Kik előtt zárt be az Auchan?

  • Nemcsak a rendőrségnek, az áruházláncnak is elege lett az útjait és parkolóit versenypályaként használó autósokból.
  • Volt olyan nap, amikor 200-300, és még ennél is több autó gyűlt össze egy-egy éjszakai száguldásra, driftelési bemutatókra.
  • Fekvőrendőrökkel, sebességkorlátozással, milliós bírsággal, bevont forgalmi engedélyekkel állították meg a versenyeket.

Bezárt a Fóti és a Dunakeszi Auchan áruház az illegális gyorsulási versenyzők előtt. De nemcsak azok. Pest vármegye, sőt az ország valamennyi Auchan áruházának környékén olyan intézkedéseket léptettek életbe a nyáron – illetve léptetnek életbe folyamatosan –, amelyek részben ellehetetlenítik az illegális gyorsulási versenyeket és driftelési bemutatókat az áruházak parkolóiban és az azokhoz vezető szervizutakon, részben pedig hatékonyabb fellépésre adnak lehetőséget a rendőrség számára.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság és az Auchan Magyarország Kft. összefogásának eredményeképpen augusztus végére lényegében megszűntek az illegális versenyek Pest Vármegye legkedveltebb „versenypályáin”, a Fóti és a Dunakeszi Auchan környékén – jelentette be a rendőrség sajtótájékoztatóján Czene-Joó Ádám, a Dunakeszi Rendőrkapitányság közlekedésrendészetének hadnagya.

Czene-Joó azt mondta, a rendőrségnek már muszáj volt lépni. A nyár elején és közepén a korábban 10-20 résztvevővel tartott gyorsulási és driftelési versenyeken már 200-300-an, olykor 500 autó is megjelent, és előfordult, hogy ezren is körbeállták a „pályát”. Egyre nagyobb volt a kockázata annak, hogy egy elszabadult autó esetleg a nézők közé hajt és tömegszerencsétlenséget okoz.

Emlékezetes, hogy az Árpád-hídon július elsején három nagy teljesítményű autó spontán versenye egy vétlen kerékpáros halálát okozó balesetbe torkollott. A történteket sokan közönséges gyilkosságnak minősítették, köztük Lázár János építési és közlekedési miniszter is. Már akkor megfogalmazódott az igény a döntéshozók és az utca embere részéről egyaránt, hogy a rendőrség lépjen fel határozottabban a minden közlekedőt veszélyeztető illegális versenyek szervezőivel és résztvevőivel szemben.

Bár a rendőrség dolgát megnehezítette, hogy a korábban a közösségi médiában meghirdetett versenyeket – elkerülendő, hogy a járőrök idejekorán véget vethessenek a rendezvénynek – egyre konspiráltabban kezdték szervezni, és nőtt a spontán versenyek száma, a várt eredmény nem maradt el. Miután a rendőrség sorra blokkolta a versengésre alkalmas helyeket, már az útközben egymásnak kesztyűt dobó (egymást spontán versengésre kihívó) száguldozók sem könnyen találtak maguknak alkalmas helyet, ahol a gyors lelepleződés kockázata nélkül összemérhették volna lőerőiket.

Pest Vármegye Rendőrsége és az illegális versenyekben a vármegye területén működő áruházai révén érintett Auchan összefogott. Martina András, az Auchan Magyarország Kft. Biztonsági igazgatója a rendőrséggel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, az áruházlánc abban érdekelt, hogy a vásárlói és a dolgozói is biztonságosan tudják megközelíteni az áruházakat. Nem illegális versenyekre és gumiégető éjszakai bemutatókra szánták a parkolóikat és az azokhoz vezető utakat!

Az Auchan a nyitvatartási időn kívül behajtási tilalmat vezetett be a parkolóiba, ezzel a rendőrség számára lehetőséget teremtett arra, hogy fellépjen az este és éjszaka ott összegyűlt versenyzőkkel és szurkolóikkal szemben. Ugyanis az illegális megmérettetéseket jellemzően a hétvégéken és este kilenc óra után tartották.

Júliusban a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Dunakeszi Rendőrkapitányság több akciót is tartott az Auchan parkolóiban és azok környékén. Több mint 70 embert bírságoltak meg a helyszínen vagy jelentettek fel különböző szabálysértésekért. Ők összesen mintegy másfél millió forint büntetést kaptak.

12 autó forgalmi engedélyét a helyszínen elvették, miután látszott rajtuk, hogy jelentős átalakításon estek át, aminek viszont semmi nyoma nem volt a forgalmiban. Okkal feltételezhették ebből a rendőrök, hogy az átalakítást engedély nélkül hajtották végre és az elvégzését követően a járművet hatósági ellenőrzésre nem mutatták be.

Czene-Joó Ádám ugyanakkor a Közlekedésbiztonságnak azt is elmondta, hogy további kilenc jármű esetében kezdeményezték még a közlekedési hatóságnál, hogy rendeljék be azokat is műszaki vizsgára. És meglehet, hogy még az sem a végső szám. Ugyanis a rendőrségi akciókban részt vettek a közlekedési hatóság munkatársai is, akik saját hatáskörben eljárva is kezdeményezhetnek műszaki felülvizsgálatot, ha felmerül az engedély nélküli átalakítás gyanúja egy-egy járművel kapcsolatban.

Augusztus végére az illegális versenyek lényegében megszűntek Pest Vármegyében, miután a fokozott rendőri ellenőrzések mellett 30 km/h sebességkorlátozást előíró táblákat helyeztek ki a korábbi illegális versenypályákon és a sebes haladást megakadályozó forgalomcsökkentő bordákat telepítettek. Ezeken még a 30-as tempóval sem komfortos áthajtani. Ez látszott is azoknak az autósoknak az arcán, akik a sajtótájékoztató alatt ott elhaladtak.

Az illegális versenyek résztvevői kezdetben az M0-ás mentén egyre délebbre vonultak, de miután már szinte mindenütt zárt kapukat és fekvőrendőröket találtak, az események lassan elmaradoztak és a rendőrség közlése szerint mára megszűntek.

Nem szűnik meg azonban a figyelem. A rendőrség visszatérő ellenőrzéseket tart a versengésre alkalmas utakon, folyamatosan figyeli az összes olyan platformot, ahol a versenyek szervezői, ismert alakjai megjelennek és versenyeket szerveznek. Mint mondták, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a felelőtlen száguldozók ne találjanak olyan új helyeket, ahol magukat és az őket kísérő közönséget veszélyeztethetik.

És persze a rendőrség abban is bízik, hogy az Auchan példája ragadós lesz, és más nagy parkolóval és versengésre alkalmas úthálózattal rendelkező kereskedők és vállalkozások is segítenek majd megálljt parancsolni az illegális versenyeknek.

F.Gy.A.

Fotók: police.hu