Példás büntetést kér az ügyész a jogsi nélkül, ittasan vezető fiatalkorúra

  • Késő éjszaka ittasan lenyúlta a nevelőapja autóját és addig autókázott, amíg egy fa meg nem állította.
  • Az ügyészség szerint a fiatalember, akinek amúgy nincs jogosítványa, az ittassága miatt vesztette el uralmát a jármű felett.
  • A vádhatóság azt kéri, a bíróság tárgyalás mellőzésével tiltsa el az ittasan és engedély nélkül vezető fiatalkorút a vezetéstől.

Aki az alábbi vádiratból nem tudja kiolvasni, hogy az ügyészség rosszallja az ittas vezetések elszaporodását és más ittasan vezetőknek is jelezni kívánta, hogy „ne igyanak, ha vezetnek, mert súlyos következményei lehetnek”, ne magában keresse a hibát.

A vádlott, egy fiatalkorú fiú erősen szalonspiccesen (0,99 g/l véralkoholszintet mértek nála, ami enyhe fokú alkoholos befolyásoltságnak felel meg) lenyúlta a nevelőapja kocsiját és autókázott egyet, amíg egy fa meg nem állította.

Jogosítványa nem volt, de, amint azt a hozzá hasonlóan engedély nélkül vezetők mondani szokták, nem a jogosítvány vezeti az autót. A vádirat szerint az autó tulajdonosa, a fiatalkorú férfi nevelőapja nem tudott arról, hogy 2019. december 28-án hajnali fél háromkor a fia ittasan autókázni indult a kocsijával. A fiú ellen indult büntetőeljárásban a nevelőapa mindenesetre nem kérte, hogy büntessék meg a nevelt fiát azért, mert a jóváhagyása nélkül elvitte és összetörte a kocsiját.

A fiatalember a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közleménye szerint egy kereszteződésben – ittassága miatt – elvesztette uralmát a járműve felett. Jobbra kívánt kanyarodni, de a kocsi áttért a menetirány szerinti baloldalra, s amikor megpróbálta visszakormányozni az útra az autó megcsúszott, az útszéli füves árokba rohant, végül egy fának ütközött.

Az ügyészség közleménye szerint a Komáromi Járási Ügyészség a napokban benyújtott vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben hosszabb időre tiltsa el a fiatalkorú ittas sofőrt a járművezetéstől.

Így első ránézésre nem kérnek sokat. A fiúnak nem kell bíróság elé állnia. Nem kell büntetést fizetnie. Eddig sem volt jogosítványa, most majd pár évig még nem is lehet. Más kérdés, hogy akkor sem volt neki, amikor elkötötte és összetörte a nevelőapja autóját, de a vezetői engedély hiánya nem akadályozta abban, hogy vezessen.

Bízzunk benne, hogy a bírói eltiltás majd jogkövetővé teszi.

Érdeklődésünkre a megyei főügyészség szóvivője nem kívánta kommentálni a vádiratot. Mint mondta, a járási ügyészség az eset összes körülményeit mérlegelve úgy ítélte meg, hogy ez a büntetés pont elegendő a büntetési célok eléréséhez.

Az ügyészség joga mérlegelni, hogy mely jogsértésért milyen szankciót tart indokoltnak. Azonban a büntetőjognak van egy másik szerepe is azon túl, hogy a jogsértéseket megtorolja. A tankönyvek generális prevenciónak nevezik, amikor az ügyészség egy-egy vádemeléssel, a bíróság pedig az ítéletével úgymond „üzen a társadalom egészének”, hogy mi az, amit a jog már nem, és amit egyre kevésbé tolerál. Megfigyelhető még a sokak által sokat kritizált hazai ítélkezési gyakorlatban is, hogy ha egy bűncselekmény-fajta elszaporodik, az elkövetők gátlástalanabbá válnak, a bírói ítéletek is egyre szigorúbbak lesznek.

Nos, az augusztus végi statisztika szerint az év első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest 8,6-ról 10 százalékra nőtt az ittasan okozott közlekedési balesetek száma. Pontosabban azoké, amelyekről a rendőrség tudomást szerzett és amelyekben személyi sérülés is történt. A rendőrség emiatt már megkongatta a vészharangot. Több nyilatkozat is napvilágot látott, hogy bár a koronavírus-járvány miatt csökkentették a közúti szondáztatások számát, a helyzet megváltozhat, ha tovább nő azoknak az autósoknak a száma, akik úgy vezetnek, hogy előtte ittak.

Ennek fényében a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratát akár egy vállveregetéssel felérő büntetésnek is minősíthetjük. Reméljük, nekik lesz igazuk, a hosszabb időre szóló vezetéstől eltiltás (bármennyi is legyen ez esetben az a hosszabb idő), valóban elegendő lesz „a büntetési célok eléréséhez”.

F.Gy.A.