Az ETSC üdvözli a biztonságosabb EU utakra vonatkozó megállapodást

A nemzeti utakra is kiterjesztenék EU szerte a közlekedésbiztonsági minimumkövetelményeket az új szabályozásra vonatkozó provizórikus megállapodás eredményeként. 

A jelenleg hatályos EU szabályok értelmében a tagállamoknak rendszeres közlekedésbiztonsági auditot kell végrehajtaniuk, azonosítaniuk kell a magas kockázatú útszakaszokat, illetve új utak építésekor elsőbbséget kell biztosítaniuk a biztonsági szempontoknak – mindezek az előírások azonban eddig csak a TEN-T hálózatba tartozó utakra korlátozódtak.

A 2019. február 21-én elfogadott felülvizsgálat azonban kiterjesztené a szabályok hatályát az összes olyan autópályára, főútvonalra és lakott területen kívüli útra, amely EU finanszírozással épült.  Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) több egyéb szervezettel egyetértésben fontosnak tartja azonban, hogy az előírások az összes lakott területen belüli és kívüli főútra is érvényesek legyenek. Ennek biztosítására a tagállamoknak egyelőre saját hatáskörükben van lehetősége.

Az Európai Bizottság kutatása alapján a javasolt intézkedések 3200 életet menthetnének meg, illetve több mint húszezer súlyos sérülést előzhetnének meg 2020 és 2030 között.

Ellen Townsend, az ETSC szakpolitikai igazgatója a megállapodást fontos előrelépésként értékelte, hiszen a bővülő szabályozás olyan új eljárásokat tartalmaz, amelyek fejlettebb úttervezést, hatékonyabb biztonságmenedzsmentet, illetve alaposabb kockázatkezelést eredményeznek. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy ezt a megközelítést az EU összes útja esetében kellene alkalmazni.

A szabályozás első alkalommal arra is kötelezné az útüzemeltető hatóságokat, hogy az úttervezésnél és üzemeltetésnél vegyék tekintetbe az olyan védtelen közlekedők érdekeit, mint a gyalogosok és kerékpárosok.

Az EU abban is egyezségre jutott, hogy szükség van a közúti jelzésekre vonatkozó közös európai előírások kidolgozására is, ami az magasabb szintű automatizált közlekedés szempontjából is elengedhetetlen.

Az informális szakpolitikai megegyezés jelenleg az Európai Parlament és a tagállamok hivatalos jóváhagyására vár.

Forrás: etsc.eu
https://etsc.eu/european-transport-safety-council-welcomes-deal-on-safer-eu-road-rules/