A teherforgalom növekvő kockázat a közutakon

  • Megduplázódott egy év alatt a nehéz teherautók által elkövetett szabálysértések száma Európában.
  • Minden harmadik ellenőrzött kamion hibázott.
  • A túlhajszolt sofőrök gyakran vezettek fáradtan, sőt, időnként ittasan vagy kábultan is.

A közúti áruszállítás iránti kereslet megugrása a járvány tetőzése után drámaian növelte a szabálysértések arányát az európai közúti szállítási szektorban – áll a ROADPOL Truck&Bus Operations legfrissebb elemzésében. A teherforgalom komoly kockázatot jelent a közúti biztonságra nézve – mondta Henk Jansen, a művelet holland vezetője.

Tizenkilenc európai ország vett részt az októberi RoadPol Truck&Bus akcióban, amikor összesen 197 274 teherautót és 111 545 autóbuszt ellenőriztek. Ennek eredményeként 77 386 szabálysértést találtak. A jogsértések aránya egy év alatt csaknem megduplázódott

A nehéz tehergépjárművek szabálysértési aránya 35,21 százalék volt, közel kétszerese a 2020. májusi művelet során regisztráltnak – írja a szervezet. A személyszállítás esetében az arány nem volt ilyen megdöbbentő – a szabálysértések aránya az ellenőrzött járművek hét-nyolc százalékánál változatlan maradt.

– A teherautók ilyen magas aránya az utakon az ellátási lánc világméretű válságával, valamint a teherszállítási szolgáltatások és a teherautó-sofőrök iránti nagy kereslettel magyarázható. Az áruszállítással foglalkozó társaságok igyekeznek a lehető legtöbbet használni járműveiket. Sajnos úgy tűnik, hogy a közúti biztonság alá van rendelve a piaci keresletnek és a kereskedelmi érdekeknek. Ez azt jelenti, hogy a teherforgalom komoly kockázatot jelent a közúti biztonságra, és továbbra is szükség van az ellenőrzésekre – mondta Henk Jansen, a ROADPOL operatív munkacsoportjának titkára, a holland nemzeti rendőrség munkatársa.

Soha nem volt gyakoribb a járművezetők vezetési idejének megszegése. A legtöbb szabálysértést a sebesség, a műszaki állapot, a biztonsági öv hiánya és egyéb biztonsági előírások területén találták. A járművezető vezetési és pihenési idejével kapcsolatban is magas volt a kihágások száma: 13 045 sofőr vezette járművét a megengedettnél hosszabb ideig a kötelező szünetek betartása nélkül.

– Ez a szám még soha nem volt magasabb. A közlekedési ágazatban a pihenőidő nemcsak a járművezetők védelmét szolgálja, hanem a közlekedés biztonságát is. A teherautó- és buszsofőrök fáradtságuk miatt súlyos baleseteket okozhatnak – mondta a ROADPOL vezetője. Emellett az előírt tachográfok 6170-szeresét nem kezelték megfelelően, 656 esetben észleltek digitális tachográf manipulációt. Ezen kívül, a közúti forgalomban 188 sofőrt találtak ittas állapotban, valamint 41 sofőrt kábítószer hatása alatt. Az ellenőrök 5521 esetben találtak súlyos műszaki hibát, 2262 nehéz tehergépkocsit találtak túlsúlyosnak, és a rakományrögzítés 1257 teherautó esetében volt elégtelen.

N.V.