Itt egy újabb lehetőség, ne hagyja ki!

  • Még véget sem ért a Látás hónapja, itt egy újabb kampány: Látni és látszani!
  • Az őszi-téli vezetésbiztonsági kihívásokra figyelmeztet az ORFK-OBB felhívása.
  • December 4-ig ingyen ellenőrzik a sofőrök látását és a járművük láthatóságát.

„Most keresse fel az optikusát!” – ajánlottuk olvasóinknak még október elején. [Írásunk innen érhető el!] Október a Látás hónapja, amikor országszerte mintegy 300 helyen ingyenes szemüveg és látásellenőrzésre, díjmentes szaktanácsadásra várják az érdeklődőket. Még nem késtek le semmiről az autósok, a hónap végéig bárki élhet a lehetőséggel. Sőt, új lehetőségek is nyílnak előttük!

Október 17-én egy újabb kampány indult, ami december 4-ig tart, „Látni és látszani 2022” címmel. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság kampánya ebben elsősorban az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra igyekszik felhívni a figyelmet.

Egyebek között arra, hogy itt az ideje felkészíteni járműveket megváltozott út- és fényviszonyokra. Gondoskodni arról, hogy mindenki lásson (legyen tiszta, tisztítható, sérülésmentes a szélvédő és a lámpák egyaránt, hogy ne „csillogjon az ablak”, ha szembe jön valaki és a mi járművünk fénye se vakítson el másokat azért, mert rossz a beállítása).

De ugyanilyen fontos, hogy a szemünk is „jól működjön”. A magyar lakosság többsége csak akkor megy szemorvoshoz, ha már érzékeli, hogy valamin nincs rendben a látásával. Ez a gépjárművezetőkre is igaz. Márpedig a jó látás elengedhetetlen feltétele a biztonságos vezetésnek. Nem mindegy milyen távolságból észleli először a járművezető az út szélén haladó gyalogost, a kanyarodni kívánó vagy épp a szemből közeledő járművet.

Az őszi-téli időszakban jelentősen romlanak a látási viszonyok, így még inkább szükség van a jó látásra, vagy a látás korrekciójára szemüveggel, kontaktlencsével. Fontos, hogy a szemüveg jó állapotban legyen, ha karcos, koszos, megtörik rajta a fény és többet árt, mint használ.

Az ORFK-OBB akciója kiváló lehetőséget teremt a gépjárművezetőknek, hogy ingyenesen átnézessék autójuk világítását, a fényszóróktól az indexekig, és – ugyancsak ingyenesen – ellenőriztessék látásukat.

A „Látni és látszani!” akcióban a regisztrált optikák ingyenes látástesztet végeznek a kampány keretein belül hozzájuk érkezőknek. A látásteszt során esetlegesen megállapított probléma konkrét kivizsgálásához azonban már látásvizsgálat szükséges, ami költségtérítéses szolgáltatás.

Minden fontos információ, amiket a kampánnyal kapcsolatban tudni érdemes, megtalálható a „Látni és látszani!” hivatalos oldalán, amit innen érhet el a leggyorsabban.

S ha már látunk és látszunk, lassan itt az ideje a gépjárművek őszi-téli felkészítésének is. Egyes autószervizek már hívogatják a visszatérő klienseiket, hogy a nyári gumijaikat télire cseréljék még mielőtt tartósan 7 ℃ alá nem csökken a hőmérséklet és megrohanják az autósok a gumisokat.

Ez az az időszak, amikor minden autót és motort érdemes átnézetni és a gumik mellett a fékek és az ablaktörlőlapátok állapotát is ellenőriztetni. Télire cseréltetni az ablakmosó folyadékot és ellenőrizni a hűtő fagyállóságát.

Néhány éve már kiszámíthatatlan az időjárás. Vagy lesz hó, vagy nem. Egyes prognózisok a korábbi években tapasztaltakhoz képest keményebb telet jósolnak, mások az ellenkezőjét. Ezektől függetlenül is fontos azonban, hogy évente kétszer – lehetőség szakemberekkel – mindenki átnézesse a járművét.

Fényforrások, hűtő, fék és futómű ellenőrzés (a nagyobb szervizekben ez utóbbit a gumicserével egyidejűleg elvégzik), szűrők ellenőrzése és cseréje, ha szükséges, akkumulátor ellenőrzés, mert a nyáron még kifogástalanul működő akku a hidegben könnyen megadhatja magát. Érdemes mindent megnézetni (ahogy mondani szokták, mindent, ami miatt a műszaki vizsgán megbukhatna az autó) és kijavíttatni, amit muszáj, azaz ami hibásan balesetveszélyt jelenthet.

Most még nem kell sorban állni a gumisoknál és a szervizekben! Ráadásul akció van: Látni és látszani!

F.Gy.A.