Drága fényképek

  • Nem csak annak kerülhet sokba a hanyag parkolás, aki elköveti, de annak is, aki lefotózza?
  • Bíróság elé került az ügy, két nem jogerős ítélet született, az egyik a személyiségi jogokat, a másik a KRESZ szabályok betartatását védi.
  • Bár egy kép többet mond száz szónál, azt tanácsolják, mégse fotózd le, inkább csak írd körül.

A nagyvárosokban az a ritka, ha minden autóra jut parkolóhely, vagyis többnyire nem jut. A járművezetők tehát ott állnak meg, ahol tudnak: járdán, járdaszigeten, gyepszegélyen, utcasarkon, és ha máshogy nem megy, akár elektromos töltőnél vagy bicikliúton is. Bár mindegyik egyaránt szabálytalan lehet, némelyik csak a hivatalos közegek fellépését vonja maga után, mások a többi közlekedő haragját is. Azt, hogy a gyalogosok csak oldalazva férnek el egyes belvárosi járdákon, már-már észre sem vesszük – kivéve a gyerekkocsit toló kismamákat -, de a többi közlekedőt látványosan akadályozó autósok számíthatnak némi rosszindulatra.

Nem véletlenül említettem a villanyautó töltőket és a kerékpárutakat. Az e-autósok és a bringások csoportjai lelkesek és némileg összetartóbbak, hajlamosak a kezükbe venni a dolgok intézését. Jó példa erre, hogy két, Németországban élő aktivista lefényképezte a kerékpárúton szabálytalanul parkoló járműveket, és a képeket a feljelentéssel együtt elküldte a rendőrségnek. Csakhogy a bajor állami adatvédelmi felügyeleti hivatal (BayLDA) figyelmeztetésben részesítette őket, akik ez ellen a helyi közigazgatási bíróságon indítottak eljárást. A bíróság a férfiak javára döntött. Az indoklás szerint, aki a parkolási szabálysértőkről készült fényképeket egy feljelentés kapcsán elküldi a rendőrségnek, az általában nem sérti meg az adatvédelmi törvényt. Az eljárás fő kérdése az volt, hogy a fényképek továbbítása az általános adatvédelmi rendelet értelmében jogszerű adatkezelésnek minősül-e. A peres felek többek közt arról vitatkoztak, hogy nem lett volna-e elegendő a szabálysértések telefonon vagy írásban történő leírása, beleértve az adott gépkocsi rendszámát.

A vita beleillik a közterületi fényképfelvételek általános használatának vagy tilalmának a kérdéskörébe. A legtöbb európai államban lehet használni fedélzeti kamerát, de a készülék csak úgy helyezhető el az autóban, motoron vagy kerékpáron, hogy a vezetőt ne akadályozza a kilátásban. Az is gyakori szabály, hogy a felvételeket csak úgy lehet nyilvánosságra hozni, hogy azon ne legyen felismerhetők a személyek, illetve a rendszámok. Van azonban néhány olyan ország, ahol nem tanácsos használni a fedélzeti kamerákat. Ilyen például Ausztria, Svájc vagy a távoli Portugália, utóbbi esetében nemcsak használni, hanem birtokolni is tilos a fedélzeti kamerát, a rendőrség akkor is büntet, ha a kesztyűtartóban találja meg az eszközt.

Szóval csak óvatosan azokkal a kamerákkal!

N.V.