Hogyan ne építsünk magunknak autót otthon?

  • Se forgalmija, se rendszáma, se biztosítása nem volt a kaposvári férfi autójának.
  • Már a próbaúton megbukott, mert látványosan el akart menekülni a rendőrök elől.
  • Tervezője egy sok éve lejárt külföldi rendszámot szerelt fel a házi készítésű kocsira.

A Kaposvári Járásbíróság másfél évre próbára bocsátotta azt a 21 éves kaposvári férfit, aki augusztusban egy akkor már évek óta érvénytelen külföldi rendszámmal az autóján indult kocsikázni Somogyban. Az ítéletet a vád és a védelem is tudomásul vette, így az jogerős – derül ki a Somogy Megyei Főügyészség közleményéből.

Az immár elítélt fiatalember az ügyészség közleménye szerint szabadidejében autóversenyzéssel, autószereléssel foglalkozott. Összeállított egy saját tervezésű és kivitelezésű autót, amit azonban nem vizsgáztatott le és nem is helyeztetett forgalomba. Ebből következik, hogy a jármű hatósági műszaki ellenőrzésen és vizsgán soha nem volt, azt a tervezőjén-készítőjén kívül senki nem tudhatta mit tud, és műszakilag, közlekedésbiztonsági szempontból mennyire megbízható az autó.

Így viszont nem is vehetett volna részt a forgalomban, legfeljebb forgalom elől elzárt magánutakon próbálhatta volna ki a gyártmányát.

Mind ezekből értelemszerűen következik, hogy az autónak kötelező biztosítása sem volt, amikor készítője a próbaútra indult vele, ami egyben jó ideig valószínűleg az utolsó útja volt a kocsinak. Ha akkor balesetet okozott volna, a tulajdonosának kellett volna megtérítenie a másoknak okozott kár, már, ha képes lett volna rá. Feltéve, ha a házi készítésű autó vezetője megáll a baleset után. Ellenkező esetben a hamis rendszáma alapján talán soha nem találják meg, így sem a hatóságok nem tudtak volna eljárni vele szemben, sem a károsult nem tudta volna kitől követelni a kára megtérítését.

Épp ezek miatt nem díjazza a jog, ha valaki műszaki vizsga, rendszám és biztosítás nélküli autóval furikázik a közúton.

A 21 éves autószerelő és amatőr versenyző sem mert volna rendszám nélkül kihajtani az autójával a közútra, hiszen úgy a rendőrök azonnal kiszúrták volna, s az igazoltatáskor nyomban kiderül, hogy az autónak nincsenek okmányai, soha nem helyezték azt magyarországi forgalomba.

Elkerülendő, hogy egy ilyen banális okból bukjon le, a fiatalember egy 2020 augusztusában már évekkel korábban lejárt külföldi rendszámot szerelt fel az autójára a vádlott, azzal közlekedett a lebukásáig, ami már a próbaúton meg is történt.

A rendőrök kiszúrták a furcsa kinézetű, ráadásul külföldi rendszámú autót. A sofőr is kiszúrta a rendőröket és tolatni kezdett, de már későn.

Nem tudni, hogy a rendőrök vajon akkor is megállították és igazoltatták volna, ha nem próbál meg eltűnni a szemük elől. Az ügyészség közleménye sejtetni engedi, hogy az amatőr autógyártó a menekülő manőverével hívta fel magára a járőrök figyelmét, akik azonnal „intézkedés alá vonták”.

A 21 éves kaposvári fiatalember már a helyszínen beismert mindent.

A Kaposvári Járásbíróság a 2020. szeptember 3-án megtartott tárgyaláson az ügyészi váddal egyezően állapította meg az amúgy büntetlen előéletű és a bűncselekmény elkövetését megbánó vádlott bűnösségét, és egy év hat hónapra próbára bocsátotta őt.

Az ítéletet az ügyészség és a védelem is tudomásul vette, így az jogerős.

F.Gy.A.

Fotók: ugyeszseg.hu