Négy év fogház, négy év közügyektől eltiltás, és soha többé nem vezethet a Dózsa György úti ámokfutó

  • Az ítélet nem jogerős, az ügyészség lényegesen súlyosabb ítéletért fellebbezett.
  • Mindkét sofőr szabálytalan volt – ők túlélték a balesetet, az utasaik nem.
  • 50 helyett 135-140-nak hajtott a Kecskeméti maffiaper egykori vádlottja.
  • M. Richárd a baleset idején el volt tiltva a vezetéstől egy korábbi ügy miatt.
  • Öt éve majd elsodort egy biciklist, amit az szóvá tett. Utasával összeverték.

Fotó: police.hu

Négy év szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) a „Dózsa György úti gázolóként” elhíresült M. Richárdot, egyebek között azért, mert 2017. május 15-én délelőtt egy, a barátnőjének ajándékba vásárolt sport Mercédesszel halálos balesetet okozott. A megengedett 50 helyett 135-140-es tempóval hajtott Budapesten a XIII. kerületi Dózsa György út és a Kassák Lajos utca kereszteződésében és összeütközött egy balra kanyarodó másik autóval.

Az ütközés erejétől mindkét autó a járdára, illetve az ott lévő buszmegállóba csapódott, közben a járművek három gyalogost is elsodortak. Ők könnyebb sérüléseket szenvedtek. A kanyarodó autó egyik utasa azonban az ütközéskor kirepült a kocsiból és a helyszínen meghalt. A másik utas a kórházba szállítás után vesztette életét az ütközéskor szerzett sérülései miatt.

Életveszélyes állapotban szállították kórházba a mentők a kanyarodó autó sofőrjét is, de ő végül túlélte a baleset és felépült.

Ellene is vádat emelt az ügyészség, mivel a vádhatóság szerint ő is felelős volt a tragédiáért. Kisívben kanyarodott balra, ahogy autós körökben ezt mondani szokták, vélhetően sietett és mindenképpen be akart kanyarodni a közeledő Mercédesz előtt. Arra azonban nem számított, nem is számíthatott, hogy a Mercédesz a lakott területen megengedett maximális sebességnek közel a háromszorosával száguld felé.

A vádhatóság szerint – és ez ügyben a bíróság is osztotta az ügyészség álláspontját – a baleset akkor is elkerülhető lett volna, ha a balra kanyarodó sofőr szabályosan közlekedik, azaz nem sieti el a manővert, hanem az előírásoknak megfelelően nagy ívben kanyarodik. Ezért emeltek vádat ellene is.

Másfelől a baleset akkor sem történt volna meg – mutatott rá már korábban is az ügyészség –, ha M. Richárd betartja a lakott területen érvényes sebességhatárt, ahelyett, hogy extrém sebességgel a városban.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség mindezekre tekintettel mindkét sofőrrel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt.

M. Richárdnak azonban ennél több is volt a rovásán. A Dózsa György úti baleset idején jogosítvány nélkül vezetett. Egy korábbi eset miatt ugyanis elvették a jogosítványát. Most abban az ügyben is vádlott volt (a két ügyet egyesítette és egy eljárásban tárgyalta a bíróság).

Abban az eljárásban azzal vádolják, hogy 2015. június 9-én gépkocsijával majdnem elsodort egy kerékpárost Budapesten, majd az emiatt kialakult konfliktust akképpen rendezték, hogy M. Richárd és utasa kiszálltak a kocsiból és – ahogy az ügyészség fogalmazott ezügyben – test szerte összeverték a biciklist. Abban az ügyben közúti veszélyeztetéssel és garázdasággal vádolta az ügyészség, ám a bíróság a közúti veszélyeztetést nem állapította meg M. Richárd terhére.

Szerdán a PKKB első fokon M. Richárdot halmazati büntetésként 4 év szabadságvesztésre ítélte, amit a legenyhébb végrehajtási fokozatban, fogházban kell letöltenie. Ez azt is jelenti, hogy a büntetése kétharmadának a letöltése után akár szabadon is engedhetik, azaz az ítélet jogerőre emelkedése esetén így csak alig egy évet kellene rács mögött töltenie.

M. Richárdot ezen felül négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, a járművezetéstől pedig örökre. (A végleges hatályú eltiltás a gyakorlatban azt jelenti, hogy legkorábban 10 év múlva vizsgálják meg, hogy esetleg mégis alkalmas-e a járművezetésre.)

A kanyarodó autó sofőrjét egy év tíz hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a bíróság és egy évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség jóval súlyosabb ítélet reményében megfellebbezte az ítéletet, valamint a bíróság azon döntését is, amellyel megszüntette M. Richárd letartóztatását. A vádhatóság egyebek között azzal érvelt, hogy az első fokú bíró nem mondta ki bűnösnek M. Richárdot közúti veszélyeztetésért abban az ügyben, amelyben a kerékpárost kis híján elsodorta, majd társával összeverte. Másfelől M. ellen, aki egyébként igazi nehézfiú, 2006-ban az úgynevezett kecskeméti maffiaperben jogerősen 8 év szabadságvesztésre ítélték, mint egy veszedelmes bűnszervezet katonáját, időközben egy újabb eljárás is indult. Vesztegetéssel gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség.

F.Gy.A.