Csak egy kupicával…?!

  • Mi a közös rendőrségben és a mesebeli okos lányban?
  • A pandémia miatt jó eséllyel még több lesz az ideges sofőr az utakon.
  • Többen nem kötik be magukat, mint ahányan ittasan vezetnek.
  • Most húsvétkor még türelmetlenebbek lehetnek a közlekedők, mint máskor.

Bár csak tévednék, de tartok tőle nem fogok. Útra fog kelni a fél ország a hosszú hétvégén annak ellenére, hogy zárva vannak a hotelek, a strandok, az éttermek, a kocsmák és minden más hely, ahol máskor az emberek pihenni, kikapcsolódni, találkozni és szórakozni szoktak. Pandémia van, jóval kétszáz felett a koronavírus napi halálos áldozatainak a száma, ezrek fertőződnek meg nap mint nap, ám húsvét van, és olyankor menni kell – legalábbis sokan (nemcsak a vírustagadók) így tartják.

Őket nehéz meggyőzni arról, hogy próbáljanak pár hetet, bár meglehet, hogy egy-két hónapot is még otthon maradni, ha már élve és COVID-mentesen átvészelték az elmúlt bő egy évet. Nem is a mi tisztünk a menni akarókat otthonmaradásra bírni. Dolgunk viszont figyelmeztetni mindenkit, hogy mi vár, mi várhat az útnak indulókra az utakon mától hétfő estig.

Kezdjük azzal, hogy mi nem!

Megírtuk, hogy a rendőrség nem készül országos szondáztatásra a hosszú hétvégén, és az ORFK  a megyei főkapitányságokat is önmérsékletre kérte ez ügyben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha valahol ezt a helyi rendőrség vezetője indokoltnak tartja – mert néhány ittas sofőr összetöri egymást vagy másokat –, ne rendeljen el a körzetében mégis egy pár órás szondarazziát a locsolkodás idejére.

De – mint minden látszólag jó hírben mindig van egy DE!

Lesz más! Direktben nem szondáztatnak, de a biztonsági övek, bukósisakok és a biztonsági gyermekülések használatát fokozottan ellenőrzik majd, miután a március eleji egyhetes akcióban még többen nem használták ezeket a passzív biztonsági eszközöket, mint tavaly, és még kevesebben, mint az előtt. Messze vagyunk még a vágyott 98-99 százalékos övhasználattól, és távolodunk tőle.

A rendőrség összes civilnek látszó Pofátlan(TAN)ító autója közül is mind több szolgálatban lesz.

Mondhatnánk, olyan lesz a hosszú hétvégén a rendőrség, mint a mese bele okos lány. Hoz is ajándékot (nem szondáztatnak csak azért, mert húsvét van), meg nem is (az övhasználat betartását ugyanis szúrós szemmel figyelik majd), és aki nem kötötte be magát (ez az utasokra is vonatkozik), megállítják, és ha már úgy is áll az autó és ott vannak a rendőrök, jó eséllyel meg is szondáztatják – a sofőrt legalábbis.

Semmi kivetni való nincs ebben amúgy. A rendőrség ellenőrzéseinek a tanúsága szerint jóval többen nem használják a biztonsági övet, mint ahányan ittasan vezetnek!

Húsvétkor azonban bármi megtörténhet. Olyankor valamiért még azok is megengednek maguknak egy kupicával, akik máskor nem isznak, ha vezetnek. Nem tudnak ellenállni a traktának, amikor rokonlátogatóba vagy csak locsolkodni mennek. Bíznak abban, hogy a kertek alatt majd csak hazavezetnek gond nélkül. De, ha mások is a kertek alatt autóznak… és ők sem teljesen józanul….?

Egy saját főzésű pálinkáját kínáló rokonnal, baráttal nehéz is vitatkozni, nemet mondani pedig lehetetlen, de minimum főbenjáró bűn. Ezért még indulás előtt kell végiggondolni, hogyan lesz az út haza felé! Vezessen a gyerek? Már, ha neki van jogosítványa és nem iszik. Vagy hazafelé már majd jön a sofőrsegély? A taxi?

Egy kupica házi pálinka után minimum egy, de inkább két órán belül azonban nem tanácsos volánhoz ülni! Fontos! Az, hogy kinek mennyi idő alatt bomlik le az alkohol a szervezetében, azaz mikor kerül szondaképes állapotba egyénfüggő és számos tényező befolyásolja. Nem véletlen, hogy azt kérdezik a rendőrök igazoltatáskor, hogy fogyasztott-e alkoholt az elmúlt 12-24 órában!

Húsvét a legbalesetveszélyesebb hétvégék egyike, ha nem a legveszélyesebb. Főleg most, amikor sok ember idegei már így is pattanásig feszültek a több mint egy éves bezártság miatt.

Többen lesznek az utakon, mint máskor, bár a hivatalosságok mindenkit otthonmaradásra, távolságtartásra, és általában mindennemű csoportosulás és a rokonlátogatás kerülésére kérnek.

Várhatóan ennek ellenére sokan útra kelnek majd és ők sietni fognak, hogy a kijárási tilalom kezdetére hazaérjen vagy oda, ahol az éjszakát tölti majd. Egy részük ideges lesz, ami az álmoskönyv szerint nem jó ómen vezetés közben!

Nyilván lesznek ittas vezetők is, máskor is vannak… Európában a halálos balesetek negyedét okozzák az ittas vezetők. Nálunk nagyságrenddel kevesebben, de egy is sok.

Tudják mi az ittas vezetők rémálma?

Hogy egy kicsit ittasan, vétlen sofőrként karamboloznak egy józan autóssal, egy mazsolával, aki nem adta meg nekik az elsőbbséget. A mazsolának lesz egy szabálysértése – már, ha senki nem hal meg, és nem sérül meg súlyosan a balesetben –, a vétlen sofőr pedig ittas vezetésért fog felelni, ami jóval többe fáj majd neki, mint amekkora büntetésre a vétkes sofőr számíthat.

Akkor is lehetnek azonban gondjai az ittas vezetőknek és a biztonsági övet (bukósisakot, biztonsági gyermekülést) nem használóknak a hétvégén (is), ha baleset éri őket, hanem történik tragédia. Ha csak a rendőr állítja meg őket csak a pénzük bánja, és kap a sofőr pár büntetőpontot. Ám, ha megsérül valaki…!

A biztosítók nem fizetnek az ittas vezetőknek, ha részegen balesetet okoztak – a másoknak okozott kárt a vétlen félnek kifizetik, de aztán amit kifizettek a vétlen félnek, behajtják a vétkes-ittas sofőrön. És hiába van valakinek cascója, ha ittasan vezetve szenvedett balesetet, ne is reménykedjen abban, hogy a biztosítótól egy fillért is kap arra az időre, amíg a sérülése miatt nem tudott dolgozni.

Sokba kerülhet az a kupica pálinka, bor vagy bármi más, amivel be nem kapcsolt biztonsági övvel fának hajt a sofőr!

A rendőrök, mint minden évben elmondják:

Aki tudja, hogy a vendégségben nem állhatja meg, hogy ne igyon, vigyen magával valakit, aki haza felé vezetni fog!

A házigazdák ne traktálják sofőr vendégeit itallal, ha nincs más, aki vezessen helyette!

Aki soha (és most sem) iszik, ha vezet, az is közlekedjen a szokottnál is körültekintőbben és előzékenyebben. Általában sem érdemes erőt fitogtatni az úton, húsvétkor még annyira sem.

Vigyázzanak magukra és egymásra, hogy mindenki hazaérjen!

F.Gy.A.