Nem hiányzik valami az autójából?

 • Tragédiák sorával búcsúzott az idei november az utakon!
 • Terhes nő és magzatja vesztette életét egy vétlen autóban.
 • Ön már felkészült a megváltozott út- és látási viszonyokra?
 • Íme az ellenőrző lista, mi nem hiányozhat mostantól az autókból!

November utolsó hétvégéjén tragédiák sorát okozták az utakon a korábbiakhoz képest jelentősen rosszabbodott út- és látási viszonyok. A megnövekedett veszély már jelen van a közlekedésben, a veszélyérzet azonban a sofőrök egy részéből még mintha hiányozna.

Még a múlt hét péntekén egy kutyát sétáltató nőt gázolt halálra a Wekerle-telepen egy, a kis utcába nagy sebességgel bekanyarodó fekete autó. Nem tudni a sofőr észlelte-e egyáltalán, hogy mit tett – szakértők szerint szinte kizárt, hogy ne vette volna észre, amikor nekiment az áldozatának –, mindenesetre megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

Nem voltak iratok a hölgynél, a rendőrök jobb híján a kutyájába ültetett chip alapján azonosították.

Ámokfutó gázolója felkutatására nyomozást indult.

Szombaton Derecske és Debrecen között három emberéletet követelt egy karambol, amikor két autó frontálisan összeütközött a 4-es számú főút 215-ös kilométerszelvényében. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint egy férfi vezette azt a gépkocsit, ami eddig tisztázatlan okokból áttért a szembejövők oldalára és belerohant egy családi autóba.

A vétlen járművet vezető férfi ugyan a saját lábán ki tudott még szállni az autóból, az anyósülésen utazó állapotos felesége azonban életét vesztette. Bár a mentők még a helyszínen megindították a szülést, a magzat életét sem sikerült megmenteniük. Anya és magzatja a helyszínen életüket vesztették. Az apát és hároméves kislányát súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Vasárnap két férfi vesztette életét a Ferihegyi gyorsforgalmi úton, amikor személygépkocsijuk egy buszba rohant. Még nem ismertek a baleset pontos körülményei, de a nyomok arra utalnak, hogy a két férfi gépkocsija az útviszonyokhoz képest túl nagy sebességgel hajtott, és emiatt a sofőr elvesztette uralmát a jármű felett. (A kocsiban a helyszínelők olyan lőszereket találtak, amelyek tartására az áldozatoknak nem volt engedélyük. Ez ügyben külön eljárást indított a rendőrség.)

Ugyanaznap Alsóörsön egy 55 éves férfi autójával elsodort egy, az úttal párhuzamos kerékpárúton futó nőt, majd megállás nélkül továbbhajtott. Miután az esetről bejelentést kaptak, a rendőrök a cserbenhagyó keresésére indultak és a balatonalmádi-káptalanfüredi vasútállomáson nem sokkal később meg is találták.

A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi az intézkedés közben rosszul lett, és röviddel ez után – még az intézkedés helyszínén – életét vesztette. Egyelőre vizsgálják a halála pontos okát, és azt is, hogy vajon vezetési képessége birtokában lehetett-e még akkor, amikor a pár kilométerrel távolabb, Alsóörsön a futót autójával elsodorta.

November utolsó hétvégéje piszkos-ködös, borongós időt hozott, nyálkás-csúszós utakkal, gyorsan változó út- és látási viszonyokkal. Egyes közlekedésbiztonsági szakemberek szerint ez az időszak rosszabb, mintha hó borítaná az utakat vagy fagyott vízátfolyások nehezítenék a közlekedést. A hó, de még a lefagyott víz is látszik. Ellenben a szitáló köd nyoma az aszfalton és a lecsapódó pára nem mindig.

És a hónap utolsó, csonka hete sem indult túl jól…

A szakemberek azt javasolják, mindenki végezzen egy gyors leltárt a kocsijában és nézze meg mit nem tett még meg a téli felkészülés jegyében, és mi hiányzik az autójából, aminek ilyenkor már a biztonság kedvéért benne kellene lennie. Segítségül íme a mi ellenőrző listánk:

 • Haladéktalanul le kell cserélni a nyári gumikat télikre!
 • Ellenőriztetni kell a kormány- és a futóművét, a lengéscsillapítókat és a fékrendszert!
 • Át kell nézetni és kitakaríttatni az autó- fűtési és szellőztető rendszerét!
 • Fagyállóra kell cserélni ablakmosó-folyadékot!
 • Ellenőrizni kell az ablaktörlő lapátok állapotát, ha repedezettek cserélni őket, mert csíkozni fogják az ablakot!
 • Ellenőrizni kell, hogy van-e az autóban jégoldó, jégkaparó, páramentesítő, WD 40.
 • Be kell tenni legalább két kerékre hóláncot! (Aki biztos benne, hogy nem közlekedik hóban, hegyi utakon vagy külföldön, ezt elhagyhatja!)
 • Pokrócot, telefontöltőt, egy kisebb hólapátot kell tenni a kocsiba!
 • Elemlámpát és tartalék elemeket kell tenni az autóba, valamint ruhára, táskára csíptethető vörös fényt adó jelzőket arra az estre, ha ki kellene szállni valami okból kifolyólag.
 • Kell egy termosz is, amiben meleg italt vihetünk magunkkal, ha hosszabb útra indulunk!
 • A kocsi lámpáit meg kell tisztogatni elől-hátul!

Az elmúlt napok balesetei is rámutatnak: a megváltozott út- és látási viszonyok közepette különösen fontos, hogy

 • a gumik jól tapadjanak (azaz megfelelő minőségű és profilmélységű gumikat szereljünk a kerekekre), valamint, hogy
 • lássunk és láthatók is legyünk!

Annak, aki már felkészítette az autóját a téli közlekedésre, nincs más tennivalója, mint önmagát is felkészíteni a megváltozott és várhatóan tovább romló út- és látási viszonyokra. A legjobb, ha kipróbálják magukat egy vezetéstechnikai tréningpályán, de ha nincs a közelben vagy valaki anyagilag nem engedhet meg magának 10-30 ezer forintot e célra (a tréningpályák utalvány formájában karácsonyi ajándékként is kínálják szolgáltatásaikat), a gumicsere után egy üres parkolóban vagy nagy távolságban jól belátható forgalommentes vagy igen gyér forgalmú úton tesztelje magát és autóját.

F.Gy.A.