Ezért is célszerű bekapcsolni a biztonsági övet

  • Először egy rá nagyban hasonlító hölgyismerősének, egy órával később pedig saját unokatestvérének adta ki magát a rendőrök előtt.
  • A második igazoltatáskor fogtak csak gyanút a rendőrök, hogy akivel szemben intézkedtek mégsem az, akinek mondja magát.
  • Jó eséllyel meg sem állították volna, ha bekapcsolta volna a biztonsági övét mielőtt elindul,  ha már jogosítványa egyáltalán nem volt.

Hamis vád vétségével és közokirat-hamisítás bűntettéért emelt vádat a Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség egy nő ellen, aki még tavaly március végén egy órán belül kétszer is más valaki adatait adta meg a vele szemben közlekedési szabálysértés miatt intézkedő rendőröknek.

Amikor először megállították, egy hozzá – ha nem is megszólalásig, de – nagyban hasonlító ismerősének az adatait adta meg, majd miután elismerte a szabálysértést az illető nevében, még a közigazgatási bírság kiszabásáról szóló tájékoztatóra is rákanyarította annak a nőnek az aláírását. Nem zavarta az sem, hogy ha nem derült volna fény a turpisságra, ismerőse három büntetőpontot is kapott volna – már, ha az illetőnek van jogosítványa.

Vádlottunknak ugyanis nem volt. Legalábbis akkor még nem, amikor 2020. március 30-án intézkedtek vele szemben. Nem az történt, hogy otthon felejtette, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint nem is volt neki vezetői engedélye.

Nem ezért állították meg azonban aznap a rendőrök. Nekik az szúrt szemet, hogy nem volt bekapcsolva a biztonsági öve. Tulajdonképpen ezért állították meg, ezért igazoltatták. A többi már csak jött magától. Kérték a jogosítványát és ő kénytelen-kelletlen elismerte, hogy nincs neki.

Ki tudja, ha becsatolt övvel, szabályosan közlekedik, talán meg sem állítják, és akkor ki sem derült volna, hogy jogosítvány nélkül szokott vezetni.

Mert ahhoz nem sok kétség fér, hogy nem először tett ilyet, de ne vágjunk a dolgok elébe.

Saját adatai helyett a jogosítvány és bekapcsolt biztonsági öv nélkül autókázó nő a rá erősen hasonlító ismerőse adatait adta meg. Remélte, így megúszhatja a lelepleződést, hogy tudniillik nemcsak az övhasználatra vonatkozó előírással nincs tisztában, jogosítványa sincs.

Egy ideig úgy tűnt, számítása beválik. A pénzt és a büntetőpontokat meg majd csak elrendezték volna valahogy az ismerősével.

Miután elismerte a szabálysértést, a járőrök 15 ezer forint közigazgatási bírsággal büntették, és három büntetőpontot is adtak neki. Mind erről tájékoztató készült a hölgy által megadott hamis adatokkal, amit ő alá is írt, majd a csekket is átvette, amin a bírságot kellett volna befizetnie. Figyelmeztették azonban a rendőrök, hogy a történtek után ne üljön újra volán mögé, hiszen tudják, hogy nincs jogosítványa, ha vezetni látják azonnal félreállítják, és akkor már nem ússza meg ilyen olcsón. Egy óra múlva újra elkapták. Természetesen vezetett, mintha mi sem történt volna.

Jogosítványa értelemszerűen még mindig nem volt. Mivel akkor már „visszaesőnek” számított, a járőrök utána néztek a fényképes nyilvántartásban, hogy pontosan kivel is állnak szemben, és akkor kételyeik támadtak, hogy valóban az-e a hölgy, akinek mondja magát.

Előállították a kapitányságra, felszólították, hogy adja meg a valódi adatait, a hölgy azonban még folytatta a játszmát: az unokatestvére adatait adta meg a rendőröknek. Akkor már nem hittek neki bemondásra. Ellenőrizték, de a különbség a két nő között ránézésre is egyértelmű volt.

Végül csak többszöri felszólítás után árulta el, hogy ki is ő valójában.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleményében rámutatott: „A vádlott azzal, hogy saját adatai helyett más létező személyek adatait adta meg a vele szemben intézkedő rendőröknek, két ismerősét is hamisan vádolta szabálysértés elkövetésével”.

Az ügyészség az amúgy büntetett előéletű nőt hamis vád vétségével és közokirat-hamisítás bűntettével vádolja, de szabadlábon védekezhet. Ügyében a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni. Feltehetőleg ott már az első tárgyaláson alaposan ellenőrzik majd a személyes adatait, már csak azért is, hogy biztosan ő álljon majd a bíróság elé, ne valamelyik hasonmása.

 F.Gy.A.