Figyelem! Nemcsak a halálos gázolót csukhatják le!

  • Jogosítvány nélkül, ittasan vezetett, amikor elgázolt egy kivilágítatlan kerékpárost.
  • Fékezés nélkül továbbhajtott, aztán megállt, de végül mégsem hívott segítséget.
  • Az elgázolt kerékpáros másnap a kórházban belehalt a balesetben szerzett sérüléseibe.
  • Nemcsak a vétkes sofőrt, az utasát is a vádlottak padjára ültették, amiért nem segített.

Úgy tűnik, nem lehet elégszer ismételni, hogy közlekedési baleset helyszínén nemcsak a balesetben érintett sofőröknek a kötelessége meggyőződni arról, hogy vannak-e sérültek, szorul-e bárki is segítséget, ahogy szükség esetén a segítségnyújtás vagy a segítség hívás sem csak az ő kötelességük! Tévedés azt hinni, hogy „aki éppen csak arra járt”, annak semmi dolga ott, ha csak az nem, hogy készítsen pár fotót a telefonján, amiket később feltölthet a világhálóra.

A törvény értelmében mindenkinek kötelessége a „tőle elvárható mértékű” segítségnyújtás. E kötelességüknek a legtöbben már azzal is eleget tehetnének, ha felhívják a mentőket! Akinek van jogosítványa attól értelemszerűen elvárható, hogy a jogosítványa megszerzésekor megtanultak szerint részesítse elsősegélyben azokat, akiket lehet.

Az orvosokkal, és általában az egészségügyi képesítéssel rendelkezőkkel szemben persze mások az elvárások. Nekik kötelességük menteni és elsősegélyt nyújtani minden rászorulónak a mentők megérkezéséig is – ha és amennyiben azt a körülmények lehetővé teszik.

Nem egy esetben derült már ki azonban, hogy bár többen is nézelődtek, fotóztak és szelfiztek a helyszínen, mentőt senki nem hívott. Vagy csak a sokadik arra járó. Mindenki azt hitte, hogy valaki már biztos tárcsázta a 112-őt, végül senki sem telefonált. Pedig, ha a mentőszolgálat diszpécserei akár tízszer is elmondják, ha kell, hogy „Köszönjük a bejelentését, már úton vannak a bajtársaink”, mert ők pontosan tudják, inkább hívják fel őket tízen. mint hogy senki és emiatt meghaljon valaki.

A Nyíregyházi Járásbíróság a napokban hirdetett ítéletet egy 19 éves fiatalembernek az ügyében, aki idén május 23-án este ittasan a nyíregyházai Korányi Frigyes úttal párhuzamos szervizúton elütött egy kivilágítatlan biciklist. A fiatalembernek, akit a bíróság csak B. S. I.-ként említett a közleményében, nem volt jogosítványa.

A bíróságtól kapott tájékoztatás szerint a bringás balra akart kanyarodni, és ehhez már húzódott is befelé a felezővonal mellé, amikor a 19 éves sofőr autójával utolérte.

Az ítélet szerint az egyértelműen kizárható, hogy a fiatalember ne vette volna észre, hogy elütött valakit, ennek ellenére fékezés nélkül tovább hajtott. Kissé távolabb aztán megállt ugyan, de végül segítségnyújtás nélkül ment tovább. Nem hívott mentőt, nem értesített senkit a balesetről.

Áldozatának a testét az út széli füves padkára repítette az ütközés ereje. Később ott találták meg. Még élt, amikor kórházba vitték, de ott már nem tudták megmenteni az életét. Másnap belehalt a sérüléseibe.

A szakértői vizsgálat szerint a fiatalember a baleset pillanatában 63-68 kilométer/órás sebességgel hajthatott. Ennek azért van jelentősége, mert a szakértői jelentésben az is olvasható, hogy amennyiben az autó sebessége nem haladta volna meg az 53-56 km/órát, intenzív fékezéssel a baleset elkerülhető lett volna. (Feltéve persze, ha az ittas és nem túl rutinos sofőr időben észleli a veszélyt és azonnal cselekszik.)

Az előkészítő ülésen a 19 éves vádlott elismerte felelősségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Azt mondta, megbánta a tettét, és elnézést kért a sértett családjától a történtek miatt.

A Nyíregyházi Törvényszék halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt mondta ki bűnösnek a fiatalembert, amiért 3 év és 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint négy-négy évre eltiltotta a járművezetéstől és a közügyek gyakorlásától is.

Mivel a döntést az ügyész és a vádlott egyaránt tudomásul vették, az ítélet jogerős. Ezzel azonban még nem került pont az ügy végére. December 11-én tartják az előkészítő tárgyalást annak a fiatalembernek az ügyében, aki a baleset idején B. S. I. mellett utazott az anyósülésben.

R.D.Z. vádlottal – azaz az utassal – szemben segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt folytatódik az eljárás, mivel – a vádirat szerint – annak ellenére, hogy ő is észlelte az ütközést, elmulasztotta a tőle elvárható segítségnyújtást.

Mit mond minderről a Btk? [166§]
(1) Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség: 2 év.
(2) bűntett: 3 év: a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.
(3) bűntett: (1): 3 év, (2): 1-5 év: a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.
(4) (3) utolsó fordulata nem alkalmazható azzal szemben, aki a közlekedési szabályok alapján köteles a segítségnyújtásra. (Ebbe a körben tartoznak például az orvosok – a szerző megjegyzése.)

A jogosítvány nélkül és ittasan vezető fiatalember utasára a hatályos törvény szerint akár hároméves szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság amiért – nyilván, hogy az ittasan és jogsi nélkül balesetet okozó barátját mentse – nem tett semmit az elgázolt kerékpáros megmentése érdekében.

A törvény egyértelmű: senkit nem lehet egy baleset helyszínén hagyni anélkül, hogy meg ne győződtünk volna a sérült állapotáról, és szükség esetén ne nyújtottunk volna neki valamiféle segítséget. Fontos: a törvény azt követeli meg mindenkitől, aki egy olyan baleset helyszín jár, ahol a mentésre hivatott szervezetek, a mentők és a katasztrófavédők még nem kezdték meg  a mentést és a sérültek ellátását, hogy győződjön meg arról, szüksége van-e a baleset helyszínén bárkinek is segítségre.

Senki nem intézheti el a dolgot azzal, hogy „Már voltak ott mások”. Nem tudhatja, hogy akik ott vannak

nem sérültek maguk is,

nem érintettek-e a balesetben valamilyen módon,

nem sokk hatása alatt álló hozzátartozók-e,

nem szorulnak-e még ők maguk is valamilyen segítségre,

tudtak-e egyáltalán segítséget hívni.

Erkölcsi és jogi követelmény egyaránt, hogy legalább egy „Tudok valamiben segíteni?” kérdés erejéig álljon meg az arra járó, és ha megkérik és tud, segítsen.

F.Gy.A.