hogy pontosan mi történt, annak az ügynek a bírósági perében talán majd kiderül.)

M. Richárdról azonban tudni kell, hogy már akkor is engedély nélkül vezetett, amikor a Dózsa György úton az ámokfutásának következtében két ember meghalt. Sőt, egy héttel az után, hogy abban az ügyben megszületett az elsőfokú ítélet, egy közúti ellenőrzésen újfent a volán mögött találta M. Richárdot egy rendőrjárőr. Még csak magyarázkodni sem magyarázkodott. Elismerte, hogy nincs jogosítványa, lezárta az autót és elment.

A Fővárosi Főügyészség szerint a Dózsa György úti ügyben és a biciklis futás sérelmére elkövetett bűncselekmények ügyében hozott elsőfokú ítéletben a kiszabott halmazati büntetés nemcsak, hogy nem felel meg az egyéni megelőzésnek (azaz nem fogja visszatartani az évek óta jogosítvány nélkül  vezető M. Richárdot az újabb gyorshajtástól és más közlekedési kihágásoktól), de a társadalom felé sem képviseli kellőképpen azt az üzenetet, hogy tartózkodni kell a járművezetés szabályainak megszegésétől. Ezért pedig a büntetés jelentős súlyosítása indokolt – írta közleményében a Fővárosi Főügyészség.

Arról, hogy M. Richárdnak végül hány évet kell ülnie a Dózsa György úton történtek és a biciklis futárral történt afférja miatt, és hogy meddig maradhat szabadlábon, a Fővárosi Törvényszék fog dönteni.

F.Gy.A.