Az Osztrák Közúti Közlekedésbiztonsági Testület a 30 km/h városi sebességkorlátozást szorgalmazza

A gyerekek a településeink közlekedési rendszereinek legvédtelenebb résztvevői közé tartoznak. Egy bécsi zebrán bekövetkezett halálos gyermekbalesetet követően nagy vita alakult ki arról, hogy miképpen lehetne a gyermekek védelmét erősíteni városi környezetben.

A vita résztvevőjeként az Osztrák Közúti Közlekedésbiztonsági Testület (Kuratorium für Verkehrssicherheit – KFV) számos intézkedést javasolt a hasonló balesetek megelőzésére, köztük a sebességhatárok szigorítását is. Számos osztrák város vezette már be a 30 km/h általános belterületi sebességkorlátozást. A KVF jelenleg azt szorgalmazza, hogy a 30 km/h legyen minden osztrák város esetében az általános határ.

A javaslat mögötti logika egyszerű és meggyőző: a 30 km/h sebesség mellett bekövetkező gyalogosgázolás tízből egy esetben halálos, míg 60 km/h mellett szinte minden ilyen baleset a gyalogos halálával végződik. A kisebb haladási sebesség kisebb féktávot, gyorsabb reakcióidőt és a megálláshoz elegendő időt is jelent, továbbá a járművezetők is figyelmesebbek a közvetlen környezetüket illetően.

Márpedig a figyelmesség a közlekedésbiztonság egyik kulcspontja. A KFV szerint a balesetek leggyakoribb oka a figyelem hiánya például a mobiltelefon-használatból, hangos zenehallgatásból vagy egyéb figyelemelterelő berendezések használatából adódóan.

Miután a fentebb említett halálos baleset zebrán következett be, a megvitatott javaslatok között egyaránt szerepeltek infrastrukturális és a szabálykövetésre vonatkozó intézkedések is. A potenciális megoldások között említhető a gyalogos-átkelőhelyet megközelítő járművek láthatóságának javítása például a közvetlen közelben található parkolóhelyek megszüntetésével, a közeledő járművek sebességének befolyásolása fekvőrendőrrel, esetleg a gyalogátkelőhelyek jobban belátható útszakazra történő áthelyezése. Arról is folyik a vita, hogy vajon eredményt hozhat-e a gyermekeket is érintő balesetek szigoróbb büntetése.

Forrás: eltis.org
http://www.eltis.org/discover/news/austrian-road-safety-board-calls-speed-limit-30-kmh-cities

Fotó: Pixabay