Cserbenhagyók hétvégéje

  • 101 perccel a halálos gázolás után kattant a bilincs a részeg sofőr csuklóján.
  • A hétvégén két cserbenhagyásos halálos gázolás is történt az ország útjain.
  • Nyomkövető kutyákat indítottak a csengelei cserbenhagyó terepjárós után.

Nem tudni, az időjárás hirtelen megváltozása vagy a véletlenek szerencsétlen összejátszása az oka, de szombaton két cserbenhagyásos gázolás is történt a rendőrség tájékoztatása szerint. Az egyikben a helyszínen, a másikban a kórházba szállítás után meghaltak az eljárások elsődleges megállapításai szerint vétlen áldozatok.

Szombat este fél nyolckor a Komárom-Esztergom megyei Tárkény, Alsóvasdinnye útszakaszon egy robogóját toló férfit ütött el egy autós. A sértett másnap a kórházban belehalt sérüléseibe.

A gázoló megállás nélkül tovább hajtott. Minden bizonnyal azért, mert ittas volt.

Ez alkalommal azonban a rendőrségnek szerencséje volt. A baleset idején épp a környéken járt a Kisbéri Rendőrkapitányság egyik szolgálaton kívül lévő munkatársa, Kucin Barnabás főtörzszászlós, az ő segítségével a helyszínre érkező egyenruhások percek alatt azonosították az elkövetőt, egy 41 éves tárkányi férfit.

A cserbenhagyó gázoló – mint kiderült – hazamenekült. Autóját, rajta a gázolás tényét bizonyító sérülésekkel, a lakása előtt találták meg a nyomozók.

A rendőrség közlése szerint a férfi ittas volt. A szonda még akkor is jelzett, amikor (bő másfél órával a tragikus baleset után) a rendőrök őrizetbe vették. Halált okozó közlekedési baleset gondatlan okozása és segítségnyújtás elmulasztása miatt indult eljárás ellene.

A 41 éves cserbenhagyót őrizetbe vette a rendőrség, kezdeményezik a letartóztatásának indítványozását.

A másik eset légvonalban 182 kilométerre az előbbitől, a Csongrád-Csanád megyei Csengele közelében történt, ahol egy 57 éves sofőr terepjárójával szombat este fél hét tájban áttért a menetirány szerinti bal oldalra és elütött egy segédmotorost.

A baleset körülményei még tisztázatlanok, így sem arról nem kaphattunk pontos tájékoztatást, hogy miért tért át a terepjáró a szembejövők sávjába, sem arról, hogy miképpen történt a végzetes baleset, aminek következtében a segédmotoros a helyszínen meghalt.

Ebben az esetben a sofőr megállt és kiszállt ugyan a kocsijából, de aztán – az autót hátrahagyva – elmenekült. A rendőrök nyomkereső kutyákat is bevetettek volna a felkutatására, de végül nem volt szükség túlságosan hosszú hajtóvadászatra: a vétkes sofőr másnap feladta magát a rendőrségen.

A Büntető Törvénykönyv szerint:

Egyfelől: Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, [35. § (1)] vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés [35. § (2)]

a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget.

Másfelől: aki nem nyújt tőle elvárható segítséget [166. § (1)] sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétséget követ el, ami 2 év szabadságvesztéssel büntethető.

Bűntettnek minősül és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető [166. § (2)], ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna. A büntetés akár öt év szabadságvesztés is lehet, amennyiben a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, vagy ha a cserbenhagyó segítségnyújtásra egyébként is köteles lett volna (például orvos).

F.Gy.A.

Fotók: police.hu