A bátrak sportja: kerékpáros átkelő az országúton

  • Beindult a főszezoni forgalom a Balatoni Bringakörön.
  • A bicikliút hol a tóparton, hol a főút másik oldalán halad.
  • És időnként keresztezi a forgalmas főutat…

Kevés jobb program képzelhető el annál, mint hogy a családdal nekivágunk a Balatoni Bringakörnek egy szép nyári napon. Gyönyörű a kilátás, a tó felől könnyű szél lengedez, és minden második bokornál kinyitott egy fagyizó, halsütöde vagy borozó. Nincs ennél ártatlanabb szórakozás – gondolhatnánk. Csakhogy:

A Balatoni Bringakör nyomvonalának kijelölésekor, számos okból és kényszerűségből, a közúttól fizikailag elválasztott kerékpárútnak hol a tavat körbefutó országos főút tó felőli, hol a túlsó oldalán tudtak helyet kijelölni. És amikor a kerékpárút áttér az út egyik oldaláról a másikra, akkor az országos főúton keresztben kell áthaladniuk a kétkerekűeknek.

Van olyan helyszín, ahol ez a váltás településen belül történik, de van olyan is, amikor azon kívül.

Az országos főúton a megengedett legmagasabb sebesség 90 km/h; a járművek tartósan ezen a sebességen utaznak. És akkor egyszer csak jön a biciklisáv, merőlegesen, mint egy zebra.

A forgalomszervezők kétségkívül mindent megtesznek, hogy védjék a kerekezők testi épségét. Előjelző figyelmeztető táblát helyeznek ki, és az átkelő közelében sebességkorlátozást rendelnek el. Mégis, minden egyes átkeléskor komoly kockázattal kell számolnia a kerekesnek, és alkalmanként jelentős meglepetést élhet át egyik-másik gépkocsivezető is.

A kerékpáros szezon erősen naptár- és időjárás-függő. Szeptembertől június közepéig-végéig a helyi autósok többnyire lassítás nélkül hajthatnak át a kerékpáros átkelőkön, ritka kivételtől eltekintve nem is látnak bringásokat. Az iskolaszünet kezdetén azonban váratlanul nagy számban jelennek meg a kerekezők, gyakran népes csoportokban. Ezeknek a csoportoknak a vezetői jól tudják, hogy milyen veszélyes az átkelés, ezért, ha tehetik, forgalomirányítót állítanak az út széléhez, de a kisebb csoportoknak, pároknak maguknak kell eldönteniük, mikor hajtanak be a gépkocsik, teherautók, vagy a szintén kirajzott motorosok közé. Elgondolni is rossz, mi történik, ha egy megszokásból vezető autós elé féktávolságon belül kihajt egy kerekező…

Éppen ezért, most kerékpárosnak és autóvezetőnek egyaránt, nagyon kell figyelnie, hogy a cikk elején említett hétvégi családi kirándulás a Balatoni Bringakörön valóban felhőtlen és ártatlan szórakozás legyen.

N.V.