Gyanúsított a gyermekével az ölében vezető anya

  • Nem értette az asszony mi a baj azzal, hogy az ölében ülve vezetett a 10 éves fia, amikor óvodás kora óta engedi neki, hogy autót vezessen.
  • 50 km/h körüli tempóval haladtak a szinte mindig forgalmas Ferihegyi úton, amikor egy másik autó döbbent utasa filmre vette őket.
  • Mivel a nő nem engedte át teljes egészében a vezetést a fiának, csak kiskorú veszélyeztetése miatt nyomoz ellene a rendőrség.

Kedden kiskorú veszélyeztetéséért gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség azt a 49 éves nőt, aki a napokban 10 éves fiával az ölében vezetett a Ferihegyi úton. A hatályos Btk. szerint a nőt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti a bíróság.

Hogy szól a törvény?
Kiskorú veszélyeztetése [Btk. 208. §]
A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy – ideértve a szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve gyám élettársát, továbbá a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt is, ha a kiskorúval közös háztartásban vagy egy lakásban él –, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, a fentiek szerint büntetendő az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére, illetve züllött életmód folytatására rábír vagy rábírni törekszik, bűncselekmény elkövetéséhez felajánl.

A nőt egy másik autós utasának felvétele buktatta le, aki a mobiltelefonnal felvételt készített a  furgont vezető párosról és elküldte azt az RTL televízió híradójának. Állítása szerint legalább tíz kilométeren keresztül vezette a gyermek az autót az anyja ölében ülve, mintegy 50-es tempóval. (A Ferihegyi útnak azon a szakaszán 70 km/h a megengedett maximális sebesség.)

Filmezés közben a döbbent utas megpróbálta figyelmeztetni a nőt, hogy szerinte rendkívül veszélyes, amit csinálnak, de nem reagált semmire.

Fotó: police.hu

A felvétel alapján a rendőrség három napon belül azonosította a nőt, aki a BRFK-tól kapott tájékoztatás szerint némi értetlenséggel fogadta, hogy eljárást indítottak ellen. Sajtóértesülések szerint azt is mondta, óvodás kora engedi vezetni a gyermekét, és eddig még soha semmi baj nem történt.

A gyermek még nem érte el a pedálokat, állítólag ezért vezetett az anyja öléből. Mivel a pedálokat nem a gyermek kezelte, a rendőrség álláspontja szerint „az anya nem adta át a vezetést teljes egészében a fiának”, ezért nem gyanúsították meg a kiskorú veszélyeztetése mellett járművezetés tiltott átengedésével.

Ennek azonban a nő szempontjából nincs túl nagy jelentősége, mivel a járművezetés tiltott átengedéséért amúgy is csak legfeljebb egy év szabadságvesztést szabhatna ki a bíróság. A kiskorú veszélyeztetése azonban sokkal keményebb ügy.

Az eset nemcsak azért elképesztő, mert olyan jelenetet, mint amit az RTL nézője rögzített a Ferihegyi úton ázsiai, afrikai és dél-amerikai országokból érkező tudósításokban láthattunk csak eddig – ott azonban a kis- és a külvárosokban majdhogynem mindenki így vezet.

Az, hogy az amúgy igencsak forgalmas Ferihegyi úton is megtörténhet ilyesmi, több, mint elképesztő. Még inkább az, hogy a 49 éves nő még csak nem is értette, miért kopogtat az ajtaján a rendőrség. Az pedig már tényleg csak hab a tortán, ha valóban elismerte a rendőrök előtt, hogy már nem először engedte vezetni a fiát.

„Attól, hogy az egyik eset hasonlít a másikra, még nem ugyanolyan”, szokták volt mondani a büntetőjogászok, amikor nem szeretik, hogy az újságírók vagy a közvélemény párhuzamot vonnak különböző bűnesetek között, s így próbálják „megjósolni”, mekkora büntetésre számíthat, aki olyat tesz, mint egy már megítélt ügy elkövetője.

Mi nem karunk most jóslásokba bocsátkozni. Azonban a hasonló estek megelőzése érdekében fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, mivel járhat, ha valaki a Ferihegyi úti asszonyhoz hasonlóan tanítja autót vezetni túl fiatal gyermekét. És ehhez nem tehetjük meg, hogy nem emlékeztetjük az olvasót arra a tavalyi esetre, ami akkor szintén bejárta az egész magyar sajtót, és amiben nemrég  született jogerős bírósági ítélet.

Január közepén a Kiskőrösi Járásbíróság jogerősen bűnösnek mondta ki kiskorú veszélyeztetésében és járművezetés tiltott átengedésében azt a 37 éves csengődi férfit, aki tavaly márciusban és áprilisban egy-egy alkalommal egy földúton engedte vezetni a fiát, mondván: ősszel iskolába megy a fiú, hát tudjon mivel… A férfit jogerősen két év, végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte, s egy évre eltiltotta a járművezetéstől is. [A csengődi esetről szóló cikkünket itt olvashatják.]

Bár a két eset nem ugyanolyan, a hasonlóság sem elhanyagolható!

A Ferihegyi úti nő nem engedte át teljes egészében a vezetést a gyermekének – bár nem tudni, milyen mértékben lett volna képes beavatkozni, ha a gyerkőc egy hirtelen kormánymozdulatot tesz a kétszer két sávos és általában nagy forgalmú úton. A csengődi férfi legalább egy gyakorlatilag forgalommentes úton engedte át (szabálytalanul) a vezetést a fiúnak. Ez nem mentség rá nézve, súlyosító körülmény lehet ugyanakkor a gyermekével az ölében a Ferihegyi úton autózó nővel szemben.

Másfelől viszont a már elítélt csengődi férfi, aki önmagát buktatta le azzal, hogy a fia vezetéséről készült felvételt feltöltötte a Facebookra, teljes egészében átengedte fiának az autó feletti uralmat. A nő vész esetén fékezhetett volna és könnyedén megragadhatta volna a kormányt. Kérdés, hogy 50-es tempó mellett, amikor az autó másodpercenként 13-14 métert tesz meg, vajon képes lett volna megelőzni egy karambolt? Ne feledjük, nemcsak a fiú autózott azon az úton. Lehet, hogy ő szépen tartotta az irányt, végül is óvodás kora óta vezetett az anya szerint, de mi van akkor, ha más valaki már nem annyira ügyes, mint a kisfiú? Ha egy másik autós hibáját kellett volna korrigálni egy gyors kormánymozdulattal?

F.Gy.A.