Amikor meglátja, már késő!

  • Tudja, hány gyorshajtót fogtak a rendőrök a hétvégén a III. kerületben?
  • Ezért lehet kínos, ha valaki menet közben kapcsolja be a biztonsági övét.
  • Égi szemek figyelték Zalában a galamboki kereszteződés STOP-tábláját.

Hat óra alatt 88 gyorshajtót mértek be vasárnap a rendőrök Budapest III. kerületének két forgalmas útvonalán. Bár a most leleplezett gyorshajtók száma eltörpül a tavaly augusztusi akcióban lebukottaké mellett, amikor öt és fél óra alatt 272 száguldót mértek be a kerületben, a száguldáson értek száma még így is több, mint elgondolkodtató.

Óbudán rendszeresek a vasárnapihoz hasonló csupán néhány forgalmasabb utat érintő, de órákon át tartó sebességellenőrző akciók. Más kerületekben is rendszeresen vannak hasonlók, de Óbudán valamiért mindig rendkívül nagy számban akadnak fenn gyorshajtók az ilyen ellenőrzéseken. A rendőrség hivatalos közleményei azt sejtetik, hogy forgalomarányosan is többen, mint máshol.

Sokféle következtetés levonható abból, hogy egy hatórás ellenőrzés alatt tízpercenként két-három gyorshajtó is fennakad a rendőrség hálójában. Jó helyen mérnek, és kellő rugalmassággal váltogatják a mérőhelyeket. Másfelől az, hogy az autósok a jelek szerint nem, vagy nem elég gyorsan értesítették egymást a navigációs rendszereken és a közösségi portálon, hogy éppen hol van fokozott rendőrveszély!

Mindezek mellett az sem zárható ki, hogy a gyakori és jól megszervezett (és jól megsajtózott) sebességmérési akciók ellenére Óbuda és az ottani rendőrök még mindig nem elég hírhedtek a gyorshajtók szemében ahhoz, hogy óvatosabbak legyenek, amikor a kerületben autóznak.

Szeptember első hétvégéjén 113 személyi sérüléses közlekedési baleset történt az ország útjain, ketten meghaltak, emellett 31 súlyos, 80 könnyű sérüléssel járó balesetről számolt be a police.hu.  Statisztikailag igen nagy a valószínűsége, hogy ezeknek több, mint a negyede a sebesség helytelen megválasztása miatt következett be.

Országosan 19 ittas vezetőt állítottak ki a forgalomból a hétvégén.

Bár szeptember első hétvégéje számok tekintetében kifejezetten jónak mondható, az országszerte végrehajtott kisebb-nagyobb akciók nem éppen a közlekedési morál és fegyelem javulását jelzik. Az M3-M30 vonalán a borsodi rendőrök tartottak drónos ellenőrzést a minap. Bár a rendőrök a hivatalos tájékoztatás szerint elsősorban arra fókuszáltak, bekapcsolják-e a biztonsági övüket a gépjárművezetők, még ittas vezetőket is fogtak, kettőt is – drónnal!

Volt olyan sofőr, aki épp a drón kamerája előtt kötötte be magát – vélhetően meglátta a drónt, de az is lehet, hogy csak ott jött rá, hogy veszélyes lehet és sokba is kerülhet az övhasználat mellőzésére. Csakhogy, ha már látja a drónt, késő! Akkor már a rendőrök is látták, hogy nem volt bekötve az öve, vagy mint az a rendőrségi drónnal készült felvételen is látszik, hogy csak vezetés közben kötötte be magát.

Drónoztak” a zalai rendőrök is a közelmúltban a 7-es számú főút galamboki kereszteződésében, ahol korábban rövid időn belül több súlyos közlekedési baleset is történt. Valamennyi az elsőbbségadás szabályainak megsértése miatt. A rendszeresen arra közlekedőket és akik olvasták a balesetekről szóló híreket, nem lephette meg, hogy a rendőrség előbb-utóbb tesz valamit az elsőbbségadási szabály betartatása érdekében.

Megtörtént!

Hiába van alaposan kitáblázva a kereszteződés, hiába az Állj! Elsőbbségadás kötelező! tábla és hiába festették fel egész sávot elfoglaló betűkkel a STOP feliratot a stopvonal előtt, sok autó megállás nélkül hajtott be a kereszteződésbe. Emiatt történtek a balesetek. Ezért küldte fel a rendőrség a drónt, de sem a korábbi balesetek ténye, sem a rendőrség drónos ellenérzéseinek a híre nem bírt kellő visszatartó erővel.

Több autó most is megállás nélkül hajtott a kereszteződésbe. Pedig az Állj! Elsőbbségadás tábla esetén mindenképpen meg kellene állni a Stop vonal előtt, majd az elindulást követően, ha a látási és a forgalmi viszonyok indokolják még az előtt is, mielőtt ráhajtanának a védett útra. Ez utóbbi elhagyható, ha jól belátható a kereszteződés és láthatóan senki nem közeledik a főúton, akinek az arra rákanyarodó autó köteles lenne elsőbbséget adni. Azonban a STOP táblánál mindig meg kell állni.

A zalai rendőrök égi szeme 13 szabálytalankodót szúrt ki az akció idején, 11-en közülük később helyszíni bírságot kaptak, összesen 115 ezer forintra büntették őket. Ketten megúszták figyelmeztetéssel.

F.Gy.A.