Teljesen nyugodt volt, amikor elgázolta a biciklist

  • Ivott, egy jó adagnyugtatót is beszedett, majd teherautójával útnak indult.
  • A kerékpáros az út baloldalán kialakított kerékpárúton szabályosan kerekezett.
  • A sofőr áttért a szembejövők sávjába, majd a kerékpárútra és elsodorta a biciklist.
  • A gázoló teherautós sorsára hagyta a többszörös csonttörést szenvedett kerékpárost.

A kép csak illusztráció.

Két héttel az után, hogy más bűntettei kapcsán felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, ittasan és tetemes mennyiségű nyugtatóval a szervezetében gázolt el egy szabályosan közlekedő kerékpárost egy tehergépkocsi-vezető Kecskemét és Vacsi között. Aztán a sorsára hagyta.

Az ügyben a Kecskeméti Járási Ügyészség súlyos testi sértést okozó ittas járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának minősített büntette miatt emelt vádat a sofőr ellen. Az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására és járművezetéstől eltiltására tett indítványt a vádiratban, és persze arra is, hogy a korábban kiszabott, de akkor próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is rendelje el a bíróság.

A baleset 2019. június 22-én késő este történt. A teherautó vezetője az eljárás során elvégzett szakértői vizsgálatok szerint ittas volt. 3,6-3,76 ezrelék véralkohol koncentrációt mutattak ki a szervezetében. Emellett nagy mennyiségű nyugtatót is elfogyasztott mielőtt útnak indult volna.

Az alkohol és a nyugtató együttes hatása totálisan alkalmatlanná tette a vezetésre.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádemelésről kiadott közleménye szerint a sofőr ittassága és bódultsága miatt áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ráhajtott az ott kialakított kerékpárútra, ahol a visszapillantójával elsodorta a vele azonos irányba kerekező biciklist.

A kerékpáros az ütközés hatására az úttestre zuhant, az eséstől eltört a lapockája, emellett sorozat-bordatörést is szenvedett.

Az őt elgázoló sofőr megállás nélkül tovább hajtott. Észlelnie kellett, minden bizonnyal észlelte is a balesetet, de nemhogy a tőle elvárható segítségnyújtási kötelezettségének nem tett eleget, még csak meg sem győződött arról, hogy milyen sérülései vannak a kerékpárosnak, túlélte-e egyáltalán az ütközést, s ha igen, szüksége van-e segítségre.

Ittassága és a nyugtatók hatása miatt bódult állapotára tekintettel – ezek a sofőr vezetési képességét külön-külön is erősen és nagy mértékben rontották – a sofőr egyáltalán  nem ülhetett volna volán mögé. Mégis vezetett.

Emellett megszegte azt a KRESZ szabályt is, amely szerint köteles lett volna a járművével azonnal megállni, és a balesetben megsérült vagy akár csak veszélybe került személyeknek segítséget nyújtani, továbbá az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.

A segítségnyújtási kötelezettség azonban nemcsak a balesetek okozóival szemben áll meg. Volt már rá példa, hogy valakit elítéltek segítségnyújtás elmulasztásáért annak ellenére is, hogy közvetlenül nem ő okozta a balesetet csak látta, hogy mi történt, majd előkelő idegenként tovább haladt.

 F.Gy.A.