Próbaút két halottal

  • 50 helyett közel 100-zal hajtott részegen, három utassal a kocsijában, akiket csak egy próbaútra vitt.
  • Egy nem túl éles kanyarban elvesztette uralmát a BMW felett és egy, az út jobb szélén álló mozgóboltba csapódott.
  • A mozgóbolt 55 éves eladónője és a BMW egyik utasa, egy 18 éves fiú haltak meg a balesetben.
  • A baleset okozójának nem volt jogosítványa, miután azt ittas vezetésért korábban már bevonták.

A kórházi ágyán tartóztatta le a bíróság május 3-án azt a 49 éves szikszói illetőségű férfit, aki ittasan két halálos áldozatot követelő balesetet okozott április 30-án kora este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kázsmárkon. A gyanúsított elfogadta a bíróság döntését.

Próbaútra vitte a tragédia estéjén ismerősét és annak két fiát a szikszói férfi, meg akarta mutatni nekik, hogy „mit tud a BMW-je”. Utóbb a baleset túlélői azt mondták, őket is meglepte, hogy a település szűk Fő útján százas tempóval hajt a barátjuk. De akkor már késő volt.

Amikor a Fő úton haladtak a sofőr egy kanyarban elvesztette uralmát a BMW felett és egy, az út jobboldalán álló mozgóboltként működő hűtőkocsiba rohant. Egy perccel azelőtt fizetett a települést heti rendszerességgel látogató mozgóbolt utolsó vásárlója, hogy megtörtént a tragédia.

A hűtőkocsiból árusító 55 éves asszonynak – aki épp továbbindulni készült – esélye sem volt túlélni a BMW becsapódását. Amikor a közeli házak lakói a hatalmas csattanásra kirohantak és rátaláltak, már semmiféle életjelet nem mutatott.

Az BMW orrának jobb oldala találta el a mozgóbolt bal hátsó részét, ahol az asszony is tartózkodott. Akkora erővel csapódott bele, hogy a hűtőkocsit előbb egy közvetlenül előtte parkoló autóba lökte, majd a BMW megpördült és kissé távolabb, az út túloldalán, eredeti haladási irányával szemben állt meg.

Négyen utaztak a BMW-ben. A sofőr, valamint a barátja és annak két fia; nekik akarta megmutatni, hogy „mit tud az autója”.

Az egyik, egy 18 éves fiú beszorult a balesetben ronccsá történt BMW-be. Még élt, amikor kiszabadították és a mentőhelikopter kórházba indult vele Miskolcra, de a mentőszolgálat tájékoztatása szerint „betegátadás közben elhunyt”.

Súlyosan roncsolódott a másik fiúnak a karja is. Apjuk fejsérülést szenvedett. A mentők mindenkit kórházba szállítottak, ám az apa ellátás után saját felelősségére elhagyta a kórházat.

A vétkes sofőr egy ideig a helyszínen maradt. Az első híradások még arról szóltak, hogy ő nem sérült meg súlyosan. Kis idő múltán azonban oldaltáji fájdalmakra panaszkodott, ezért őt is kórházba vitték. Később ott vette őrizetbe a rendőrség és ott tartóztatta le május 3-án a bíróság.

Indoklásuk szerint a gyanúsítottal szemben halált okozó ittas járművezetés büntette miatt indult eljárás, amiért akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A kiszabható büntetés mértékére és a gyanúsított életkörülményeire figyelemmel tartani kell attól, hogy a szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne vagy ismét hasonló bűncselekményt követne el. A felsorolt okok miatt a bíróság egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

Mit mond erről  egészen pontosan a Btk?
Járművezetés ittas állapotban [Btk. 236. §]
Aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A bűntettért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget. A kiszabható büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

A rendőrség a baleset után azonnal megszondáztatta a sofőrt. Ittas volt. Emellett érvényes jogosítványa sem volt, mivel azt a közelmúltban ugyancsak ittas vezetésért bevonták. Sajtóhírek szerint különböző közlekedési szabályszegések miatt több eljárás is indult az utóbbi időben a férfi ellen.

Külföldön dolgozott egy ideig, mondták róla az RTL televízió híradójának nyilatkozó helyiek, de amióta hazatért – ismerői szerint – lejtőre került az élete. Válófélben van és gyakran italozott. Ivott és vezetett is, ezért is folyik ellene több eljárás is. És ezért tartotta megalapozottnak a bíróság a letartóztatására tett ügyészi indítványt.

F.Gy.A.