Nemcsak tolatni tilos az autópályán!

  • Eltiltaná a vezetéstől az autópályán halálos balesetet okozó idős sofőrt az ügyészség.
  • Rossz irányba hajtott fel az autópályára, ezért tolatott és megpróbált megfordulni.
  • A vétkes sofőr, a feleségével és a lányával épp egy temetésről autóztak haza Tatára.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásáért emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség az ellen a 81 éves tatai férfi ellen, aki még tavaly február 5-én délután okozott balesetet az M5-ös sztráda 113-as kilométerszelvényében, Kiskunfélegyháza térségében. A balesetben a férfi felesége vesztette életét, aki a vádlott Suzuki SX4-esének hátsó ülésén utazott. Hárman, a vétkes sofőr, a mellette ülő lánya és a vétlen sofőr súlyosan megsérültek.

A balesetnek annak ellenére lettek ilyen súlyos következményei, hogy mindkét autóban mindenki szabályosan be volt kötve.

Az eset után megjelent híradások szerint az idős házaspár a lányukkal egy temetésről tartott haza, Tatára, amikor a férfi tévedésből rossz irányba hajtott fel az autópályára.

Világos volt még, ahogy az ügyészség fogalmazott, jó látási viszonyok mellett lehetett közlekedni, semmi nem korlátozta a tájékozódást. Talán épp ezért, az idős sofőr szinte azonnal észlelte, hogy a pálya Szeged-felé vezető oldalára hajtott fel, azaz pont az ellenkező irányba, mint szeretett volna, ezért a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint megállt, majd mintegy 7,5-8,5 kilométer/órás sebességgel tolatni kezdett a leállósávban, amikor pedig a leállósáv elején felfestett, a forgalom elől elzárt területhez ért, megfordult (azaz elkezdett balra kanyarodni).

Azonban a manőver közben a Suzuki összeütközött egy vele szemben szabályosan,  mintegy 120-125 km/h sebességgel érkező Renault-val. Az ütközés hatására a vétlen autós a sztráda két pályatestét elválasztó szalagkorlátnak, míg a vádlott Suzukija a gyorsító sáv korlátjának csapódott.

A baleset vizsgálat szerint kétséget kizáróan azért következett be, mert a Suzuki vezetője megszegte a KRESZ azon rendelkezéseit, miszerint tilos az autópályán megfordulni, tolatni, balra kanyarodni. A vétkes sofőr ezeket mind elkövette.

A vádlott vezetői engedélyét a nyomozó hatóság a helyszínen elvette.

Az idős sofőrnek, aki a tragédia után szabadlábon védekezhetett, 1952 óta volt jogosítványa és büntetlen előéletű. A Kecskeméti Járási Ügyészség a napokban emelt vádat ellene a tavaly februári tragédia miatt halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségéért, és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben.

A vádlott bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.

Lapunk több hasonló esetről is beszámolt az utóbbi időben, és arról is, milyen módszerekkel próbálja a közútkezelő megelőzni, hogy a figyelmetlen vagy csak rosszul tájékozódó autósok rossz irányba hajtsanak fel a sztrádára.

Az idős férfi esete több okból is kilóg a sorból. Először is, mert nappal, jó látási viszonyok között történt, s nem éjszaka, amikor a sötétség megnehezíti a tájékozódás. Másodszor pedig azért, mert amit az idős sofőr tett, kétszeresen is elképesztő. Már maga a tolatás is tilos és veszélyes, de hogy még meg is akart fordulni… Nem beszélve arról, hogy az ő esetében a szabálytalan és veszélyes manőver a felesége életébe került.

Tény, az eset óta láttunk már olyan autóról készült felvételt is, melynek vezetője közel tíz kilométert hajtott az autópályán szembe a forgalommal (csodával határos módon a szabályosan közlekedő szembe jövőknek sikerült kitérniük az útjából), majd, amikor a rendőrök megállították, nem értette mi kifogásolni valót találtak abban, amit tett. Észrevette ő, hogy a pálya rossz oldalán van, és maga is a kijáratot kereste, csak éppen nem talált egyet sem. Ezen persze semmi csodálkozni való nincs, hiszen  a belső sávban haladt szemben a forgalommal.

Bár az autópályákat úgy tervezik és úgy alakítják ki a fel- és a lehajtóikat, hogy még véletlen se hajthasson fel senki rájuk a forgalommal szembe, előfordulhat, ahogy sajnos mind gyakrabban elő is fordul, hogy ez mégis megtörténik.

És nemcsak idős emberekkel!

Nemrég egy kamion száguldott éjnek-évadján a rossz oldalon az M5-ös budapesti bevezető szakaszán.  Egy közeli bevásárlóközpont parkolójából hajtott fel rossz irányba a sztrádára. Ma sem tudni, hogy egy kamionnal hogy sikerült neki végrehajtania ezt a bravúrt.

De, ha már megtörtént az elképzelhetetlen és valaki az autópályán szembe találja magát a forgalommal, két dolgot ne tegyen! Ne tolasson vissza és ne akarjon megfordulni. A rendőrök azt tanácsolják, ilyenkor a sofőr húzódjon jobbra a leálló sávban amennyire csak lehet, mindenki szálljon ki az autóból és menjen a szalagkorlát mögé (ne álldogáljon senki a leállósávban, mert az életveszélyes), és onnan hívjanak segítséget.

Nyilvánvaló, hogy a rendőrök nem fogják megdicsérni, sőt, minden bizonnyal a bírságot sem úszhatja meg, de életben marad és rendőri segítséggel biztonságosan meg tud majd fordulni. Akkor már majd elautózhat a következő kihajtóig, ahol szabályosan át-, vagy visszatérhet a „jó” oldalra.

F.Gy.A.

Fotók: police.hu