Így is lehet ezt csinálni!

  • Tevékeny megbánást tanúsított, ezért nem indult bírósági eljárás a gondatlanul balesetet okozó autós ellen
  • Nem látta a kerékpárúton közeledő segédmotoros nőt, ezért nem is adta meg neki az elsőbbséget, hanem fellökte
  • A sértett motoros törött csigolyája három hónap alatt gyógyult meg, mégis képes volt megegyezni a balesetet okozó autóssal!

A Tatabányai Járási Ügyészség előbb hat hónapra felfüggesztette, majd  az elkövető tevékeny megbánására tekintettel megszüntette a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárást az ellen a férfi ellen, aki még 2018. május 22-én Nyergesújfalu belterületén autójával fellökött egy szabályosan közlekedő segédmotorost. A balesetben a segédmotort vezető nő ágyékcsigolya-törést szenvedett, amiből több mint három hónap alatt gyógyult fel.

A balesetet okozó autós pótkocsit vontató személyautójával be akart hajtani egy ingatlan udvarára az út menetirány szerinti bal oldalán. Azonban az ott kialakított parkolók és kerékpárút miatt ez nem volt sem egyszerű, sem kockázatmentes manőver. Amikor ugyanis a férfi kanyarodni kezdett, nem látta be kellő hosszon a kerékpárutat. Nem is vette észre a segédmotorral ott felé közeledő nőt. Amikor észlelte, akkor már késő volt.

A figyelmetlenül kanyarodó férfi autója fellökte a segédmotorost, amitől a  nő a kerékpárút aszfaltjára zuhant és alaposan összetörte magát. Súlyosan megsérült. Egyebek között az ágyékcsigolyáját törte.

Eddig a történet akár tipikusnak is mondható. Nem úgy a folytatás.

A sérült segédmotoros nő és az autóját gondatlanul vezető férfi közös indítványára ugyanis az ügyészség közvetítői eljárásra utalta az ügyet és erre tekintettel hat hónapra felfüggesztette az eljárást. Miután pedig a felek megállapodtak, miszerint a balesetet okozó autó vezetője 200 ezer forint jóvátételt fizet az általa elkövetett bűncselekménnyel okozott sérelemért a segédmotoros hölgynek – és ezt az ügyészség is elfogadhatónak tartotta – megszüntették az eljárást.

Évekig tartó jogi procedúra helyett a felek közvetítői eljárás keretében rendezték az ügyet. Mert a jog erre is lehetőséget ad, csak élni kell (kellene) a lehetőséggel. Mert ezt így is lehet!

F.Gy.A.