Üllőn zárult a KTI és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésbiztonsági road show-ja

  • Miért kell a legkisebb gyermekeknek is megtanítani a biztonsági öv használatát?
  • A KTI instruktorai segítségével a gyakorlatban is kipróbálhatták magukat a legkisebbek.
  • Üllőn a tavaly átadott KRESZ-park mindig tele van gyerekekkel – mondta a polgármester.

Üllőn, az Árpád Fejedelem Általános Iskolában zárult május 29-én a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság általános iskolásoknak szervezett közlekedésbiztonsági programsorozata. Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával megvalósított programsorozat keretében Pest vármegyei 14 iskolájában tartottak tantermi foglalkozásokat a KTI munkatársai, valamint a kisiskolások közlekedési szabályismereteikről és ügyességükről a gyakorlatban is számot adhattak az iskolájukban kialakított ideiglenes pályákon.

A programsorozatot záró rendezvényen, Üllőn, a 3. és 5. osztályosok tantermi foglalkozás keretében a biztonsági öv használatának fontosságáról tanultak, mert a rendőrség adatai szerint Pest vármegyében az övhasználat elmulasztása az egyik leggyakoribb kihágás az autósok körében.

Tapasztalati tény, hogy azok a gyerekek, akiknek a szüleik elmagyarázták és/vagy az iskolában megtanulták miért is fontos bekötni magukat a gépkocsikban utazóknak – legyenek bár gépjárművezetők vagy egyszerű utasok –, később fennhangon figyelmeztetik szüleiket és a velük utazó felnőtteket, hogy használják a biztonsági övüket!

Ezért bíznak abban a közlekedésbiztonsági szakemberek, hogy a gyermekeken keresztül, az ő közvetítésükkel a felnőttek övhasználati hajlandóságát is sikerül majd növelni. De, ha ezirányú reményeik nem is válnak valóra, abban okkal bízhatnak, hogy ha már a legkisebbeknél elkezdik a biztonságos közlekedés szabályait oktatni, ők felnőttként már sokkal inkább szabálykövetők, biztonságtudatosabbak lesznek, mint szüleik, nagyszüleik generációi.

Márpedig a közlekedésre nevelést nem lehet elég korán kezdeni, hangsúlyozta a programzáró rendezvényen tartott sajtótájékoztatón Kelemen Balázs, a KTI Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Támogatáskezelő Központ vezetője. Hangsúlyozta, a legtöbb, amit a felnövekvő nemzedékeknek adhatunk az a tudás.

A KTI és a vármegyei rendőr-főkapitányság közös road show-ja alatt a gyerekek azonban nemcsak azokkal a közlekedési szabályokkal ismerkedhettek meg, amiket koruknál fogva már nekik is ismerniük kell és amelyeket képesnek kell lenniük alkalmazniuk is a mindennapokban. Kipróbálhatták magukat, tudásukat, ügyességüket a gyakorlatban is a KTI gyermekek biztonságos közlekedésre felkészítésében gyakorlott, gyermekeknek szóló módszertani anyagok készítésében és oktatásában sokat tapasztalt instruktorainak segítségével.

Kelemen Balázs hangsúlyozta: a KTI csapatával évek óta elköteleződtek a gyermekek biztonságos közlekedésre nevelése mellett és örömmel nyugtázta, hogy ebben a kérdésben az iskolák és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság is partnerük volt.

Üllő város polgármesterének, Kissné Szabó Katalinnak nyolc unokája közül kettő a város egyetlen, 800 gyermeket oktató általános iskolájának tanulója. Az egyikük, aki már 4.-es kerékpárral, önállóan közlekedik!

A polgármester elmondta, a szülők, nagyszülők természetesen féltik a kicsiket, amikor először indulnak az iskolában kerékpárral. Üllő város önkormányzata azonban támogatja a kerékpáros közlekedést és a gyermekek felkészítését is a biztonságos közlekedésre. Tavaly a képviselőtestület döntése nyomán pályázati támogatásból KRESZ-parkot építettek.

Létrehoztak egy pumpapályát is, ahol a görkorcsolyások, rolleresek és a hasonló eszközök használó gyakorolhatnak, mondta a polgármester.

„Jó érzés látni, hogy a KRESZ-park mindig tele van gyerekekkel”, mondta Kissné Szabó Katalin.

Persze ettől még nem lesz könnyebb a szülőknek, amikor dönteniük kell, mikor engedik először egyedül kerékpárral közlekedni a gyermeküket, noha Üllőn nincsenek nagy távolságok – erről már Rudolf Jenő beszélt, aki Üllő Város Polgármesteri Hivatala képviseletében rámutatott, a város okos zebrák és a közlekedőket sebességcsökkentésre késztető, kényszerítő párnák telepítésével igyekszik növelni a gyerekek biztonságát az utakon.

A programra ellátogató vendégeknek nem lehettek kétségeik, hogy Üllőn a kerékpár a legfőbb közlekedési eszköz. Az iskola udvarán a méretes kerékpártárolók zsúfolásig megteltek a gyerekek biciklijeivel.

Most jön azonban az az időszak, amikor azok a nebulók is előveszik a biciklit, akik év közben még nem, vagy csak ritkán használják azokat. Emiatt, a vakáció idején az autósoknak, és általában a gyerekeknél rutinosabb közlekedőknek még jobban kell figyelniük és segíteni a kicsiket, hogy biztonságosan célba jussanak.

A sajtótájékoztató alatt a legkisebbek a KTI munkatársai által felállított, felfestett ideiglenes ügyességi pályán gyakoroltak. A program végén sok-sok élménnyel, valamint a KTI ajándékaival, mint például a Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjairól szóló könyvekkel térhettek vissza az osztálytermükbe.

F.Gy.A.