A „Dózsa Györgyi úti gázoló” az eltiltás hatálya alatt is nyugodtan vezet

  • Egy héttel a nem jogerős ítélet után egy német rendszámú Mercedes volánja mögött igazoltatták M. Richárdot.
  • A két ember halálával végződött közlekedési baleset gondatlan okozásáért nem jogerősen egy héttel korábban elítélt férfi együttműködő volt.
  • A rendőrök lezáratták vele a kocsit és szabadon elsétálhatott – a bírságról majd később kap határozatot.
  • Koránt sem biztos azonban, hogy nem lesznek súlyosabb következményei annak, hogy bár öt éve elvették a jogosítványát, mégis vezet.

A kép illusztráció.

Egy luxus Mercedes-t vezetett a Dózsa György úti gázolóként elhíresült M. Richárd hét nappal az után, hogy halálos közlekedési baleset gondatlan okozásáért első fokon 4 év fogházra ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság és véglegesen eltiltotta a gépjárművezetéstől. A rendőrök október 7-én késő este, fél tizenegy tájban igazoltatták Budapesten, a XIII. kerületi Váci úton. a 43 éves férfi azonnal közölte a rendőrökkel, hogy nincs jogosítványa. Közlésének ellenőrzése után a rendőrök utasítását követve lezárta a német rendszámú autót és gyalog távozott a helyszínről.

M. Richárd 2017. májusában egy két halálos áldozatot követelő balesetet részese volt, bár a közvélekedés őt tartja a tragédia fő felelősének. És nem is minden ok nélkül. 50 kilométer/óra helyett több mint 140-nel hajtott be Budapesten a XIII. kerületben a Dózsa György út és a Kassai utca kereszteződésébe és belerohant egy balra kanyarodó autóba, melynek két utasa meghalt.

A nem jogerős bírósági ítélet szerint ott és akkor mindkét sofőr hibázott. M. Richárd a megengedett sebesség közel háromszorosával hajtott, ráadásul közben szelfizett – vallomása szerint azért fotózta magát, hogy aztán a képet elküldje akkori barátnőjének, a kocsit ugyanis, amivel másodpercekkel később balesetet okozott, az akkori barátnőjének vette. Kokain nyomait is kimutatták a szervezetében, de a szakértő szerint azt jóval korábban fogyaszthatta és már semmiféle hatása nem volt a vezetési képességére.

A másik autó sofőrje is szabályt sértett. Ő ugyanis kis ívben kanyarodott balra, ami arra utalt, hogy mindenképpen be akart kanyarodni a Kassai utcába még a nagy sebességgel közeledő sport Mercedes előtt. A bíróság ezért őt is elítélte.  Egy év 10 hónap fogházat kapott, az ítélet végrehajtását azonban a bíróság három évre felfüggesztette.

M. Richárdnak már akkor sem volt jogosítványa. Még korábban egy kerékpárossal volt egy afférja – a vád szerint leszorította a kerékpárost az útról, súlyosan veszélyeztetve ezzel a bringás testi épségét. Miután a sértett ezt szóvá tette, szó szót követett, végül M. az ellene benyújtott vádirat szerint utastársával agyba-főbe verték a kerékpárost. Ez az eset még 2015 nyarán történt. M Richárdnak az után vonták be a jogosítványát, ez azonban nem akadályozta őt a vezetésben.

Végül is „nem a jogsi vezet”, nem igaz?

A rendőrök most is hagyták elsétálni. A gépjárművezetés eltiltás alatt ugyanis szabálysértés, és a szabálysértések sorában sem tartozik a legsúlyosabbak közé. M. beismerte a jogsértést, nem állt ellen a rendőri intézkedésnek, együttműködött. Nem igazán volt a hatályos jog és joggyakorlat szerint a rendőröknek alapos okuk arra, hogy őrizetbe vegyék.

Pusztán azért, mert eltiltás hatálya alatt vezetett, M. Richárd legfeljebb 90 ezer forint pénzbírsággal sújtható.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehetnek még következményei annak, hogy M. Richárd annak ellenére vezetett, hogy a rendőrség már évekkel ez előtt elvette a jogosítványát és a bíróság – még ha nem jogerősen is – végleges hatállyal eltiltotta a gépjárművezetéstől. A Fővárosi Főügyészség már jelezte, hogy a Dózsa György úti gázolás ügyében benyújtandó fellebbezésében erre az esetre is hivatkozva fogja kérni M. Richárd letartóztatásának elrendelését.

A főügyészség rendkívül enyhének tartja a Dózsa György úton történtek miatt M. Richárdra kiszabott 4 éves fogházbüntetést, ezért azt már a tárgyaláson megfellebbezte. Emellett indítványozta M. letartóztatását is, egyebek között arra hivatkozva, hogy ellene időközben egy újabb eljárás indult a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatalos személy megvesztegetésének gyanújával. Amennyire tudható, állítólag épp a Dózsa György úti balesettel összefüggésben próbált megvesztegetni valakit.

Azonban az első fokon eljáró bíróság úgy ítélte meg, hogy a letartóztatást nem lehet előre hozott büntetésként alkalmazni, attól pedig nem kell tartani, hogy M. megszökne vagy bűnismétlést követne el. M. ezért minden további nélkül, szabadlábon várhatja a másodfokú eljárást.

Ami a bűnismétlést illeti, a mostani eset némiképp megkérdőjelezi, hogy M.-re hatott-e a két ember halálával végződött közlekedési baleset gondatlan okozása miatt kiszabott négy év fogház. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az a kerékpárossal 2015-ben történt közlekedési afférért kiszabott büntetést is magába foglalja.

A főügyészség jelezte: a másodfokú bíróságnak benyújtandó fellebbezésében újra indítványozni fogja M. letartóztatását.

F.Gy.A.