17 évesen 1,5 ezrelékkel vezetett

  • Maradandó fogyatékosságot okozott kiskorú utasának a részegen, jogsi nélkül száguldozó tinédzser.
  • A georgiai sofőrt Magyaroszágon fogták el a szlovák rendőrök, miután itt is, ott is el akarta gázolni őket.
  • Miért üldözhették a szlovák egyenruhások magyar területen a Szlovákiában megállíthatatlannak bizonyult kamiont?

Maradandó fogyatékosságot okozott kiskorú ismerősének az a tettének elkövetésekor a 17. életévét még épp csak betöltött fiatalember, aki 2020 augusztusában okozott közlekedési balesetet Százhalombattán. A napokban emelt vádat ellene a Budakörnyéki Járási Ügyészség.

Mivel a tett elkövetésekor még fiatalkorú és büntetlen előéletű volt, és mert mindent bevallott (bár más választása nem is igen volt), az ügyészség – a törvény ilyen esetekben igencsak elnéző és megértő szelleméhez igazodva – közérdekű munka kiszabását kérte és azt, hogy tiltsák el a fiatalembert a gépjárművezetéstől.

Még csak tárgyalást sem kértek!

Pedig nem akármit tett a fiatalember. 2020 augusztusában Százhalombatta külterületén autózott jogosítvány nélkül, közel másfél ezrelékes alkoholszinttel a vérében.

Nem tudni, a rutintalanságának vagy az ittasságának (esetleg mindkettőnek) tudható-e be, hogy egy balra ívelő kanyart nem sikerült bevennie. Lehajtott az útról, egyenest a vízelvezető árokba.

„A manőver megdobta az autót, amely hosszanti és kereszttengelye körül is többször megpördült mielőtt megállt”, írta a vádemelésről kiadott – mivel a vádlott az elkövetéskor még fiatalkorú volt – szokatlanul szűkszavú közleményében a Pest Megyei Főügyészség.

A baleset következtében a részeg sofőr kiskorú utasa maradandó fogyatékossággal gyógyuló kézsérülést szenvedett.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat az immár fiatal felnőtt korba lépett sofőr ellen. Mivel tárgyalás mellőzését kérték, nem tehettek indítványt sem a közérdekű munka időtartamára, sem a jellegére, sem pedig arra, hogy mennyi időre tiltsák el a vezetéstől.

Ami a járművezetéstől eltiltást illeti, a vádlott esetében ez azt jelenti, hogy amíg az eltiltása tart, biztosan nem lesz jogosítványa. Tanfolyamra sem jelentkezhet ugyanis, amíg az eltiltása fennáll.

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség – szintén a napokban – egy 39 éves georgiai férfi ellen emelt vádat „külföldi hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés, továbbá nagyobb kárt okozó rongálás bűntettéért”.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a férfi 2021. december 14-én a szlovákiai D2-es autópályán Magyarország felé hajtott gumiabroncsokat szállító kamionjával. A Rajka-Dunacsúny határátkelőn megállásra utasították a szlovák határőrök, ő azonban a jelzésükkel mit sem törődve nem állt meg, különösebben nem is lassított, egyszerűen továbbment. [Az első afférról készült felvétel itt látható.]

Szerencséjükre a szlovák rendőrök még időben félreugrottak a járműszerelvény elől. Ezek után a kis híján elgázolt rendőrök üldözőbe vették a kamiont.

Később, már magyar területen, a járműszerelvény ismét kikerülte az őt megállítani szándékozó szlovák rendőrautót, majd a következő alkalommal, amikor újra elé álltak, meg is rongálta azt. Az intézkedni próbáló szlovák rendőrnek megint csak el kellett ugrania az életét közvetlenül fenyegető kamion útjából.

A szándékos ütközés miatt a szlovák szolgálati gépkocsiban 870 ezer forint kár keletkezett.

Magyarország és a Szlovák Köztársaság közötti, a határokat átlépő bűnözés megelőzésében és a szervezett bűnözés elleni harcban folytatott együttműködés alapján a bűnüldöző szerveknek „megengedett olyan személy határon átnyúló üldözése, aki kivonja magát az idegenrendészeti, határrendészeti vagy egyéb rendőrségi ellenőrzés alól, amennyiben ennek során figyelmen kívül hagyja a megállásra felszólító egyértelmű jelzéseket, vagy utasításokat”.

Ezért üldözhették minden további nélkül, törvényesen és szabályosan a szlovák rendőrök magyar területen a georgiai sofőrt.

A szlovák rendőrök az M15-ös úton megkülönböztető kéklámpa-szirénával próbálták megállásra bírni a teherautót, ami több mint tíz kilométert tett meg Magyarország területén, mielőtt a sofőr feladta volna és végül a leállósávban megállt. Vezetője néhány percig nem volt hajlandó kiszállni az autóból, majd amikor kinyitotta annak ajtaját, próbált elmenekülni.

Többször meglökte az egyik szlovák rendőrt, míg végül az intézkedésnek mindvégig keményen ellenálló sofőrt sikerült legyűrniük és megbilincselni. Ezek után a szlovák rendőrök átadták őt az időközben a helyszínre érkező magyar kollégáiknak.

Az ügyészség az eset óta letartóztatásban lévő georgiai sofőr ellen benyújtott vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje halmazati büntetésül végrehajtandó börtönbüntetésre, és határozott ideig tartó járművezetéstől való eltiltásra.

F.Gy.A.