Bódultan ne vezessen rozoga kocsit!

  • Először csak az autó penetráns műszaki állapota szúrt szemet a miskolci járőröknek.
  • Még menet közben kiderült az is, hogy az autónak nincs kötelező felelősségbiztosítása.
  • Zsákutcába menekült az őt követő rendőrök elől, ahonnan már nem jutott túl messzire.

Közúti veszélyeztetésért, hivatalos személy elleni erőszakért és bódult állapotban elkövetett járművezetésért emelt vádat a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség egy 24 éves férfi ellen, aki júliusban Miskolcon krimibe illő autós üldözés végén elsodort egy rendőrt, majd gyalog próbált tovább menekülni, miután használhatatlanná törte amúgy is lestrapált autóját. Mindezért a regionális nyomozó ügyészség arra tett indítványt a bíróságra a napokban benyújtott vádiratában, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismeri tettét, ítélje őt a bíróság öt év börtönbüntetésre és hat évre tiltsa el a járművezetéstől. Csakhogy a vádlott eddig tagadta, hogy elkövette volna a terhére rótt bűncselekményeket.

A 24 éves borsodi illetőségi fiatalember vezetői engedély nélkül, bódult állapotban autózott Miskolcon, amikor a rendőrök felfigyeltek rá. Akkor még nem is a vezetési stílusával voltak problémái a járőröknek, inkább csak a kocsi ránézésre is igen rossznak tűnt műszaki állapota szúrt szemet nekik. Majd, amikor menet közben a nyilvántartásban leellenőrizték az autót, kiderült, hogy nincs érvényes kötelező felelősségbiztosítása. Feltehetőleg ez a körülmény összefüggésben lehetett a jármű általános műszaki állapotával.

A rendőrök követni kezdték az autót, bekapcsolták a  járőrkocsi megkülönböztető jelzését, és – csakhogy egyértelmű legyen mit akarnak – a fényszóró többszöri felvillantásával jelezték neki intézkedési szándékukat.  A sofőr észrevette az őt követő rendőröket, de megállás helyett inkább gázt adott és egyre növekvő sebességgel megpróbált elmenekülni előlük. A járőrök kéklámpa-szirénával követték egészen addig, amíg a fiatalember be nem hajtott egy zsákutcába.

Egy átlagos magyar üldözés a rendőrök és a „rosszfiú” között itt véget is ért volna. Ez azonban nem egy átlagos magyar autós üldözés volt.

Az elkövető mivel az egyirányú utcából már nem tudott hova menekülni, megállt és lassan megfordult. Közben rendőrök is megálltak az üldözött autóval szemben. Mindketten kiszálltak és nyitva hagyták járőrkocsi ajtóit, úgy vélték, hogy ezzel is lezárják a menekülési útvonalat.

Az egyik járőr határozott lépésekkel elindult az üldözött autó felé, bal kezét a férfi felé tartva többször hangosan felszólította, hogy állítsa le a motort. Mondandóját nyomatékosítandó a bal kezét a motorháztetőre tette.

Csakhogy az igazoltatni szándékozott autós még ekkor sem adta fel. Amikor a rendőr már egészen közel volt hozzá, újra nagy gázt adott és elhajtott, magával sodorva az intézkedésre készülő járőrt. Közben nekihajtott a járőrkocsi nyitott ajtajának is.

Vélhetően azonban nem ezek miatt, sokkal inkább a bódultságának köszönhetően veszítette el uralmát a járműve felett. Miután összetörte a rendőrautó nyitott ajtaját, egy közeli kereszteződésben előbb felhajtott az ottani járdaszigetre, majd egy oszlopnak ütközött. Pár métert még ez után is megtett az útpadkán, de az amúgy sem túl jó állapotban lévő autója ott már hamar megadta magát. Üzemképtelenné vált, így a sofőrje kénytelen volt gyalog menekülni tovább. A rendőrök azonban így már hamar elfogták.

A bódult ámokfutó – aki egyébként büntetett előéletű – az óta is letartóztatásban várja, hogy vádat emeljen ellene a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség.

Mit mond a Btk?
Közúti veszélyeztetés [234. §]: Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.
Hivatalos személy elleni erőszak [310. §]: Aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz, jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszerít, eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Járművezetés bódult állapotban [237§]: Aki a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol kivételével vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést okoz, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Aki a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol kivételével vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem gépi meghajtású úszólétesítmény, vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton nem gépi meghajtású jármű vezetésével a (2) bekezdésben meghatározott következményt idézi elő, az ott tett megkülönböztetés szerint büntetendő.

F.Gy.A.

Fotók: ugyeszseg.hu