Amikor a hóhért akasztják…

  • Nem büszke rájuk a rendőrség, épp ezért tette ki őket a Facebook-ra.
  • Azok sem ússzák meg a bírságot, akik rendőrautó volánja mögött pofátlankodtak.
  • A szabályok a rendőrökre is érvényesek, ezért ők is kapnak bírságot, büntetőpontot.

„Amire nem vagyunk büszkék, mert így nekünk sem szabad!” – Ezzel a felütéssel kezdődik az ORFK legújabb pofátlantalanító videója, amit az egy éve tartó úgynevezett Pofátlan(TAN)ítási akció keretében készült sorozat külön kiadásaként tett közzé saját Facebook-oldalán a rendőrség.

A különkiadás alapvetően több szempontból is különbözik azonban a korábbi Pofátlan(TAN)ító videóktól. Egyfelől, a most közzétett összeállítást nem rendőrök készítették civilnek látszó, valójában alaposan bekamerázott csúcsteljesítményű rendőrautóikból, hanem hétköznapi autósok a kocsijukba telepített egyszerű fedélzeti kameráikkal. Másfelől, a most nyilvánosságra hozott felvételeken kizárólag pofátlan rendőröket, azaz jól láthatóan rendőrségi autókkal elkövetett szabálysértések láthatóak. (A civil rendőrautókkal elkövetett pofátlanságokról értelem szerűen nem is készülhettek ilyen felvételek.)

„Amit nem nézünk el másoknak, magunknak sem fogjuk. A rendőröknek ugyanúgy be kell tartani a KRESZ-szabályokat, mint bármely más járművezetőnek”, indokolta a rendőrség a különkiadás közzétételét.

Lássuk be, amik a felvételeken láthatóak, azok tulajdonképpen kétszeresen is pofátlanságok. Egyfelől, mert csupa olyan szabályszegést követtek el a rendőrautók vezetői, amiért egy civil autós tízezreket fizetne és még néhány büntetőpontot is begyűjtene. Másfelől pedig, mert mindezt rendőrök követték el, akiknek épp a szabályok betartatása lenne a dolguk.

Egy névtelenséget kérő rendőrségi tisztviselő szerint a most közzétett pofátlanságok egy része (valójában majd’ minden esetben súlyos szabálysértésekről van szó – a szerző megjegyzése) rendőr szemmel nézve még súlyosabb, mint amilyennek a civilek látják.

Forrásunk szerint ugyanis a tiloson áthajtás vagy éppen a szabálytalan sávváltás nem került volna be a mostani összeállításba, ha a rendőrautó kék lámpával-szirénával teszik, amit a felvételeken a nélkül tettek. Lehet, sőt biztos, hogy akkor is sokaknak meg lett volna a véleményük róluk – mint amikor sok-sok évvel ez előtt a megkülönbözetett jelzést csak a dugókból való kimenekülésig vagy a piros lámpánál várakozók kikerüléséig felvillantó rendőrökről, akikről az utca nyelve azt mondta olyankor: sietnek ebédelni –, de legalább a látszat az lett volna, hogy okkal teszik, amit tesznek.

Forrásunk emlékeztetett arra, a mostani összeállításban is látható esetre, amikor egy járőrkocsi a IX. kerületi kapitányság közelében lévő kereszteződésben várakozik, majd egy idő után – nyilván megunták a rendőrök a várakozást a zöld jelzésre – egyszerűen csak elindultak. Emlékeztetőül, itt és akkor kis híján karamboloztak egy szabályosan haladó civil autóval.

„Ha felkapcsolják a kék lámpát, ha bekapcsolják a szirénát, az autósok többsége azt hitte volna, hogy épp akkor kaptak egy riasztást. Így viszont…”, mondta a forrásunk.

A közösségi médiában a rendőrség legújabb videójának nem volt olyan rossz a fogadtatása, mint amitől a rendőrség egyes vezetői tartottak a felvételek közzététele előtt. Akik megosztották a rendőrség által összevágott videókat, úgy vélték, helyes, ha a KRESZ a rendőrökre is vonatkozik, hogy akkor is vannak következményei a durva szabálysértéseknek, ha azokat egyenruhások, kéklámpás autókkal követik el.

„Ha megkülönböztető jelzés nélkül közlekedünk, a KRESZ-szabályokat nekünk is ugyanúgy be kell tartanunk, szögezték le a rendőrség illetékesei, mint más autósoknak”.

A rendőrség közlése szerint a felvételeken látható járőrkocsik vezetői ugyanúgy megkapják a piroson áthajtásért az 50 ezer, a záróvonalon előzésért a 30 ezer forintos bírságukat, mint bármelyik más autós, akit az álcivil rendőrautókból filmeztek le mielőtt megállítottak volna. Sőt, akár fegyelmi is indulhat ellenük.

Az már a rendőrök peche, hogy az ő autójukban (mindben) van nyomkövető, azt pedig a kapitányságok, főkapitányságok nyilvántartásából pontosan lehet tudni, hogy akkor éppen (amikor a felvétel készült) ki vezette az adott rendőrségi járművet. Azaz, az esetükben nem kérdés, hogy „ott és akkor” melyik járőrkocsi járt, ahogy az sem, hogy ki vezette azt.

A rendőrség az elmúlt év végén kezdte meg a Pofátlan(TAN)írási akciósorozatát. Civilnek látszó nagy teljesítményű, bekamerázott rendőrautókkal kezdtek el járőrözni a rendőrök az utcákon és az utakon, némelyik autójukban lézeres sebességmérő is van, amivel menetből is pontosan megállapítható az előttük haladók vagy akár szemből érkezők sebessége. A kamerájuk előtt elkövetett valamennyi közlekedési szabálysértést rögzítettek, és nyomban intézkedtek is a sofőrökkel szemben.

A rajtakapott autósok eleinte elképesztő magyarázatokkal próbálták menteni a menthetetlent – sietek a gyerekért, lekésem a fodrászomat és így tovább. A lebukott pofátlanokról készült első videók több százezres nézettséget értek el a YouTube-on.

A néhány perces videókban a rendőrség tájékoztatása szerint csak a legdurvább vagy legelképesztőbb szabályszegéseket tették közzé okulásul a többi autós számára. Valójában a bemutatott szabályszegések sokszorosát rögzítik egy-egy szolgálatban a járőrök.

Pedig eredetileg nem is ez volt a cél. Amikor a múlt év végén Halmosi Zsolt vezérőrnagy meghirdette az akciót, még arról volt szó, hogy a pofátlanokra vadásznak majd. Azokra, akik végighajtanak az autópályáról letérő sávban araszoló kocsisor mellett, majd a végén bepofátlankodnak a többiek elé. Akik az egyenesen haladó sávból hirtelen balra/jobbra kanyarodnak, nem ritkán hirtelen fékezésre kényszerítve az ott haladókat. és persze azokra, akik fütyülnek a busz- és a leállósáv valódi rendeltetésére, és így tovább.

Ám, ha egyszer már forog a kamera, ha akarnának sem mehetnek el szó nélkül a rendőrök a súlyos szabálysértések mellett sem. Persze nem is akarnak.

A rendőrség közleménye arról nem tesz említést, hogy az ál-civil kocsijaik korábban buktattak-e már le kollégát, akár járőrautóval közlekedőt, akár civil kocsival szabálytalankodót, s ha igen, mi lett az ő sorsuk. De a most közzétett felvételek fényében senkinek ne legyenek kétségei: Ha voltak ilyen estek, azoknak következményeik is voltak. Már csak azért is, mert ha nem lettek volna, az kiderült volna. mert előbb-utóbb minden kiderül.

F.Gy.A.